Sari direct la conținut

Bastroe: UE ia in calcul sanctiuni financiare contra Ucrainei

Gardianul

Aflat in Olanda, la Walgenburg, pentru o reuniune a ministrilor de externe din Uniunea Europeana si tarile candidate, Mircea Geoana, ministrul roman de externe, a declarat ca „pe agenda omologilor sai s-a aflat si cazul Canalului Bastroe”, informeaza AFP. Reuniunea a fost prezidata de ministrul olandez de externe, Bernard Bot, a carui tara detine presedintia semestriala a UE.

„La capitolul politica externa, intalnirea noastra, a ministrilor de externe europeni, desfasurata in cursul zilei de sambata, s-a concentrat, in mare masura, pe problematica rasariteana. Am constatat cu totii, in ultima perioada, o anumita efervescenta in spatiul rasaritean.

Am prezentat de o maniera foarte energica, in continuarea demersurilor noastre, modul in care vedem pozitia ucraineana pe problematica Canalului Bastroe. Europenii sunt foarte solidari cu Romania si vom continua sa exercitam, impreuna, presiune maxima, pentru ca aceste lucrari sa nu continue, si problema va fi ridicata din nou intr-un dialog politic dintre Uniunea Europeana si Ucraina.

Evident ca UE vede in Ucraina un partener important, desi mai dificil in ultima perioada, dar faptul ca a existat o evocare a acestei posibilitati in pozitia Comisiei Europene reprezinta un indiciu ca UE nu exclude, la limita, reducerea asistentei financiare pentru Ucraina. Ne aflam in plin proces de discutii a unui plan de actiune pentru Ucraina si UE.

Ucrainenii ar dori sa vada o forma de colaborare si mai integrata, care sa dea o anumita perspectiva de integrare, ceea ce Europa nu este inca dispusa sa faca. Vom ridica saptamana viitoare acest subiect, in continuare, si la OSCE. Vom continua sa exercitam presiuni internationale si vom face tot posibilul pentru a-i determina pe ucraineni sa renunte la construirea canalului.

De asemenea, vom beneficia in continuare de suportul organizatiilor internationale”, a precizat oficialul roman.

„UNESCO: «Din cele trei variante ale canalului navigabil, aceea aflata de-a lungul Bratului Bastroe reprezinta solutia cea mai rea».”

UNESCO: «Bastroe, un pericol pentru mediu»

Alaturi de Uniunea Europeana si NATO, UNESCO si-a exprimat, vineri, „serioasa ingrijorare” fata de construirea de catre Ucraina a unui controversat canal in rezervatia protejata a Deltei Dunarii, se arata intr-o scrisoare adresata Ministerului roman al Afacerilor Externe.

In documentul semnat de Koichiro Matsuura, directorul general al UNESCO, organizatia aminteste ca o misiune trimisa la fata locului in octombrie 2003, in cadrul Programului „Omul si biosfera”, a conchis ca, „din cele trei variante ale canalului navigabil, aceea aflata de-a lungul Bratului Bastroe reprezinta solutia cea mai rea”.

Conform lui Matsuura, UNESCO a transmis o „recomandare” autoritatilor ucrainene, prin care a facut apel, „printre altele, la realizarea unui studiu de impact asupra mediului, in conformitate cu normele internationale”. „Si noi suntem de aceeasi parere cu UE, SUA si Fondul Mondial pentru Natura.

Intr-adevar, proiectul este un adevarat pericol pentru mediu, pentru rezervatia naturala a Deltei Dunarii, care a fost inscrisa din 1991 in Patrimoniul mondial UNESCO. Este evident ca UNESCO nu sustine acest proiect in forma sa actuala si incearca sa stabileasca un dialog constructiv pentru a gasi cea mai buna solutie”, a subliniat Matsuura.

Ecologistii basarabeni condamna

La randul sau, Miscarea Ecologista din Moldova (MEM) s-a pronuntat, vineri, „categoric impotriva construirii Canalului Bastroe”.

In calitate de reprezentant oficial al Centrului „Naturopa” al Consiliului Europei, MEM a cerut autoritatilor ucrainene „respectarea cu strictete a statutului juridic al Deltei Dunarii ca rezervatie a biosferei mondiale protejata de UNESCO si de conventii internationale ratificate de Ucraina”.

„Miscarea Ecologista din Moldova subscrie si adera la toate declaratiile si avertismentele organismelor internationale ale Consiliului Europei, Comisiei Internationale pentru Protectia fluviului Dunarea si ale Departamentului de Stat al SUA, sustine protestele legitime ale ecologistilor ucraineni, se solidarizeaza cu ei si este deschisa sa participe, alaturi de acestia, la un program comun de

actiuni si de dialog pentru a convinge autoritatile ucrainene sa renunte la distrugerea Rezervatiei biosferice mondiale «Delta Dunarii». Proiectul guvernantilor ucraineni contravine flagrant normelor dreptului international si a conventiilor ratificate de Ucraina”, se arata in declaratia MEM.

