Un avertisment neobișnuit de precis. SUA au spus Rusiei în avans că sala de concerte Crocus e țintă posibilă a unui atac terorist – Washington Post
Cu mai mult de două săptămâni înainte ca teroriștii să organizeze un atac sângeros la periferia Moscovei, guvernul american le-a spus oficialilor ruși că Sala Crocus, un popular spațiu de concerte, este o țintă potențială, scrie Washington Post.
Gradul ridicat de specificitate a avertismentului transmis Rusiei – un lucru necunoscut până acum – subliniază încrederea Washingtonului că Statul Islamic pregătea un atac care amenința un număr mare de civili și pare să contrazică afirmațiile Moscovei potrivit cărora mesajele americane au fost prea generale pentru a ajuta la prevenirea atacului.
Identificarea de către SUA a sălii de concerte Crocus drept țintă potențială ridică noi semne de întrebare cu privire la motivul pentru care autoritățile ruse nu au luat măsuri mai clare pentru a proteja locul de desfășurare a concertului, unde bărbați înarmați au ucis peste 140 de persoane și au dat foc clădirii.
O filială a Statului Islamic a revendicat atacul, cel mai sângeros din ultimii 20 de ani în Rusia. Oficialii americani au declarat public că gruparea, cunoscută sub numele de Statul Islamic-Khorasan sau ISIS-K, „poartă singura responsabilitate” pentru tragedie, dar președintele rus Vladimir Putin și subordonații săi au încercat să arunce vina pe Ucraina.
Însuși liderul rus a respins public avertismentele SUA cu doar trei zile înainte de atacul din 22 martie, spunând că mesajele americane reprezintă „un șantaj” și o încercare de „intimidare și destabilizare a societății noastre”.
Oficialii americani familiarizați cu informațiile pe care Washingtonul le-a împărtășit cu Moscova au vorbit sub acoperirea anonimatului. Anterior, Consiliul de Securitate a recunoscut că Statele Unite au transmis informații „despre un atac terorist planificat la Moscova”, dar nu a precizat că sala de concerte Crocus a fost menționată drept posibilă țintă.
De ce a fost avertismentul atât de precis
Kremlinul nu a răspuns întrebărilor adresate de The Washington Post cu privire la avertismentul precis. Dar marți, Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, a declarat că informațiile împărtășite de Statele Unite au fost „prea generale și nu ne-au permis să îi identificăm pe deplin pe cei care au comis această crimă teribilă”, potrivit agenției de stat Interfax.
Narîșkin a declarat că, drept răspuns la informațiile americane, Rusia „a luat măsurile adecvate pentru a preveni” un atac.
Dar înregistrările video de la locul măcelului arată că atacatorii nu au întâmpinat o rezistență semnificativă. Presa rusă a relatat că unitățile specializate ale poliției au sosit la mai bine de o oră de la începerea atacului, iar apoi au așteptat mai mult de 30 de minute înainte de a intra în clădire, moment în care atacatorii scăpaseră deja.
Deși Washingtonul împărtășește în mod obișnuit informații despre posibile atacuri teroriste cu țări străine, este neobișnuit să ofere informații despre ținte specifice unui adversar, au declarat mai mulți oficiali și experți. Făcând acest lucru, serviciile secrete riscă să dezvăluie modul în care Statele Unite au obținut informațiile, punând în pericol activitățile de supraveghere clandestină sau sursele care au oferit aceste informații.
Dar informațiile care indicau un atac asupra sălii de concerte indicau, de asemenea, un potențial pericol pentru americanii din Rusia. Pe 7 martie, Ambasada SUA a anunțat public că „monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente de a viza adunări mari în Moscova, inclusiv concerte” și a sfătuit cetățenii americani „să evite adunările mari în următoarele 48 de ore”.
Statele Unite au împărtășit informațiile cu Rusia cu o zi înainte de acest avertisment public, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Narîșkin a declarat că „agențiile de informații americane” au transmis informațiile către FSB, serviciul de securitate de stat al Rusiei.
Moscova pare să fi luat avertismentul în serios. Inițial
În ciuda lipsei de securitate la sala de concerte Crocus, există indicii că, cel puțin inițial, guvernul rus a luat în serios avertismentul Washingtonului – care includea informații despre planurile Statului Islamic de a ataca o sinagogă, potrivit unui oficial american. La o zi după ce Moscova a primit aceste informații, FSB a anunțat că a împiedicat un atac al organizației teroriste asupra unei sinagogi din Moscova.
Islam Halilov, un tânăr de 15 ani, care a declarat că lucra la garderoba sălii de concerte în noaptea atacului, a spus că personalul sălii de concerte a fost informat despre posibilitatea unui atac terorist, la puțin timp după avertismentul public din 7 martie.
„Am fost avertizați că ar putea avea loc atacuri teroriste și am fost instruiți cu privire la ce să facem și unde să ducem oamenii”, a declarat Halilov într-un interviu cu Dmitri Iegorov, un cunoscut jurnalist sportiv rus, care a fost postat pe YouTube.
De ce securitatea nu a fost sporită și susținută după avertismentul inițial rămâne neclar. Este posibil ca serviciile de securitate rusești, care nu au văzut niciun atac în zilele imediat următoare datei de 7 martie, să fi presupus că informațiile SUA erau incorecte și să fi lăsat garda jos, au speculat unii dintre oficialii americani, citați de Washington Post.
Și planurile suspecților s-ar fi schimbat după avertismentul public al SUA
Potrivit informațiilor citate de agenția ucraineană de știri Unian, autorii atacului de la Moscova plănuiseră inițial să comită atacul la sala de concerte Crocus în 9 martie, la un concert al lui Shaman, votat de ruși „cel mai bun cântăreț al anului 2023” și considerat a fi o voce a propagandei Kremlinului.
Planurile au fost date însă peste cap de avertismentul Ambasadei Statelor Unite în legătură cu un atac terorist care ar putea viza „adunări mari” la Moscova.
Conform Unian, înainte de atacul din 22 martie, unul dintre atacatori, Şamsidin Fariduni, a mers în repetate rânduri la sala de concerte Crocus pentru a studia locul, una dintre dăți fiind 7 martie.
Înainte, atacatorii ar fi vizat un alt loc, existând imagini cu Şamsidin Fariduni la centrul cultural din Klimovsk.
Zilele trecute a devenit clar că nu doar SUA au avertizat Rusia cu privire la un posibil atac.
„Cu câteva zile de atacul din Rusia, Teheranul a oferit Moscovei informații despre un posibil mare atac terorist în interiorul Rusiei, obținute în timpul interogatoriilor în rândul celor arestați după atacuri mortale cu bombă din Iran”, a declarat o sursă Reuters.