Sari direct la conținut

Voronin propune autonomia Transnistriei

Parlamentul de la Chisinau lucreaza la un proiect de lege care are in vedere acordarea de autonomie regiunii separatiste Transnistria, a anuntat marti presedintele Republicii Moldova, comunistul Vladimir Voronin, citat de agentia FLUX.

Seful statului moldovean a precizat ca Legislativul de la Chisinau va adopta in curand acest proiect de lege, care ulterior va fi prezentat partilor implicate in negocierile pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Vladimir Voronin, care lasat de inteles ca sprijina planul de autonomie privind Transnistria, a dat publicitatii mai multe detalii despre acest proiect.

Desi Voronin a fost destul de neclar referitor la acest plan, se pare ca acesta prevede crearea, in cadrul Republicii Moldova, a unei autonomii pentru Transnistria in cadrul careia transnistrenii ar avea propriul Parlament, propriul Guvern, buget, drapel si imn.

Presedintele moldovean a declarat insa ca documentul prevede ca Republica Moldova si regiunea autonoma transnistreana vor avea o singura politica externa, aceeasi Armata, o banca nationala comuna si o moneda comuna.

Vladimir Voronin a declarat ca acest proiect de lege va fi adoptat de Parlamentul de la Chisinau dupa ce Moldova se va consulta cu OSCE si cu tarile participante la negocierile privind Transnistria, dar si cu SUA si Romania.

Autonomie da, federalizare ba

Presedintele moldovean a facut si mai multe aprecieri despre planul de rezolvare a crizei transnistrene care urmeaza sa fie facut public de Ucraina, si despre care exista informatii ca ar prevedea federalizarea Republicii Moldova. Vladimir Voronin a declarat ca „ar fi o mare greseala daca Ucraina ar iesi cu un plan Kozak 2”.

Voronin a respins ideea federalizarii Republicii Moldova, mentionand ca nu va accepta asemenea propuneri, indiferent de la cine vor veni acestea. „Federalizarea este o incercare de a destrama Republica Moldova, deoarece a doua zi ele (autoritatile de la Tiraspol – n.red.) pot declara independenta si nu-i va putea tine nici un Chisinau”, a declarat Vladimir Voronin.

Presedintele moldovean a afirmat ca nu are de gand sa ia in seama opinia liderului separatistilor de la Tiraspol, Igor Smirnov, in ceea ce priveste varianta care va fi aplicata pentru rezolvarea conflictului transnitrean.

„Daca vom sta si ne vom uita in gura unui Smirnov, atunci ce importanta au aceste state-garante, Ucraina si Federatia Rusa?”, s-a intrebat Vladimir Voronin, mentionand ca aceste state ar trebui sa fie mai ferme in deciziile lor.

„Republica Moldova, ca cea mai importanta parte si cea mai interesata in solutionarea problemei, are dreptul sa invite pe cine crede de cuviinta – Rusia, Romania, Uniunea Europeana. Cine ii interzice sa faca acest lucru? Nimeni. Nicaieri nu este scris ca la negocieri trebuie sa participe doar Ucraina, Rusia si OSCE”, a incheiat Vladimir Voronin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro