Science Report: Cam care sunt șansele să detectăm semnale radio extraterestre? Temperatura corporală a oamenilor a tot scăzut în ultimii 160 de ani. Marea Britanie va introduce în uz cărămizile prietenoase cu albinele
Cam care sunt șansele să detectăm semnale radio extraterestre? ● Temperatura corporală a oamenilor a tot scăzut în ultimii 160 de ani ● Marea Britanie va introduce în uz cărămizile prietenoase cu albinele
Cam care sunt șansele să detectăm semnale radio extraterestre?
Deși a început să funcționeze de circa 60 de ani, programul SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) nu a reușit să identifice nici măcar un singur semnal radio extraterestru. Și ne referim aici strict la semnale radio provenind de la vreo civilizație de acest gen.
De ce nu s-a întâmplat așa ceva până acum și cam care sunt șansele să depistăm măcar un singur semnal radio de la extratereștri inteligenți, ei bine, astea sunt întrebări la care a decis să răspundă Dr. Claudio Grimaldi, un cercetător elvețian de la Institutul Tehnologic Federal din Lausanne. În studiul său, publicat în revista Astronomical Journal, Dr. Grimaldi susține că avem în față mai multe scenarii.
În primul dintre ele, aceste semnale abundă în galaxie. Tot ce trebuie să facem este să perseverăm. Până la urmă dăm noi de ele, că doar n-o fi după ele. Al doilea susține că formele de viață inteligente sunt atât de rare în Calea Lactee încă posibilele semnale radio sunt ca și inexistente. Caz în care ne agităm absolut degeaba. O a treia posibilitate spune că, deși există civilizații și semnale radio în galaxie, noi ne aflăm într-un punct ceva mai izolat, iar în 60 de ani nici nu se face să avem pretenții la rezultate rapide.
Analizând cel de al treilea scenariu, cercetătorul susține că trebuie să ne înarmăm cu răbdare. Câtă răbdare? Ca la vreo 100.000 de ani. Într-o atare situație, există 95% șanse să ajungă la noi un semnal radio inteligent. Dacă nu vreți să așteptați atât, e bine să știți că există 50% șanse să găsim unul între 60 și 1.800 de ani. Doar 20% șanse să depistăm ceva în următorii 240 de ani.
Cum ar veni, trebuie să fii din cale afară de optimist ca să crezi că găsești ceva în 60 de ani. Pe scurt, ar cam trebui să ne orientăm spre alte metode de a depista extratereștri inteligenți. Nu de alta, dar s-ar putea să evoluăm noi în altă specie până dăm de ei.
Temperatura corporală a oamenilor a tot scăzut în ultimii 160 de ani
De pe la 37 de grade, temperatura corporală a oamenilor a tot scăzut de mai bine de un secol și jumătate cu 0,3-0,4 grade. Problema era că nu exista o explicație care să ne și lămurească de ce se petrece așa fenomen.
Mai exact, în anul 1851, medicul german Carl Reinhold August Wunderlich analiza vreo 25.000 de pacienți din Leipzig și postula că temperatura medie a corpului uman este de 37 de grade Celsius. 27 de studii moderne, realizate pe 35.000 de indivizi din Marea Britanie și SUA au arătat că temperatura medie a scăzut la 36,6 grade.
Trecem peste faptul că ar fi putut exista diferențe între metodele de la 1851 și cele moderne, și mergem la un studiu recent publicat în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, studiu care ne oferă și posibilă explicație. Mai exact, ar fi vorba de flora intestinală și antibioticele pe care le folosim.
Specialiștii în microbiologie de la Universitatea din Michigan, cei care au semnat studiul, spun că au analizat 116 pacienți cu diferite infecții și stadii ale bolilor, observând cu această ocazie că există o corelație între variațiile diversității microbiene intestinale și temperatura corpului.
Ca să fie siguri, au făcut tot felul de experimente pe cobai și le-a ieșit același rezultat. Mai exact, șoarecii cu o diversitate scăzută sau cărora le fuseseră administrate antibiotice aveau o temperatură mai scăzută a corpului. Ce este și mai interesant este că aceleași bacterii, atât la oameni cât și la șoareci, par a fi responsabile de reglarea temperaturii.
Deci, asta era! De la antibiotice ni se trage. QED!
Marea Britanie va introduce în uz cărămizile prietenoase cu albinele
Cum populația globală de albine se află într-un declin considerabil de decenii bune, mai mulți biologi britanici de la universitățile din Falmouth și Exeter au găsit o soluție pentru a le asigura supraviețuirea celor care au mai rămas.
În studiul apărut recent în International Journal of Sustainable Design, zic băieții și fetele din Anglia că folosirea unor cărămizi prietenoase ar fi o variantă de a mai salva ceva. Ce sunt cărămizile astea? Sunt cărămizi cu orificii speciale în care albinele solitare să își facă un culcuș.
Așa cum au specificat, soluția are în vedere dor albinele solitare, căci restul, cele care trăiesc în grupuri, nu se aventurează să locuiască separat de colonie. Dar și cele solitare reprezintă cam 9 din zece specii cunoscute în Anglia, așa că are cine să locuiască în cărămizile respective.
Ca să fie treaba bună și toți ecologiștii mulțumiți, cărămizile vor fi făcute din materiale reciclabile, deci mai ieftine, și ar fi și mai rezistente decât cele tradiționale. În concluzie, dacă aveați de gând să vă construiți vreo casă, vreun bloc de locuințe, ceva de genul acesta, orientați-vă spre aceste noi materiale de construcție! Veți avea adăpost nu doar voi, ci și albinele singuratice care vor renunța astfel la vagabondaj.
Pentru mai multe informații din lumea științei ne găsiți și pe noua noastră pagină de Facebook HotNews.ro Science. Suntem la doar un click distanță.
Sursa foto: profimediaimages.ro