Sari direct la conținut

Consilier ministerial in Italia, agricultor in Maramures

Evenimentul Zilei

Cartofii rosii, pasiunea lui Giorlio

In cele din urma, cei doi s-au hotarit ca pe cele sapte hectare de pamint mostenite de la tatal Marianei sa cultive cartofi rosii, olandezi. “Sint un soi de cartofi care nu fac coaja, ci doar o pielita subtire. La primul cules si noi am crezut ca nu sint copti. Din acest punct de vedere am avut probleme si cu oamenii de la piata care nu-i cumparau, crezind ca nu sint buni.

La inceput, eu si Giorlio ne trezeam dimineata la 4.00 pentru a merge sa incarcam cartofii si sa fim la prima ora cu ei pe taraba”, isi aduce aminte Mariana.

Uimit ca in Romania pamintul este lucrat aproape in totalitate cu animale, Giorlio s-a hotarit sa le arate maramuresenilor ca se poate si altfel. “Am cumparat masini de semanat cartofi, de plantat, de imprastiat gunoi, de stropit, doua semanatori si multe altele. Oamenii sint obisnuiti sa lucreze cu mina si nu e bine.

Apoi este problema instalatiilor de irigare care le lipsesc micilor agricultori. Daca nu irigam pamintul anul trecut, nu recoltam nimic pentru ca a fost seceta. Nu se poate sa stai la mina vremii”, explica italianul.

Un italian s-a indragostit in Anglia de o romanca, s-au casatorit si s-au stabilit la Baia Mare. Giorlio Telloni a fost, pina sa o cunoasca pe Mariana, consilier in cadrul Ministerului Familiei din Italia, iar acum cultiva cartofi fara coaja in Maramures.

In timpul vacantei din 1996, pe care si-o petrecea in Anglia, Giorlio a cunoscut o frumoasa chelnerita romanca. Pentru ca nu putea sa-si lase jumatate din suflet in urma, la terminarea concediului, Giorlio a luat-o pe Mariana in Italia, unde s-au casatorit.

In 1998 insa, italianul a venit in Romania, in localitatea maramureseana Sacalaseni, si, indragostit de locuri si oameni, s-a hotarit sa ramina. Urmind exemplul tatalui Marianei, cei doi s-au hotarit sa se apuce de legumicultura in “stil italian”, aducind semintele din tara natala a fostului consilier ministerial. Afacerea nu a mers.

“Am avut in primul an pierderi de peste 200 de milioane de lei. Semintele de rosii si salata aduse din Italia nu s-au adaptat bine la clima noastra”, isi aminteste Mariana.

Obisnuit cu legislatia europeana, Giorlio sustine ca birocratia de la noi este principalul obstacol in calea unei afaceri de succes. “Legislatia e fluctuanta. De exemplu, a trebuit sa schimbam certificatele firmei de trei ori. In Italia totul este foarte organizat, iar birocratia este mult mai redusa.

Daca nu se pune la punct sistemul birocratic dezvoltarea va intirzia”, crede italianul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro