Un milion de euro pentru stiri despre UE
In 2005, bugetul total pentru acest program este de un milion de euro. De patru ani, Fondul Europa nu a reusit sa acopere necesarul de informare despre probleme legate de UE, resimtit acut in Romania. Drept dovada ca romanii inca nu stiu ce-i asteapta dupa 2007 stau chiar declaratiile celor intervievati: „pana la integrare, nu vom fi bine informati pentru a intelege avantajele si riscurile”.
Pe ansamblu, asa cum arata un studiu realizat de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC), aproape 80% din persoane considera ca nu sunt deloc sau suficient informate in privinta procesului de aderare la Uniunea Europeana.
Printre cauzele lipsei de informare au fost enumerate: „informatii prea multe, greu de ales”, „nu intereseaza pe nimeni sa spuna omului simplu ce-l asteapta”, „in TV si in radio nu am incredere, pentru ca spun doar ce-i avantajeaza pe politicieni”. Incercand din nou sa suplineasca, pe cat posibil, declarata lipsa de informatii, Fondul Europa si-a dublat bugetul pentru anul 2005.
„Fata de anul trecut, s-au schimbat prioritatile programului. Cat priveste criteriile de eligibilitate si cele referitoare la parteneri, au ramas la fel”, spune Ioana Marchis, coordonatorul programului din partea Centrului de Informare al Comisiei Europene.
Acum, sunt patru prioritati: stimularea dezbaterii publice privind valorile Uniunii Europene in relatie directa cu valorile romanesti, aducerea informatiei europene mai aproape de casele oamenilor, adaptarea informatiei europene la nevoile unor grupuri specifice, sustinerea dezvoltarii de retele active si functionale de informare europeana la nivel local si regional Este de asteptat ca si anul
acesta sa fie depuse cateva sute de proiecte. Anul trecut, au fost finantate numai 26, dar abia dupa ce s-a lansat o licitatie suplimentara. Si, paradoxal, nu pentru ca nu s-au depus proiecte, ci pentru ca solicitantii s-au lovit de niste chichite care i-au eliminat din cursa.
Multe proiecte nici nu au apucat sa fie citite, fiindca lipsa unor documente sau prezentarea documentelor intr-o forma necorespunzatoare le-a fost fatala. Multi dintre castigatorii rundei a treia au fost de fapt cei respinsi la licitatiile anterioare care n-au avut altceva de facut decat, spre exemplu, sa adauge la dosar copia legalizata a unui statut.
„Asa cum cer noile proceduri, documentele sau informatiile lipsa nu mai pot fi solicitate ulterior pentru completarea cererii de finantare. Acestea sunt niste proceduri comune tuturor finantarilor Uniunii in terte tari, conform Ghidului practic de proceduri”, spune Angela Filote, coordonatorul echipei Centrului de Informare al Delegatiei CE.
Alte greseli pentru care solicitantii au fost sanctionati: „declaratiile (ale solicitantului sau de parteneriat) nu au fost semnate in original, parti din aplicatie au lipsit (o parte din buget, matricea logica etc.), aplicantul sau partenerii nu sunt eligibili, nefiind persoane juridice nonprofit, activitatea propusa in proiect nu este eligibila”, adauga Angela Filote.
Dintre proiectele de succes putem aminti Stafeta Tinerilor pentru Europa, initiat de catre Centrul Educatia 2000+ si Euroruralis, realizat de catre Asociatia Romana de Educatie Speologica din Cluj.
Proiectul Euroruralis – Parcuri Protejate
Asociatia Romana de Educatie Speologica din Cluj (ARES) a desfasurat, in satele din Muntii Apuseni, campanii de informare distincte, pe categorii de varsta ale grupurilor-tinta, despre legislatia europeana in domeniul parcurilor protejate si despre cum anume sa mentina rezervatia naturala in care locuiesc.
Dintre activitatile desfasurate de echipa ARES mai amintim: dezbateri cu tinerii, o campanie de presa, informatii despre turismul rural, distribuirea de calendare si brosuri de informare. „In cadrul campaniei de presa, am mers efectiv prin sate, cu sania, si am distribuit ziare taranilor. O experienta remarcabila pentru noi”, spune Marcela Campian, coordonator de proiect.
„Stafeta Tinerilor pentru Europa”, proiect pentru liceeni
„Stafeta” va trece prin 48 de licee din Galati, Bacau, Vaslui, Neamt, Iasi, Suceava, Botosani, Buzau si Bucuresti. Noutatea proiectului consta in crearea unui model neconventional de a atrage tinerii in dezbateri legate de aderarea la Uniunea Europeana. Modelul presupune lansarea unui concurs de eseuri si videoclipuri pe tematici legate de integrare.
Elevii dintr-un judet lanseaza o provocare celor din alt judet. Cei care primesc provocarea lanseaza, la randul lor, o tema pentru elevii din alt judet, pana cand ciclul predarii stafetei se inchide. La final, cele mai bune contributii si licee vor fi premiate.