Sari direct la conținut

Romania pregateste primul zbor cosmic

Jurnalul National

Un grup de cercetatori romani testeaza la 8 septembrie o racheta de 4 metri lungime si 300 de kilograme capabila sa atinga altitudinea de 20.000 de metri. Experimentul este premergator lansarii rachetei “Orizont“, primul aparat de zbor romanesc capabil sa transporte un om in Cosmos.

Undeva pe tarmul Marii Negre, la Capul Midia, pe un poligon al Fortelor Aeriene, o echipa romaneasca va lansa in curand racheta “Demonstrator 2B“. Parte a unui concurs de 10 milioane de dolari, “Demonstrator 2B“ pregateste si primul zbor cosmic al unei rachete romanesti cu om la bord.

La 8 septembrie, la Capul Midia se va lansa vehiculul “Demonstrator 2B“. Este vorba de un aparat nepilotat al carui principal obiectiv va fi acela de a califica pentru zbor primul motor din lume monopropelant, reutilizabil, construit din materiale compozite; combustibil: apa oxigenata (70%).

Intregul proiect apartine Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), o asociatie nonguvernamentala care promoveaza proiecte aerospatiale si alte activitati legate de domeniul aerospatial civil.

TEST PENTRU “ORIZONT“. De fapt, “Demonstrator 2B“ este “racheta-test“ pentru “vehiculul cel mare“, dupa cum ne-a declarat Dumitru Popescu, presedintele ARCA (www.arcaspace.ro).

“Vehiculul cel mare“ suna a proiect livresc de inspiratie Jules Verne, dar in realitate este racheta “Orizont“, un proiect 100% romanesc, prin care Romania s-a inscris in concursul de 10 milioane de dolari “Xprize“.

Despre ce e vorba? O competitie internationala de astronautica, initiat de o fundatie americana, scopul fiind crearea unor vehicule pilotate, necesare dezvoltarii ulterioare a turismului spatial. La acest concurs s-au inscris 24 de echipe din 7 tari (Argentina, Canada, Israel, Romania, Marea Britanie, Rusia si SUA).

Premiul va fi acordat primei echipe care realizeaza, din fonduri private, si lanseaza un vehicul capabil sa transporte trei persoane la altitudinea de 100 km.

SPRE… NEW MEXICO. Din pacate, racheta “Orizont“ nu este inca “apta“ pentru marele premiu de 10 milioane de dolari.

Din punct de vedere tehnic, “Demonstrator 2B“ este identic cu “Orizont“, fiind o copie la scara redusa a “vehiculului cel mare“ (“Demonstrator“ are o lungime 4 metri si cantareste 300 de kilograme, in timp ce “Orizont“ masoara 14 metri, un diametru de 1,3 metri si are o greutate de 7.000 kg).

Totusi, acest aparat va fi prezentat publicului romanesc pana la sfarsitul acestui an, iar in 2005 va “pleca“ spre cosmodromul din New Mexico. Acolo va avea loc Cupa “Xprize“, un fel de “Formula 1“ a rachetelor. La acest concurs se vor acorda mai multe premii, intre care: cea mai mare viteza atinsa, cea mare greutate folosita, altitudinea atinsa.

Organizatorii estimeaza ca se vor strange peste 80 de milioane de dolari din drepturi de televiziune, bani care vor fi impartiti intre fundatia XPrize si echipele participante, ne-a mai declarat presedintele ARCA. La “Cupa Xprize“ au fost invitate doar o parte dintre echipele inscrise deja in concursul pentru marele premiu.

In ceea ce priveste “instalarea“ pilotului la bordul navetei “Orizont“, Dumitru Popescu spune ca acest lucru se va realiza in 2006.

In ceea ce priveste sumele investite in aceste proiecte, informatiile exacte sunt tinute “sub cheie“, putand afla doar ca “Demonstrator 2B“ a costat sub 100.000 de dolari, banii provenind de la diversi sponsori. Pentru “Orizont“ ar fi nevoie in total de 200.000 de dolari, ARCA neputand strange inca toata suma.

FAVORIT AMERICAN. La 29 septembrie va avea loc un nou zbor al “favoritului“ la castigarea premiului de 10 milioane de dolari. Este vorba de nava SpaceShipOne, construita de American Mojave Aerospace Ventures, apartinand cofondatorului Micrososft, Paul Allen.

In luna iunie, SpaceShipOne a devenit prima nava care sa trimita un om in spatiu, in cadrul unui proiect pus in practica fara sprijin guvernamental. Nu a castigat atunci marele premiu deoarece nu avea decat un om la bord si nu trei, asa cum prevede regulamentul “Xprize“.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro