Sari direct la conținut

Ghid imobiliar: Cum sa faci din casa o afacere

EurActiv.ro

„Cumparam o casa atunci cand ne luam prima garsoniera, dar si atunci cand alegem prima vila sau o casa de vacanta. La toate trebuie sa urmarim aceleasi criterii de selectie: locatie, pret, calitate”, arata autoarea, Maria Seder Neda, in deshiderea ghidului. Maria Seder Neda lucreaza din 1998 ca jurnalist specializat in domeniul Imobiliare, la saptamanalul economic si financiar Capital.

Aceasta a doua editie a ghidului, revizuita, este publicata de Smart Data si costa putin sub 100.000 de lei.

Ghidul publica o serie de recomandari practice, reguli de aur pentru oricine doreste sa isi cumpere o casa, reguli care se refera la toate ingredientele unei bune alegeri: de la timpul acordat, la resursele de informare, la felul de a conduce negocierile, la tipul locuintei.

Pe de alta parte, ghidul este un instrument extrem de util pentru studierea evolutiei pietei. De exemplu, acesta compara anii 2002 si 2003: daca in primul, cresterea a fost de 10-15%, in schimb, in 2003 „preturile au sarit in aer”. Una dintre explicatii, „zvonurile pot duce in mod nejustificat la cresteri bruste”, desi nu toate sunt justificate.

O privire atenta asupra pietei este extrem de importanta pentru a anticipa tendintele, dat fiind ca o prognoza corecta poate aduce bani buni.

„Pe ce pariem?”

Intrebata de EurActiv.ro „pe ce putem paria in urmatoarea perioada?”, Maria Seder Neda, autoarea cartii, a declarat: „Se poate paria pe terenuri si pe locuinte noi, mai ales ca sistemul de credite se dezvolta; treptat, bancile au inceput sa prelungeasca perioada de rambursare: de la 20 la 25 de ani, cat este maximum acum, insa ar putea ajunge si la 30 de ani.

Apartamentele vechi cred insa ca sunt supraevaluate. Un apartament vechi, de trei camere, la peste 30.000 de Euro, cred ca este exagerat, avand in vedere ca exista oferte de case chiar si la 50.000 de Euro (e adevarat, nu cu foarte mult spatiu, dar case!).”

Insasi lansarea ghidului a favorizat discutii aprinse cu privire la scenariile imobiliare. Directorul Ringier Romania, Thomas Landott (Elvetia) considera ca „acum este momentul sa cumperi o casa in Romania, dat fiind ca in strainatate poate costa cu adevarat o avere”.

Pe de alta parte, Adrian Vasilescu, vorbind din pozitia de observator al pietei, considera ca speculatiile au dus la supralicitarea ofertelor, declarand pentru EurActiv.ro: „Daca ne gandim la raportul calitate-pret, este mai ieftin sa iti cumperi o casa pe Coasta de Azur decat in Romania”.

Interviul integral cu Adrian Vasilescu: „Avem cele mai scumpe case din Europa, ca raport calitate-pret”

Declaratii

Andreea Rosca, redactor-sef al saptamnalului economic si financiar Capital:

Un adevarat El Dorado : „In aceste zile, toata lumea pare sa considere ca domeniul imobiliar este noul El Dorado in Romania. Cu preturi care au crescut ametitor, constructii noi care apar la fiecare pas si credite bancare pentru oricine, nici nu este de mirare”.

Maria Seder Neda, autor:

Eram in epoca de piatra: „La prima editie, cea din 2002, eram cu totii la epoca pietrei. Aceasta noua editie a cartii, adaugita, apare in alta epoca a pietei rezidentiale din Romania, chiar daca au trecut mai putin de doi ani.”

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR :

O carte pentru oamenii cu putini bani : „Venind incoace (catre evenimentul lansarii – nota red.), cineva mi-a spus : este o carte pentru oamenii cu bani. Dimpotriva, i-am raspuns. Este o carte pentru oamenii care nu au bani, pentru a invata sa ii aiba”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro