Presa americana solicita Casei Albe si Congresului reformarea CIA
La o zi dupa demisia inaintata de directorul CIA, George Tenet, un al doilea inalt oficial al Agentiei Centrale de Informatii a SUA se pregateste sa renunte la functie, relateaza BBC. James Pavitt, directorul-adjunct pentru Operatiuni al serviciului de informatii american, a luat acum cateva saptamani decizia de a renunta la functie si isi va anunta demisia in curand, transmite BBC.
Agentia Centrala de Informatii a SUA sustine ca demisia lui James Pavitt nu are legatura cu gestul similar al directorului George Tenet. Totusi, de remarcat faptul ca aceste doua demisii au loc cu putin timp inainte de publicarea in SUA a rezultatelor a doua investigatii asupra CIA.
Una dintre cele doua anchete a investigat activitatea de combatere a Al-Queda depusa de CIA inainte de atacurile teroriste de la 11 septembrie, iar cealalta are in vedere informatiile transmise de CIA referitor la presupusele arme de distrugere ale Irakului.
De altfel, cotidianul american The New York Times dezvaluie ca demisia directorului George Tenet va urgenta publicarea raportului Comisiei pentru Informatii a Senatului american privind informatiile eronate transmise de serviciile americane de informatii inaintea declansarii razboiului in Irak referitoare la teoreticul arsenal de distrugere in masa al lui Saddam Hussein.
Cu toate ca directorul CIA a declarat ca a demisionat din motive personale, colaboratorii apropiati ai lui George Tenet au declarat ca acest document a fost unul dintre factorii care l-au determinat sa demisioneze. Potrivit ziarului american, raportul este deosebit de critic si a fost deja transmis CIA.
Astfel, textul face referiri la activitatea inadecvata de colectare a informatiilor cu ajutorul agentilor sau al retelelor de sateliti si la analizele realizate in baza unor surse necoroborate si care au ajuns la concluzia ca Irakul dispune de arme de distrugere in masa. „Exista acuzatii in fata carora nu ne putem apara (…).
Raportul include erori reale, iar imaginea creata nu va fi placuta”, a declarat un fost responsabil al Agentiei Centrale de Informatii. Raportul critica CIA pentru ca nu a reusit sa recruteze informatori in Guvernul lui Saddam Hussein inainte de razboi, in conditiile in care, in 2002, serviciile americane de spionaj nu dispuneau decat de patru surse in Executivul irakian.
In curand urmeaza sa fie data publicitatii si ancheta comisiei Congresului, referitoare la activitatea impotriva Al-Queda depusa de CIA inainte de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Potrivit primelor informatii date publicitatii de BBC, si acest raport este unul extrem de critic fata de CIA.