Sari direct la conținut

Papioanele si papitoii (de Dan Tapalaga)

HotNews.ro

Da, va fi doar despre liberali. Ei guverneaza, ei privatizeaza calcand regulile de la Bruxelles, ei dinamiteaza lupta anticoruptie, dar tot ei injura Comisia Europeana, tot ei se rastesc la ambasadorul SUA, tot ei pun ministri rasisti, infantili sau pur si simplu hoti si tot ei ne cer sa-i recunoastem de baieti finuti, europeni.

Ei, nu altii, pretind ca isi asuma un rol istoric: a doua modernizare a Romaniei. Arc peste timp, maret salt istoric! Cititi cum isi bat joc de memoria Bratienilor si cruciti-va! Inaintasii lor poate ii vor ierta, alegatorii nu.

Ele, papioanele europene, si-au pus ofiteri de securitate sa promoveze Romania in UE. Ei, papitoii europeni, o injura cu sete in pragul alegerilor pentru Parlementul European. Tocmai ei, papitoii cu papion, vad in Basescu un dictator fioros. Dar cine sunt ei? Ideologii dictaturii instalate de un Parlament blestemat, frate bun cu infractorii si oligarhii.

Supusii smecherasilor mari si mici, executantii fideli, umilii lor servitori, cazuti intr-o muta admiratie in fata unor Dinu Patriciu, Relu Fenechiu, Iulian Dascalu, Sorin Creteanu sau Puiu Popoviciu. Toti, fie vorba, personaje interesante pentru procurori.

Destul! Rugati-i sa-si dezlege papioanele ca sa le incapa mai bine capul in funie. Vor atarna de ea curand, dupa ce scaunelul alegerilor europene le va fugi de sub picioare. O impostura istorica, o mistificare grosolana, o caricatura de partid va fi trimisa, prin vot, acolo unde singuri s-au asezat presimtindu-si parca soarta: alaturi de cadavrele politice PNTCD si Emil Constantinescu. Coalitia fantomelor va mai pluti o vreme prin Guvern in drumul ei spre neant.

Dar sa ne amintim: cum au aparut papioanele europene? Era pe 1 martie 2007. Au aparut in Parlament ranjind tamp la dezbaterea despre suspendarea lui Traian Basescu. Sa priceapa tot taranul: ei, baieti de salon; Basescu, baiat de maidan. Ei, europeni. El, dictator.

De atunci, liberalii au aratat in fiecare zi cum modernizeaza Romania prin rapt organizat si girat de stat, cum ne imping spre progres cu legi si metode care inspaimanta lumea civilizata. In schimb, celalalt, asa grobian, necioplit si toporean cum pare, a facut cam ce trebuia. Lui i se pot reprosa cel mult vorbe neinspirate. Fapte, mai greu.

Si acum sa ne amintim: cum s-au deconspirat papitoii europeni? Aproape fiecare act de guvernare din ultimele luni a fost o catastrofa, o smecherie, o inconstienta. Au vandut fabrica din Craiova catre Ford dupa reguli romanesti, ceea ce a enervat la culme Bruxelles-ul, astfel ca acum privatizarea este blocata si investigata de Comisia Europeana.

Au aruncat cu bani in stanga si in dreapta, au ciuruit bugetul in asemenea hal incat au convins pana la urma agentiile de rating sa depuncteze Romania. Au distrus legislatia penala ca sa-si apere ministrii prinsi cu mainile pana la cot in lazile cu palinca si caltabosi.

Si acum ce vor? Sa ridice un gard intre cloaca cu papion din Estul Europei si restul lumii civilizate care indrazneste sa duca mana la nas. Liberalii sunt anti-americani si anti-UE de fiecare data cand oficialii de la Washington sau Bruxelles le dezleaga in public papioanele murdare de la gat si ii arata asa cum sunt.

Reactia lui Olteanu fata de Taubman ati mai auzit-o la Nastase fata de Guest, iar ratoiala lui Tariceanu fata de Comisia Europeana ne aminteste de dispretul aceluiasi Nastase fata de Verheugen. Toti arhitectii de retele anti-stat si de guvernari corupte manifesta fobii si antipatii vecine cu delirul atunci cand le este amenintata constructia nelegiuita.

De fiecare data cand aranjamentele clocite in cocina din Estul Europei au fost amenintate, premierul Calin Popescu Tariceanu sau alti oficiali PNL au reactionat virulent, grohaind peste papion la UE sau SUA, dupa caz.

Acest tupeu de golanasi decomplexati, treziti fara meritul lor din cartierele sordide ale Europei in saloanele ei oficiale, arata cum, la un an de la intrarea Romaniei in Europa, liberalii au reusit sa iasa complet in afara ei. Printre grohaituri si sughituri, ii auzi vorbind de “interesul national”, “parteneri egali” si alte blasfemii.

Or, respectul si egalitatea in drepturi se castiga, se cuceresc si se pastreaza, nu se cersesc fara sa faci nimic pentru ele.

Dar iata si un scurt istoric al nesimtirii politice cu papion:

  • 9 octombrie 2007. Seful Guvernului a fost rugat sa comenteze anuntul, conform caruia Comisia Europeana ancheteaza contractul Daewoo Craiova – Ford.

    Reactia premierului Calin Popescu Tariceanu: “Am aratat astfel clar (n.n.: prin clauzele din contractul Daewoo Craiova – Ford, investigate de Comisia Europeana) ca vrem ca Romania sa nu fie tratata ca o tara de consum, de mana a doua, ci ca un partener serios, care genereaza locuri de munca.

    Nu poate fi un grup de tari care sa produca tot in UE, si altele, de mana a doua, care sa consume, printre care sa fim si noi. Avem drepturi si noi”.

  • 27 octombrie 2007. Tariceanu: “Nu inteleg de ce trebuie sa fim o tara timorata si modesta. Foarte putina lume intelege ca acum avem un alt statut, unul de egalitate cu celelalte state membre ale UE”
  • 27 octombrie 2007. Tariceanu: “Modul in care sunt tratate anumite probleme pare sa indice ca avem de-a face cu un fel de Dumnezeu pe pamant, care este Comisia Europeana, care are mereu dreptate.

    Vreau sa va spun ca sunt sute si sute de situatii litigioase intre comisie si statele membre in care, in multe dintre ele, Comisia Europeana are dreptate, dar in foarte multe nu are dreptate”

  • 29 octombrie 2007, Bogdan Olteanu: “UE e o structura competitiva, in care fiecare tara si fiecare industrie au propriile viziuni si interese. Spiritul de sacrificiu e bine primit, dar putin avantajos pentru cei care te-au trimis la Bruxelles.

    Cu atat mai mult, folosirea structurilor Uniunii drept falca de magar pentru a da in adversarii politici de acasa e un pariu extrem de riscant. Posibilitatea ca cineva de acolo sa se foloseasca de apetenta istorica a romanului de a privi la Inalta Poarta este mare, mai ales daca interesul national al celui care reactioneaza e servit.”

  • 14 noiembrie 2007.

    Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca ambasadorul SUA la Bucuresti Nicholas Taubman si-a obtinut mandatul de ambasador intr-un mod in care in Romania ar fi considerat „coruptie”, adaugand ca, „in Romania, legislatia o fac romanii”, dupa ce diplomatul american a criticat Parlamentul pentru modificarile aduse Codului Penal si Codului de procedura penala.

  • 16 noiembrie 2007. Calin Popescu Tariceanu: „Nu voi sta sa fac comentarii la afirmatiile unuia sau altuia. Am sa va spun doua lucruri: eu consider ca cele doua legi sunt proaste, dar acest lucru nu da dreptul unui diplomat strain sa faca astfel de declaratii.

    Intr-o tara europeana, astfel de atitudini nu exista. Eu n-am pomenit ca intr-o alta tara europeana un ambasador al unei tari sa faca comentarii de genul acesta”,

  • 16 noiembrie 2007. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban: “Intr-un fel, ceea ce a spus Bogdan Olteanu reflecta o anumita amaraciune. Noua nu prea ne place sa facem tot felul de lucruri unui licurici mare, asa cum ii place lui Basescu. Intre noi si celelelte state exista o relatie diplomatica in care nu suntem niste copii care trebuie certati la fiecare pas pe care il facem”.
  • 17 noiembrie 2007. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu: “Spunea domnul Taubman ca isi poate permite sa faca orice comentariu in calitate de prieten.

    Si eu tot in calitate de prieten al Americii, si sunt sincer cand spun asta, nu sunt multumit de legislatia americana care blocheaza accesul fara vize al romanilor in SUA si sunt romani care in continuare se umilesc in fata Ambasadei Americii. Deci o spun in calitate de prieten”

  • 21 noiembrie 2007. Ministrul Apararii, Teodor Melescanu: „In ceea ce priveste relatiile noastre si cu SUA si cu statele UE, exista inca o problema de intarziere in perceperea faptului ca Romania este o alta tara decat era acum doi sau trei ani. Romania este tara cu drepturi depline a NATO si tara a UE, iar pozitia noastra s-a modificat.

    Daca inainte raporturile erau intre NATO sau UE, care ne fixa criterii pe care trebuia sa le indeplinim pentru a deveni membri, la ora actuala suntem membri cu drepturi depline, iar la UE cel putin, pe probleme de securitate, nu se poate adopta nici o decizie fara acordul nostru”

  • Melescanu: „Noi nu avem nevoie sa purtam dialoguri prin presa. Noi avem posibilitatea de a discuta direct cu ei, de a da explicatii si de a gasi solutii. Din partea noastra, lucrurile au evoluat in acest sens, din partea cealalta insa…. Adica nu e nevoie sa se semneze scrisori, ci de un lucru extrem de simplu, asa cum am discutat cu ambasadorul american de mai multe ori.

    Orice are poate da telefon, poate veni sa stam de vorba, rezolvam orice problema care apare, asa cum trebuie rezolvata intre aliati”,

    P.S. Declaratiile anti-UE si anti-americane au, poate, alta explicatie, care trebuie cautata in legaturile marilor oameni de afaceri liberali cu lumea de la Rasarit. Cu spatiul eliberat de reguli, acolo unde cleptocratia a ucis speranta demoratiei.

  • Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
    Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro