Vechii politicieni, inlocuiti de rude
Schimbarea actualei generatii de parlamentari se traduce in multe cazuri prin predarea de stafeta… in familie sau in neam: din tata in fiu sau fiica, dupa caz, intre frati sau de la unchi la nepoti. Vin ai nostri…
Schimbarea actualei generatii parlamentare, pe care si-au propus-o mai toate partidele, se traduce in multe cazuri prin predarea de stafeta. Din tata in fiu. Din frate mai mare in frate mai mic, din unchi la nepoti.
OANA STANCU, CAMELIA IONESCU
Senatorul PSD Victor Apostolache, care pana in luna iulie a indeplinit functia de presedinte al PSD Prahova, nu va mai candida pentru un nou mandat, din motive de sanatate. Familia sa ar putea fi reprezentata in continuare in Parlament de catre fiul acestuia, Mihai Cristian Apostolache, presedintele judetean al tineretului social-democrat.
Dupa trei mandate ale tatalui, Apostolache junior s-a inscris la prealegeri tot in Prahova, unde va avea de infruntat politicieni cu state vechi, precum Antonie Iorgovan. Totusi, senatorul Apostolache sustine ca e prematura discutia despre un eventual mandat parlamentar obtinut de fiul sau. “Acum sunt doar alegerile preliminare din cadrul partidului.
Dupa ce va trece de aceasta etapa, vom vedea ce va mai fi”, ne-a spus senatorul, care afirma ca nu are nici un fel de legatura cu decizia fiului sau de a se inscrie in cursa pentru ocuparea unui loc pe listele PSD. “Departe de mine gandul de a il sfatui in vreun fel sa intre in partid sau sa candideze la alegeri. Fiecare are dreptul sa faca ce vrea”, ne-a spus Apostolache.
Mihai Apostolache s-a inscris in PDSR acum 7 ani, pe vremea cand era inca elev, si de atunci a tot muncit in cadrul organizatiei de tineret.
“Nu pot sa spun ca suta la suta nu a contat ca tatal meu facea parte din partid, dar 99% a contat faptul ca acolo erau multe alte persoane cu care ma intelegeam, cei mai multi tineri”, si-a explicat Mihai Apostolache decizia de a se inregimenta intr-un partid politic, dar sustine ca el si tatal lui au avut drumuri separate in viata politica.
Si chiar au existat discutii intre tata si fiu in legatura cu politica “fiindca fiecare dintre noi reprezenta altceva, eu reprezentam tineretul si veneam mereu cu lucruri noi, care au generat discutii, dar trebuie sa recunosc ca tata a fost intotdeauna receptiv”, ne-a marturisit tanarul pesedist.
In privinta deciziei de a candida la prealegerile pentru Parlament, Mihai Apostolache l-a anuntat pe senatorul Apostolache dupa ce se inscrisese pe liste. Fiindca nu are decat 25 de ani, Mihai Apostolache concureaza pentru un loc la Camera Deputatilor, dar isi doreste o cariera politica asemanatoare cu cea a tatalui sau, care are la activ trei mandate de senator.
“Stiu si latura buna, si latura rea a unei cariere de politician, dar este o decizie personala si imi asum toate riscurile”, ne-a spus Mihai Apostolache.
FIUL. La Constanta, fiul prefectului Gheorghe Martin, Eduard, se pregateste si el sa intre in Parlament. Desi e proaspat in PSD, primind carnetul de membru de partid cu doar 7 luni in urma, cand la conducerea filialei judetene a venit primarul Radu Mazare, Eduard Martin este optimist in privinta succesului sau intr-ale politicii.
Face parte dintre-o “echipa puternica, care deja a demonstrat ca stie sa castige la alegerile locale”, sustine fiul prefectului. Iar decizia sa de a candida la prealegerile din organizatie pentru a obtine un mandat de deputat a fost luata independent de pozitia in judet a tatalui sau.
“M-a incurajat cand a aflat ce vreau, chiar m-a sustinut in fata familiei, care era mai sceptica”, ne-a marturisit tanarul pesedist.
FRATELE. Nu doar Eduard Martin are in spate o ruda politica puternica. Pe lista pentru Camera Deputatilor figureaza chiar fratele primarului Radu Mazare, seful organizatiei pesediste de la malul marii. In prezent, Alexandru Mazare este consilier local, insa traditia politica a familiei a inceput chiar cu mandatul de deputat, pe atunci PD, al fratelui sau.
Alexandru Mazare concureaza pentru un loc de deputat impreuna cu multi dintre oamenii de baza ai fratelui sau: consilierul local Corneliu Dida, considerat eminenta cenusie din spatele clanului Mazare, responsabil pentru campaniile acestuia; consilierul local Ion Dumitrache, tot unul dintre oamenii presedintelui, patronul ziarului Observator de Constanta si finul acestuia din urma, Sorin Lucian
Ionescu, directorul ziarului amintit. Alexandru Mazare este membru al echipei puse pe picioare de fratele sau, in octombrie 2003, iar decizia de a-i calca pe urme, adica de a candida pentru un mandat de deputat, a fost luata impreuna.
