Tariceanu vrea ca PNL sa absoarba partidul lui Voiculescu
Tariceanu ii mai da o lovitura lui Basescu: baga in Alianta DA „solutia imorala”. Liberalii negociaza cu Partidul Conservator, fost Umanist, fuziunea prin absortie. Unirea este programata sa aiba loc inainte de alegeri. Astfel „intarit”, PNL se indeparteaza si mai mult de aliatul din alegeri, PD, si se apropie vertiginos de PSD.
Voiculescu s-a reorientat rapid spre Internationala Liberala dupa ce a fost respins de Popularii Europeni, cu toate ca-si schimbase doctrina si denumirea. El a facut deja primul pas, fiind prezentat de Tariceanu lui Graham Watson, liderul liberalilor europeni, la Congresul Partidului European al Liberalilor Democrati si Reformisti.
Motivatia liderilor liberali pentru aceasta miscare anti-Basescu a fost ca PNL „este obisnuit sa inghita partide mai mici”. De altfel, afinitatea lui Tariceanu pentru conservatori a fost evidenta in mai multe randuri, premierul fiind unul dintre cei mai mari aparatori ai ministrilor Codrut Seres si George Copos, atunci cand acestia au fost pusi la zid de presedinte
Fuziune inainte de alegeri
PNL se pregateste sa absoarba Partidul Conservator condus de Dan Voiculescu. Potrivit unor surse din cadrul celor doua formatiuni, conservatorii ar putea renunta la doctrina si asa nedefinita si s-ar putea duce gramada in curtea liberalilor. Deocamdata intentia celor doua partide de a fuziona este la nivelul de schite pe hartie si de intalniri de tatonare.
Pe de alta parte, planul are toate sansele sa fie pus in practica extrem de curand, in conditiile in care cele doua partide vor sa fuzioneze inainte de viitoarele alegeri parlamentare. Care alegeri parlamentare, ar putea avea loc oricand, avand in vedere faptul ca idea anticipatelor ramane o tema prezenta pe agenda politica.
Unul dintre liderii PNL ne-a confirmat ieri ca intalniri in acest sens exista si ca fuziunea prin absorbtie cu PC este foarte posibila, mai ales in conditiile in care PNL „este obisnuit sa inghita partide mai mici”.
De-a lungul istoriei post- decembriste, partide mici ca Uniunea Fortelor de Dreapta (condusa de Varujan Vosganian), Alianta pentru Romania (condusa de Teodor Melescanu) sau PNL-Campeanu (condus de Radu Campeanu) au renuntat la identitatile mici pe care le aveau pentru a se pierde intr-un partid mai mare ca PNL.
Fiecare dintre liderii care au renuntat la aceste partide s-au ales in cadrul PNL cu cate o functie de consolare, foarte importanta, care le-a permis sa treaca mai usor peste socul de a nu mai fi sefi de partide.
Tariceanu a facut lobby pentru Voiculescu
Informatiile legate de apropierea nepotrivita intre PNL si PC s-au inmultit dupa ce Dan Voiculescu a avut o aparitie surprinzatoare la Congresul Partidului European Liberal Democrat si Reformist (ELDR) de saptamana trecuta de la Bratislava.
Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu sosise la Bratislava pentru a candida la functia de vicepresedinte al partidului sus-amintit, pe cand motivul prezentei lui Dan Voiculescu era usor incert. Chiar si liderii PNL prezenti la reuniunea ELDR de la Bratislava au fost luati prin surprindere de prezenta inopinata a liderului PC.
Potrivit unor surse din cadrul formatiunii liberale, Dan Voiculescu a venit de la Londra, unde are in desfasurare niste studii tomnatice, pentru a participa la Congresul ELDR, in randurile caruia vrea sa-si integreze minusculul partid.
Dorinta partidului lui Voiculescu, proaspat reinventat si redenumit, de a intra in randurile liberalilor europeni a venit dupa ce prima varianta de familie popular-europeana a picat.
PC n-a indeplinit conditiile impuse de PPE
Pe 19 septembrie, Biroul Politic al Partidului Popular European a anuntat ca a respins cererea de aderare a PC la in randurile sale, in timp ce PD a fost acceptat cu unanimitate de voturi. Liderul PPE, Wilfried Martens, anunta, la acea data, cu regret, ca Partidul Conservator (fost umanist) nu indeplineste criteriile Partidului Popular European. PC si-a revenit repede dupa socul refuzului.
Potrivit unor surse din PNL, a doua zi dupa ce conservatorii au fost respinsi de PPE, o delegatie a PC, in frunte cu Dan Voiculescu, a mers cu jalba in protap la premierul tarii si liderul PNL pentru a cere a- i sprijinul in vederea primirii in randurile liberalilor europeni. Sprijin pe care Tariceanu a promis sa il ofere.
Ocazia concretizarii promisiunilor a venit la sfarsitul saptamanii trecute, atunci cand Tariceanu a intervenit pe langa liderul liberal din Parlamentul European, Graham Watson, pentru a avea o intrevedere cu presedintele PC.
Waston si-a aratat disponibilitatea de a-i primi pe ratacitorii conservatori in marea si iubitoarea familie liberala europeana si de a-i lua sub aripa sa pe cei doi euro parlamentari din partea PC (senatorul Silvia Ciornei si deputatul Dumitru Becsenescu) care nu aveau si ei un grup carora sa i se afilieze si sa observe lucrarile Legislativului European.
Seres, protejat constant de premier
In alta ordine de idei, istoria relatiilor dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si liderul PC este mai mult decat tumultoasa. In primavara acestui an, relatiile dintre cei doi s-au racit in ciuda faptului ca ii lega o pasiune comuna in afara politicii, in speta afacerile profitabile.
Era perioada in care Dan Voiculescu batea drumul la Cotroceni pentru a-i spune presedintelui Basescu ca Tariceanu este inconjurat de personaje discutabile din punct de vedere moral si ii recomanda chiar sa-l schimbe pe Codrut Seres. In tot acest timp, Codrut Seres nu statea degeaba.
Aparusera informatii potrivit carora cei doi ministri conservatori, George Copos si Codrut Seres ar putea sa il lase balta pe micul dictator al unui partid si asa mic, Dan Voiculescu, si ar putea trece la PNL.
Si cum Dan Voiculescu nu a reusit nici atunci si nici niciodata sa il impresioneze intr-un fel placut pe presedintele Basescu, liderul PC s-a imprietenit din nou cu premierul Calin Popescu Tariceanu.
Atat de tare incat pe 10 august, atunci cand cele patru partide care formeaza coalitia de guvernamant au semnat calendarul de prioritati pentru perioada urmatoare, Dan Voiculescu a venit la intalnire, intr-un context deloc potrivit, mai ales ca nu se punea problema caderii capului premierului, cu o scrisoare de sustinere pentru acesta.
La putin timp dupa acest episod, a venit si remanierea Executivului. Scaunul conservatorului Codrut Seres, de la Ministerul Economiei, nu a fost atins in ciuda faptului ca presedintele a atras in mod special atentia asupra problemelor din acest minister.
De remarcat si faptul ca PC detine doua dintre cele mai importante ministere, iar PD si-a anuntat de mai multe ori disponibilitatea de a prelua Ministerul Economiei.
Internationala Liberala merge pe formula „2 in 1”
Daca lui Voiculescu ii va iesi planul si mini-partidul sau va fi acceptat in Partidul European Liberal Democrat, urmatorul pas pe scara afirmarii va fi aderarea la Internationala Liberala. Un argument in plus pentru PC sa se contopeasca in PNL. Si aceasta pentru ca Internationala Liberala nu primeste in randurile sale doua partide cu aceeasi doctrina din aceeasi tara.
Daca Internationala Socialista este mai permisiva si accepta doua partide din aceeasi tara, cu acceasi doctrina, dar cu conditia sa nu isi scoata ochii pe scena politica, Internationala Liberala vrea unul si bun.
Ca atare singura sansa a conservatorilor, fosti umanisti, posibili viitori liberali de a adera la Internationala Liberala va fi sa renunte la identitatea si asa precara si sa treaca la PNL.