Televiziunea Romana este controlata politic
Presa audiovizuala din Romania a fost dominata in anul 2004 de PSD, releva un raport realizat de Agentia de Monitorizare a Presei- Academia Catavencu si prezentat ieri de directorul AMP, Mircea Toma.
Raportul „Libertatea Presei in Romania”, arata ca, in anul electoral 2004, din stirile posturilor TV romanesti au lipsit criticile la adresa fostului partid de guvernamant si au fost omise evenimente si subiecte care ar fi pus intr-o lumina nefavorabila membrii PSD. „Liderii partidului aflat la putere au fost prezentati in general in context pozitiv sau neutru.
In majoritatea cazurilor, atitudinea critica a jurnalistului de televiziune a fost indreptata catre membrii Opozitiei”, se mai arata in acelasi document. Raportul Agentiei vorbeste si despre presiunile politice la care au fost supusi ziaristii anul trecut.
„Presiunile s-au manifestat in diverse forme – achizitionarea de institutii media, folosirea abuziva a institutiilor statului de catre autoritati, ca instrumente de santaj impotriva presei, cumpararea tacerii unor institutii de presa cu ajutorul publicitatii de stat sau a iertarii obligatiilor fiscale si, acolo unde aceste metode nu au functionat, amenintari, agresiuni sau, in ultima instanta,
cumpararea tirajelor unor ziare inainte ca acestea sa ajunga la cititor”, scrie raportul Agentiei de Monitorizare a Presei. In ultimul din aceste cazuri, raportul da ca exemplu cumpararea cu bratul a tirajelor publicatiilor Acadamia Catavencu, ZIUA si Evenimentul Zilei in ziua in care au fost publicate stenogramele sedintelor de taina ale PSD.
Controlul presei, ca obsesie
Potrivit analizei AMP, cei mai vizibili actori politici ai anului 2004 au fost Adrian Nastase (lider PSD si prim Ministru la acea vreme) si Ion Iliescu (presedinte la acea vreme).
„In ansamblu, in anul electoral 2004, Adrian Nastase si Ion Iliescu au fost singurii politicieni asociati aproape in exclusivitate cu actiuni neutre sau pozitive si aproape niciodata cu actiuni negative”, se mai arata in raportul privind libertatea presei.
Realizatorii analizei au ajuns la concluzia ca intr-o singura luna a anului 2004, septembrie, Adrian Nastase a avut 70 de interventii in direct pe posturile TV, fata de Theodor Stolojan, care a avut doar sapte astfel de interventii. Obsesia PSD de a controla presa este justificata si in stenogramele sedintelor ajunse in mainile presei, dar negate pana in panzele albe de liderii partidului.
Efectul de bumerang al acestei obsesii este recunoscut post-alegeri chiar de Nastase: „Excesul de prezenta mediatica a generat dezinteres si chiar respingere in randurile unei mari parti a publicului”, scrie Nastase in „Raportul privind rezultatul alegerilor si strategia politica a PSD”.
In ceea ce priveste legislatia in domeniul mass-media, raportul Agentiei de Monitorizare a Presei critica faptul ca se mentine calomnia in Codul Penal ce va intra in vigoare in anul 2005. „Elementul nou este eliminarea pedepsei cu inchisoarea pentru calomnie si decriminalizarea insultei, aceasta fiind trecuta in Codul Civil”, mai arata raportul.