Rusia cere drepturi de autor pentru Kalasnikov
Cea mai cunoscuta arma din lume, Kalasnikovul, a devenit subiect de controversa intre Rusia si Statele Unite. Statele Unite critica frecvent nerespectarea drepturilor de proprietate intelectuala in diverse tari.
Spre exemplu, Romania este una dintre tarile acuzate de acte de piraterie: peste 80 la suta din programele de calculator, muzica, filmele si alte bunuri vandute pe piata romaneasca sunt de fapt falsuri.
O alta tara in care proportia falsurilor este deosebit de mare ar fi, in viziunea oficialilor americani, Rusia.
Articolul estimeaza ca pierderile provocate SUA de falsurile vandute in Rusia depasesc un miliard de dolari pe an. In articolul din editia electronica a cotidianului american International Herald Tribune, partea rusa a replicat aducand in discutie unul dintre cele mai cunoscute produse rusesti, in afara de votca, arma Kalasnikov.
Pistolul mitraliera, denumit dupa numele inventatorului sau, este cea mai vanduta arma din lume.
Succesul comercial de care continua sa se bucure se datoraza pretului redus, dar mai ales fiabilitatii si simplitatii de manevrare.
Fabricantii romani de arme se apara
Kalasnikov-ul se afla in dotarea armatelor tarilor din fostul bloc rasaritean precum si in dotarea celei mai numeroaase armate din lume, cea chineza.
Statele Unite au intermediat vanzarea de pistoale mitraliera Kalasnikov in Afganistan si in Irak, inainte ca Saddam Hussein sa devina indezirabil.
Si pentru dotarea noilor forte de securitate si militare de la Kabul si Bagdad, conform International Herald Tribune, Statele Unite au preferat vechiul Kalasnikov, inca produs sau aflat in stocurile armatelor bulgara, ungara sau romana, noi membre NATO.
Rusia sustine ca pentru orice Kalasnikov produs in afara tarii ar trebui sa incaseze bani din drepturile de proprietate intelectuala. Pistolul mitraliera AK-47 a fost inventat de comandantul unui tanc in al doilea razboi mondial, Mihail Timofeevici Kalasnikov. In doar cateva luni a devenit o arma nelipsita in conflictele armate.
In prezent, vanzarile de Kalasnikov-uri sunt imense,. Inventia e acum prezenta in toate zonele de conflict de pe glob.
Printre tarile amintite in articolul din International Herald Tribune ca furnizoare de arme Kalasnikov fara licenta se numara si Romania.
Dar directorul tehnic din cadrul Regiei „ROMARM”, Gheorghe Stoica, sustine ca in Romania nu se produc arme Kalasnikov.
Modelul AK-74, utilizat de militarii romani, este un model construit pe baza unei documentatii romanesti, astfel ca ROMARM nu trebuie sa le plateasca licenta rusilor.
Surse din ROMARM au confirmat insa faptul ca Rusia a ridicat problema licentei de Kalasnikov in urma cu cativa ani.
Datorita pretentiilor neacceptabile inaintate de partea rusa, mai precis plata retroactiva a licentei pentru armele fabricate in Romania, se poarta negocieri pentru rezolvarea acestei probleme.