Atac cu bomba in Irak
Cel putin 68 de persoane au fost ucise in explozia unui automobil-capcana. Atacul a avut loc in apropiere de o sectie de politie irakiana, in orasul Bakuba, aflat la 65 de km nord-est de Bagdad – la exact o luna de la transferul de suveranitate.
Martori ai atacului au relatat ca un atentator sinucigas a intrat cu o masina mica intr-o zona comerciala aglomerata, unde mai multi barbati stateau la rand, pentru a se inrola in trupele de politie.
Explozia vehiculului incarcat cu explozibili a lasat in urma ei o mare de distrugeri – corpuri sfartecate, cladiri avariate, piata din centrul orasului spulberata.
Imaginile televizate transmise imediat dupa atentat au aratat zeci de cadavre, unele inca arzand.
Un barbat grav ranit, cu hainele arse si rupte si corpul plin de sange, era asezat printre ruinele fumegande iar alaturi de ele zaceau cativa morti, dintre care unii pareau copii.
Tinta atacului: noua autoritate
Bomba a lovit zecile de civili aflati in piata, dar primii vizati au fost barbatii adunati in fata centrului de recrutare al politiei.
La scurt timp dupa explozie, politia a ridicat cadavrele iar cei aflati in preajma au ajutat la strangerea ramasitelor omenesti.
Atentatul de astazi e unul din multele produse la Bakuba.
Orasul are o populatie mixta, siita si sunita, insa multi din locuitori, in special suniti, sunt fosti membri ai armatei irakiene.
Majoritatea celor impotriva carora se indreapta atentatele sunt politistii irakieni si membrii garzii nationale, pe care militantii ii considera drept colaborationisti.
In urma cu doua zile, in imediata apropiere a orasului s-au dat lupte crancene, fortele americane fiind nevoite sa recurga la artilerie impotriva barajului greu de focuri de mortiere cu care fusesera atacate.
Irakul pregateste marea conferinta nationala
Atentatul survine cu doar trei zile inaintea conferintei nationale, de la Bagdad, la care urmeaza sa participe circa 1000 de delegati din intreaga tara. Ei ar urma sa discute viitorul tarii si totodata sa aleaga un Consiliu national, format
din 100 de persaone, care sa supravegheze activitatea guvernului de tranzitie.
Consiliul va avea drept de veto asupra legislatiei si va trebui sa aprobe bugetul pe 2005.
Evenimentul e considerat un pas hotarator pe calea catre democratie, inscriindu-se totodata in pregatirea alegerilor din ianuarie viitor.
Fortele coalitiei sunt insa extrem de ingrijorate de securitatea numerosilor participanti si se pregatesc de cateva saptamani in acest scop.
La conferinta urmeaza sa fie prezenti reprezentantii tuturor segmentelor politice, sociale, religioase si etnice. Conferinta este considerata un test major de credibilitate al noilor autoritati irakiene.