“Am venit in PSD fiindca am considerat normal sa fiu alaturi de Radu, fiindca politica se face in echipa, de unul singur nu se poate”, ne-a declarat Alexandru Mazare, care a iesit “batut” pana acum din toate disputele politice de fratele sau. Totusi, el si-a facut deja planuri pentru campania din toamna, pe care o vede una “foarte concreta si pragmatica”.
NEPOTUL. La PD, pe listele de Bucuresti este propus actualul sef al studentilor democrati, Cozmin Popp. Gurile rele spun ca unchiului sau, Ioan Ivascu, trezorierul partidului, i s-ar datora ascensiunea politica a tanarului. La Tulcea, PD propune pentru Camera Deputatilor copilul unei alte celebritati, e drept, nu din mediul politic.
Mircea Cuzino Stanescu este nimeni altul decat fiul lui Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului Ziua. Fost consilier al deputatului Paula Ivanescu, apoi al premierului Radu Vasile, Mircea Cuzino a candidat in 2000 la Iasi pentru un post de deputat, dar nu a obtinut suficiente voturi.
REFUZ
“Nu am vrut sa merg la Timis ca sa nu se spuna ca facem o afacere de familie. Desi sunt convinsa ca o sa se spuna ca «fata lui Sarbu trebuie sa iasa candidat». Eu am muncit fara ajutorul lui tata”
DIFERENTE
“Discutam mult politica, spre disperarea mamei care numai asta aude. Pentru ca facem parte din generatii diferite, vedem lucrurile diferit. Tata spune ca ar trebui sa fim mai moderati, noi astia tineri” – Daciana Sarbu
DACIANA NU A VRUT SA CANDIDEZE IN ACELASI JUDET CU TAICA-SU
Cel mai cunoscut copil de politician in prealegerile din PSD trebuie sa fie fiica ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu. Daciana, sef al Autoritatii Nationale pentru Tineret, va candida pentru un loc de deputat in cadrul organizatiei argesene a PSD, in timp ce ministrul ramane in filiala de origine, la Timis.
“Am candidat separat pentru ca am vrut sa evit sa merg la Timis cu el, pentru a nu se spune ca facem o afacere de familie. Am acceptat invitatia celor de la Arges, desi sunt convinsa ca o sa se spuna ca «fata lui Sarbu trebuie sa iasa candidat». Eu am muncit fara ajutorul lui tata.
Eu am fost secretar general al PSD, eu secretar de stat, eu am mers in tara”, explica Daciana.
Decizia de a intra in politica, spune ea, a luat-o impotriva sfaturilor ministrului. “Tatal meu nu a fost de acord sa ma inscriu in nici un partid. Si-ar fi dorit altceva pentru fata lui, politica nu e o viata usoara. Dar acum ma spijina. Moral. Ca un tata.”
GUSA SI-A ADUS NEPOTUL IN PD
Cozmin Gusa (foto) nu a venit singur in PD de la PSD. A adus cu el si un nepot. Andrei Gusa a devenit si el membru PD in urma cu vreo trei luni, iar azi se regaseste deja pe lista PD Salaj pentru Camera Deputatilor.
Gusa cel mic are 27 de ani si face afaceri cu uleiuri industriale, la scara maricica avand in vedere ca este principalul furnizor pentru Silcotub, cea mai mare societate din judet.
Consilier al deputatului Valentin Paduroiu, Andrei era si unul dintre principalii finantatori ai filialei PSD. Se spune ca obisnuia sa isi puna telefonul pe masa si sa le spuna tinerilor pesedisti “Sunati unde vreti” sau ca scotea cate 50 de milioane de lei din buzunar ca sa cumpere colegii de la tineret, calendare pentru sarbatori marca PSD.
Cozmin Gusa l-a recomandat organizatiei PD, iar acum nepotul este vicepresedinte al organizatiei judetene a democratilor.
COINCIDENTA DE NUME
In filiala clujeana a PSD, o coincidenta de nume a provocat un pic de valva. Pe listele pentru alegerile preliminare au aparut doi candidati cu acelasi nume: deputatul Alexandru Lapusan (foto) si liderul tinerilor pesedisti Remus Lapusan.
Gura lumii l-a transformat imediat pe tanarul Remus Lapusan in fiul sau macar nepotul deputatului, privindu-l ca pe un purtator de stafeta politica in familia parlamentarului.
Totusi, lucrurile nu sunt chiar asa. “Remus Lapusan nu mi-e nici fiu, nici nepot”, ne-a declarat deputatul Lapusan. “Dar fiindca toata lumea il crede ruda cu mine, o sa il adopt ca si nepot”, ne-a spus conciliant parlamentarul, care are un fiu, Alexandru Catalin, insa acesta nu se arata a fi interesat de politica.
Alexandru Lapusan nu parea suparat din cauza capatuirii bruste cu o noua rubedenie, deputatul era chiar amuzat de situatie, pe care ne-a explicat-o prin faptul ca numele Lapusan este destul de des intalnit in Ardeal si “nu toti Lapusenii sunt rude”.