Rusia sprijina Ucraina

Federatia Rusa porneste de la premisa ca autoritatile ucrainene, precum si compania care executa lucrarile de amenajare a Canalului Bastroe, au efectuat o expertiza ecologica corespunzatoare, in scopul de a reduce la minimum pagubele pentru unicul sistem ecologic al Deltei Dunarii, se arata intr-un scurt comunicat de presa remis, vineri, de Ambasada Federatiei Ruse in Romania.

„In Rusia se urmareste cu mare atentie evolutia situatiei in jurul construirii, de catre Ucraina, a Canalului Bastroe.

In acest sens, pornim de la premisa ca autoritatile Ucrainei, precum si compania care executa lucrarile de amenajare a Canalului Bastroe au efectuat o expertiza ecologica corespunzatoare, in scopul de a reduce la minimum pagubele pentru unicul sistem ecologic al Deltei”, se arata in documentul amintit.

Reamintim faptul ca Victor Cernomardin, ambasadorul Rusiei in Ucraina, a declarat, miercuri, ca tara sa sustine proiectul ucrainean de construire a Canalului Bastroe in Delta Dunarii, in pofida criticilor formulate de Uniunea Europeana, Statele Unite si Romania.

„Ucraina face ceea ce trebuie sa faca si are dreptate”, a afirmat Cernomardin, calificand drept o „psihoza” criticile la adresa proiectului. „Autoritatile ucrainene doar au restaurat un canal care exista anterior”, a subliniat diplomatul rus, care a apreciat ca acest proiect va aduce beneficii economice nu numai Ucrainei, ci si Rusiei si altor tari care transporta marfuri pe cale fluviala.

Romania, surprinsa de pozitia Rusiei

In urma declaratiilor facute de Victor Cernomirdin, Adrian Nastase, premierul roman, a anuntat ca „va verifica daca afirmatiile diplomatului rus exprima un punct de vedere oficial”.

Mircea Geoana, ministrul roman de externe, a mentionat ca a primit cu „surprindere” declaratia ambasadorului rus la Kiev, insa, „acest lucru nu ii va impiedica pe romani sa lupte in continuare impotriva acestui proiect”.

De asemenea, Mircea Geoana a remarcat faptul ca exista o „diferenta importanta” intre pozitia Romaniei, de condamnare ferma a actiunii ucrainene, sustinuta de capitatele europene, si aceasta „declaratie singulara”, care, in opinia sa, confirma practic „un inceput de solidarizare a spatiului ex-sovietic, pe care Romania il urmareste cu preocupare”.

La randul sau, Ion Iliescu, presedintele Romaniei, a declarat ca este „fireasca” solidaritatea Federatiei Ruse cu Ucraina in privinta construirii Canalului Bastroe, dar ca nimeni nu are dreptate cand sustine o incalcare a unor reguli de comportament.

„Uniunea Europeana, Statele Unite, Fondul Mondial pentru Natura si Romania considera acest proiect, care urmeaza sa devina complet navigabil la sfarsitul anului 2005, periculos pentru mediul inconjurator. Romania a cerut sistarea lucrarilor si efectuarea unui studiu de impact asupra mediului”, a subliniat seful statului.

Emisari speciali ai Ucrainei

Pentru a apara proiectul Canalului Bastroe, Ucraina a trimis si un ambasador special in Europa, Natalia Zarudna. „Nu este prevazuta nici o constructie pe malurile din rezervatie ale canalului, navele au nevoie de numai 15 minute pentru a traversa, cu viteza redusa, aceasta zona si toate semnalele sonore si luminoase vor fi interzise, ca si evacuarea de deseuri”, a declarat Zarudna.

Oficialul a apreciat ca preocuparile Romaniei sunt „mai degraba de natura economica decat ecologica”.

„Romania are monopolul total asupra navigatiei in aceasta parte a Dunarii, iar cand va fi deschis canalul ucrainean, va avea concurenta”, a spus Zarudna.

Ea a afirmat ca „toate exigentele ecologice internationale au fost respectate, iar impactul asupra mediului a fost studiat” si a subliniat, in acelasi timp, importanta proiectului pentru dezvoltarea economica a acestei zone in care traiesc 250.000 de persoane. Totodata, Natalia Zarudna a anuntat ca, dupa vizita la Paris, unde va fi primita de conducerea UNESCO, va pleca la Bruxelles.

Anca Alexe, Camelia Muntean

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro