Sari direct la conținut

Europa este în continuare dependentă de gazul rusesc, în ciuda unei reduceri semnificative

HotNews.ro
Livrari gaze rusesti, Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia
Livrari gaze rusesti, Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Rusia a reușit să compenseze pierderea volumelor de export prin creșteri masive ale prețurilor europene la gaze și prin prețuri ridicate la petrol, potrivit Kyiv Independent.

Veniturile sale bugetare din petrol și gaze au sărit cu peste o treime în perioada ianuarie-septembrie 2022, potrivit Reuters.

În timp ce țările UE au plătit aproximativ 100 de miliarde de dolari Rusiei pentru energia sa fosilă în 2021, potrivit Eurostat, Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) a estimat că, la 17 ianuarie, țările UE au plătit 135 de miliarde de dolari Rusiei pentru combustibilii săi fosili de la începutul invaziei la scară largă, în februarie 2022.

Pe scurt, UE a plătit mai mult Rusiei în 2022 decât în 2021, în ciuda reducerii dependenței sale de energia rusă.

Dependentă de gazul rusesc timp de ani de zile, Europa a depășit așteptările și a redus ponderea gazului rusesc în mixul energetic al UE de la 40% la 10% în decurs de un an.

Dar o reducere majoră a gazului nu a fost decizia Europei, a declarat Thomas Pellerin-Carlin, șeful Institutului pentru Economie Climatică din cadrul programului UE, pentru Kyiv Independent.

„Persoana care a decis acest lucru este (Vladimir) Putin… Nu este o decizie europeană, în comparație cu petrolul, de exemplu”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro