Sari direct la conținut

Moqtada a predat oficial Moscheea Imamului Ali

HotNews.ro

Clericul radical siit Moqtada al Sadr a predat oficial Moscheea Imamului Ali Marelui Ayatollah, Ali Sistani.

Acesta a sosit ieri la Najaf cu un acord de pace care prevede demilitarizarea orasului, retragerea trupelor straine si desfasurarea politiei irakiene, pentru asigurarea securitatii.

Predarea cheilor este actul final al asediului de la locurile sfinte ale siitilor.

Toata dimineata, luptatorii fideli clericului Moqtada al Sadr au pus in practica ordinul de a depune armele.

Unii le-au predat politiei. Unii le-au lasat la usa liderului lor. Altii le-au ascuns ori le-au dus acasa.

Planul prezentat de Ayatollahul Sistani nu prevede in mod explicit ce trebuie facut cu armele.

Esentialul, pentru moment, este ca orasele Najaf si Kufa sa devina zone demilitarizate, iar purtatorul de cuvant al lui al Sadr, seicul Ahmed Shaybani afirma ca ordinele primite de la Marele Ayatollah vor fi urmate intocmai.

Guvernul irakian a salutat vestile bune de la Najaf, dar imediat a avertizat ca e nevoie ca promisiunile sa fie urmate de fapte.

Mnistrul de externe, Hoshyar al Zebari, incearca sa priveasca lucrurile si pe termen lung.

„Guvernul a spus de la inceput ca in noul Irak nu e loc pentru militii inarmate si nimeni nu poate actiona in afara legii. Intrebarea este daca Moqtada al Sadr isi dezmembreaza intr-adevar armata sau doar o retrage pentru moment, in ideea de a o folosi alta data”.

Chiar daca pentru moment criza a fost dezamorsata, pericolul ca ea sa izbucneasca din nou ramane, mai ales ca al Sadr si oamenii lui sunt liberi sa paraseasca Najaful.

Un reporter al agentiei France Presse a relatat ca a vazut cativa insurgenti care purtau arme de tipul Kalasnikov in pungi de plastic, precum si arme de calibru mai greu invelite in cuverturi si pe care le ascundeau in casele din orasul vechi.

Cadavre arse

Adjunctul sefului politiei din Najaf a declarat ca subalternii lui au descoperit o cladire in care se afla ramasitele umane ale oamenilor ‘condamnati’ de un tribunal religios organizat de al-Sadr.

Un corespondent al agentiei de presa Associated Press a spus ca intr-una din cladiri a vazut in jur de 10 cadavre arse si umflate, inclusiv cadavrul unei femei in varsta.

Politia spune ca victimele sunt politisti si civili, in vreme ce un membru al tribunalului religios sutine ca ar fi militanti omorati in luptele recente.

Acordul de pace dela Najaf a fost incheiat dupa intoarcerea in Irak a Marelui Ayatollah, Ali al-Sistani – care a fost plecat in Marea Britanie pentru un tratament medical.

Corespondentii transmit ca acordul precedent mediat de Ayatollahul Sistani in luna iunie a durat foarte putin.

Ministerul irakian al sanatatii a anuntat ca 110 oameni au murit si 501 au fost raniti in violentele de ieri din orasele Kufa si Najaf, unde siitii au fost atacati cu arme si mortiere.

Acordul de pace mediat de Ali al-Sistani a fost salutat de guvernul interimar de la Bagdad care l-a numit ‘o mare victorie’.

Un purtator de cuvant al lui Moqtada al-Sadr a precizat insa ca insurgentii se dezarmeaza, dar nu Armata Mahdi nu se auto-desfiinteaza.

Un purtator de cuvant al guvernului interimar, Qassen Daoud, a spus ca sustinatorii lui al-Sadr sunt bineveniti sa se alature procesului politic, iar Moqtada al-Sadr va ramane in libertate.

Medicii irakieni spun ca in timpul celor 22 de zile cat a durat asediul Najafului au murit sute de oameni.

Acordul de la Najaf

‘Elementele inarmate’ din Najaf si Kufa predau armele

Politia irakiana preia controlul asupra ambelor orase

Fortele straine se retrag

Guvernul irakian va plati compensatii celor care au suferit in timpul crizei

Se va organiza un recensamant si se va initia procesul politic ce va conduce la alegeri generale

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro