Romania, ajutata de Rusia in procesul cu Ucraina
Procesul pe care Romania il va intenta Ucrainei la Tribunalul International de la Haga, referitor la constructia canalului Bastroe si la Insula Serpilor, a inceput deja sa faca valuri si la Kiev.
Publicatia ucraineana „Zerkalo Nedeli” a prezentat un comentariu pe aceasta tema, in care releva si un aspect mai putin cunoscut al problemei: documentele pe care isi bazeaza cererile diplomatia romaneasca au fost furnizate de Moscova.
Acest lucru s-a petrecut cand intre Rusia si Ucraina intervenise criza legata de Tuzla, asemanatoare celei de acum, dintre Romania si Ucraina, precizeaza agentia „Rusia la zi”.
«Judecata internationala»
Bucurestiul definitiveaza ultimele preparative pentru Tribunalul International, unde intentioneaza sa declanseze batalia decisiva pentru zacamintele de petrol si gaze naturale din zona Insulei Serpilor.
Dupa toate probabilitatile, la toamna, cand Ucraina si Romania vor fi cuprinse de febra campaniilor prezidentiale, guvernul roman va solicita acestei instante sa examineze dosarul privind delimitarea faliei continentale si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra, comenteaza publicatia ucraineana.
O asemenea evolutie a evenimentelor nu este o surpriza pentru Kiev. Apropierea Insulei Serpilor de malurile romanesti, din care cauza faliile continentale ucraineana si romana se intersecteaza, ingreuneaza gasirea unui compromis la nivel bilateral. Diplomatia romana vorbeste despre Tribunalul International ca despre o metoda civilizata de rezolvare a problemei.
Seful delegatiei romane, secretarul de stat in MAE, Bogdan Aurescu, a repetat nu o data ca, daca in septembrie–octombrie 2004, procesul de negocieri nu va inregistra nici un progres, Bucurestiul va sesiza aceasta instanta internationala. Romanii nu s-au oprit la vorbe, au intreprins o serie de demersuri concrete, dovada a seriozitatii intentiilor lor.
Ucrainenii nu au bani de tribunal
Inca de anul trecut, Bucurestiul a trimis la Haga un memorandum, prin care isi fundamenta juridic pozitia si analiza precedentele din practica mondiala din sfera suprapunerii spatiilor marine. Pentru al doilea an la rand, bugetul Romaniei prevede o suma pentru Tribunalul International.
Au fost deja cooptate firme de lobby de exemplu, compania TotalFinaElf, careia romanii i-au acordat in 1998 licenta pentru prospectarea si exploatarea sectorului continental din Marea Neagra, au fost contactati judecatorii si avocatii care ar putea prelua, eventual, acest dosar complex.
Decizia instantei, imprevizibila
In acelasi timp, diplomatia romana recunoaste faptul ca decizia instantei nu va fi univoca in favoarea uneia sau a alteia dintre parti. Bucurestiul recunoaste ca verdictul final este imprevizibil. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca sesizarea justitiei necesita cheltuieli. Potrivit unor calcule preliminare, suma s-ar putea ridica la 10 milioane de dolari, si chiar peste.
Publicatia ucraineana pretinde ca romanii stiu ca autoritatile de la Kiev sunt dispuse la un compromis rational, fiind gata sa discute ce suprafata din falia continentala si din zona economica exclusiva va ocupa Insula Serpilor. Cu toate acestea, diplomatia romana marsaluieste consecvent catre Haga, conchide „Zerkalo Nedeli”.
„In timpul crizei legate de Tuzla, rusii au dat aceste materiale documentare esentiale… romanilor.”
Kievul se mandreste cu Tratatul
Evident, nu este doar simpla nedorinta de gasire a unui compromis. Experienta tratatului privind regimul frontierei de stat dintre Ucraina si Romania si povestea legata de tratatul politic de baza au demonstrat ca puterea de la Bucuresti poate merge spre adoptarea unor decizii politice.
Dar dupa ce, in 2003, a fost confirmata linia granitei de stat dintre cele doua tari, existenta din vremurile URSS, apararea pretentiilor lor initiale in negocierile cu privire la delimitarea spatiului marin a devenit o chestiune de prestigiu pentru oficialitatile romane, se arata in articol.
Insula locuibila sau o simpla stanca?
Problema statutului Insulei Serpilor reprezinta o ampla controversa intre cele doua parti. In timp ce diplomatia ucraineana afirma ca insula este locuibila si apta activitatii economice, partea romana sustine cu incapatanare ca este vorba de o simpla stanca, subliniaza sursa citata. Ceea ce inseamna ca nu are nici un drept de a fi considerata falie continentala si zona economica exclusiva.
La toate acestea se adauga disensiunile legate de aplicarea metodologiilor de delimitare a faliei continentale si a zonelor economice exclusive. In sfarsit, Kievul si Bucurestiul au puncte de vedere diferite legate de folosirea metodei proportionalitatii si a principiului justetei.
Concluzia este aceea ca dosarul privind delimitarea faliei continentale si a zonelor economice exclusive dintre Ucraina si Romania promite sa fie foarte incalcit si de lunga durata.
Confruntarea este inevitabila
Este pregatit Kievul sa propuna masuri menite sa neutralizeze macar urmarile negative pentru raporturile bilaterale? Este gata oare Ambasada ucraineana pentru o posibila acutizare a relatiilor dintre cele doua tari? Si cum Tribunalul International nu este la capatul lumii, nu este oare timpul ca autoritatile de la Kiev sa procedeze la o intarire a reprezentantei noastre diplomatice? Nu trebuie
uitat ca, in momentele cruciale ale istoriei relatiilor dintre Ucraina si Romania, pregatirea tratatului de baza si a acordului cu privire la regimul frontierei de stat, Ambasada ucraineana din Bucuresti a fost condusa de diplomati de inalta clasa, ceea ce a permis, intr-o oarecare masura, identificarea unor solutii favorabile Kievului, reaminteste cu nedisimulata mandrie „Zerkalo Nedeli”.
Rusii, de partea Romaniei
Diplomatia ucraineana a incercat mult timp, dar fara succes, sa obtina de la rusi documentele si cartile referitoare la negocierile sovieto-romane de delimitare a faliei continentale si a zonelor economice exclusive, Kievul actionand in aceasta situatie in cadrul acordurilor incheiate in cadrul CSI. In timpul crizei legate de Tuzla, rusii au dat aceste materiale… romanilor.
Printre altele, Bucurestiul a primit documente care contin informatii privind cele doua posibile variante de compromis de delimitare a spatiilor marine intre URSS si Romania. De acest ultim cadou nu au intarziat sa se foloseasca diplomatii romani.
Acum, argumentandu-si pozitia – Insula Serpilor nu se ia in calcul in procesul de delimitare, iar zona de delimitare trebuie impinsa in directia Ucrainei –, este evocata linia de compromis a URSS.