Liberalii pun piedica democratilor
Marko Bela si Dan Voiculescu nu vor sa se detaseze de PSD. Liderii celor doua partide care acum se afla la guvernare ii sustin inca pe fostii aliati, probabil in contul unor intelegeri nescrise. Astfel, UDMR si Partidul Conservator (fost PUR) ii prefera pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu in fruntea celor doua Camere legislative, opunandu-se pe fata incercarilor PNL si PD de schimbare a lor.
Sub pretextul ca in acest moment sunt alte prioritati, Marko Bela cere amanarea acestei discutii pentru la toamna: „Avem motiunea de cenzura, dupa aceea trebuie sa rezolvam problema conducerii televiziunii si a radioului si cu aceste masuri am si finalizat sesiunea de primavara a parlamentului”.
Dan Voiculescu, presedintele umanistilor, deveniti conservatori, ocoleste din principiu subiectul, explicand ca s-a angajat sa sustina „in urmatorii patru ani intreg programul de guvernare al Cabinetului Tariceanu” si sugerand ca preluarea in totalitate a puterii de catre coalitia de guvernamant nu ar intra in angajamentele luate de acest partid, care a intrat pe spezele PSD in parlament.
Dan Voiculescu si Marko Bela tergiverseaza dupa acelasi model si schimbarea sefilor consiliilor judetene. 19 judete sunt in mainile PSD, prin aranjamente facute dupa alegerile locale de acum un an, in vreme ce Alianta PNL-PD are doar noua.
Raportul de forte s-ar putea insa modifica daca fostii umanisti si maghiarii si-ar retrage sprijinul acordat PSD in 11 dintre judete, iar scorul s-ar putea regla in favoarea democratilor si liberalilor daca unii dintre dezertorii din PRM ar trece de partea arcului de guvernamant.
In acest moment insa PSD participa la conducerea consiliilor judetene in 25 de judete, ceea ce faciliteaza mentinerea clientilor sai in multe dintre serviciile descentralizate. Fostul partid de guvernamant are de fapt puterea in teritoriu, daca tinem cont ca 54% din primari sunt membri PSD si aproape 40% din consilierii judeteni si locali provin tot de pe listele acestui partid.
De aceea, presedintele interimar al democratilor, Emil Boc, a cerut UDMR si Partidului Conservator sa „stabileasca definitiv alternativa pe care si-o doresc, la putere sau in opozitie”, amenintand in subtext ca, in eventualitatea unor alegeri anticipate, intrarea in parlament a celor doua formatiuni este problematica.
Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania are in sondaje intre 4 si 5%, iar fostii umanisti strang cu greu 3% din preferintele electoratului, in ciuda campaniei electorale permanente pe care o face Antena 1 acestui partid.
Partidul Democrat incearca sa preia din mers strategia creionata de Traian Basescu la inceputul anului: schimbarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, schimbarea presedintilor consiliilor judetene acolo unde partidele din arcul guvernamental au majoritatea si eliminarea „solutiei imorale care este PUR”.
Daca primele doua puncte ale strategiei au fost imbratisate de PNL si pot fi aplicate prin modificari ale regulamentelor celor doua Camere si ale Legii administratiei publice locale, cel de-al treilea deziderat al presedintelui poate fi atins doar prin alegeri anticipate, nedorite insa de liberali.
Prin ultimatumul dat de liderul PD conservatorilor si UDMR, Emil Boc ar vrea sa forteze cele doua partide de buzunar fie sa ajute Alianta sa preia puterea in legislativ si teritoriu, fie sa iasa de la guvernare si sa creeze o criza care sa provoace anticipate. Dar acest semnal dat de PD nu poate fi luat foarte in serios de Marko Bela si de Dan Voiculescu daca nu pun piciorul in prag si liberalii.
PNL se eschiveaza si pune ultimatumul lui Boc pe seama campaniei pe care liderul PD si-ar face-o pentru Congresul din 25 iunie: „Nu mi se pare corect sa aducem in discutie problemele din interiorul coalitiei in afara ei”, spune Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL, precizand ca „este necesar sa asteptam sa treaca Congresul PD”.
Liberalii prefera sa nu faca prea multe valuri si sa-si pastreze cat mai mult posibil pozitiile pe care le-au ocupat imediat dupa alegeri. Posibilitatea ca PNL sa se ralieze strategiei PD pare destul de redusa in conditiile in care, partidul condus de Calin Popescu Tariceanu cade tot mai mult in preferintele electoratului, iar PD creste.