Tot ce trebuie să stii despre completarea formularului și înregistrarea contractului dacă ai venituri din chirii
Persoanele fizice care au venituri din chirii trebuie să înregistreze contractele la ANAF. Dacă contractul a fost încheiat din acest an, termenul este de 30 de zile. Dacă e deja în derulare, termenul este de 90 de zile.
De precizat că aceste persoane trebuie să depună la ANAF o cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune. Aceasta poartă denumirea de Formular 168.
Descarcă formularul 168 de pe site-ul ANAF
Este vorba despre un PDF care trebuie deschis cu Adobe (nu încercați cu browserul că nu va merge).
După ce îl completați apăsați butonul de validare, iar apoi trebuie să-l depuneți prin Spațiul Privat Virtual (dacă nu aveți cont, atunci trebuie să vă faceți).
De asemenea, trebuie să scanați contractul de închiriere și să-l încărcați (o să apară opțiunea cand vreti sa validati formularul). Atenție că trebuie să aibă maxim 10 MB. Acesta se atașează în arhiva zip (e formular inteligent).
Bineînțeles, cei care nu se descurcă online pot merge la un sediu ANAF pentru a completa și depune. Se mai poate folosi și Poșta.
În acest caz, cererea se completează în două exemplare, înscriindu-se cu majuscule, citeţ şi corect, toate datele prevăzute de formular. Un exemplar al cererii, însoţit de copia contractului de locaţiune, se depune la organul fiscal competent şi un exemplar se păstrează de contribuabil.
*Conformitatea cu originalul a copiei contractului se efectuează prin înscrierea menţiunii „conform cu originalul” şi semnătura.
IMPORTANT: Dacă bunul este deținut în comun, fiecare coproprietar are obligația înregistrării contractului de închiriere.
Nu uitați că trebuie să depuneți Declarația unică și să plătiți impozitul pe venit și contribuția la sănătate (după caz)
Persoanele care au venituri din chirii trebuie să depună Declarația unică. Termenul este 25 mai. Dacă ați realizat venituri în 2022, pe lângă impozitul pe venit, luați în considerare la declarare și plată plafonul de 12 salarii minime (30.600 lei) pentru plata contribuției la sănătate, adică 3.060 lei (dacă depășiți plafonul).
Pentru veniturile pe care le realizați în 2023 (dar le veți declara și plăti în 2024) sunt noi plafoane pentru plata contribuției obligatorii la 6, 12 și 24 de salarii.
- Dacă ai venituri între 18.000 – 36.000 lei/an, atunci trebuie să plătești CASS de 1.800 lei.
- Dacă ai venituri între 36.000 – 72.000 lei/an, atunci ai CASS de 3.600 lei
- Dacă ai venituri mai mari de 72.000 lei/an, atunci ai CASS de 7.200 lei
În ceea ce privește impozitul pe venit, s-a eliminat cota forfetară de 40% și impozitul va fi calculat la venitul brut. Adică, nu veți mai plăti 6% impozit, ci 10% la suma de pe contracte.