Sari direct la conținut

Ministrul Culturii a promovat pe sest o Ordonanta care afecteaza industria IT

Doua modificari legislative pot aduce industria de IT intr-o situatie extrem de delicata. Prima este reintroducerea impozitului pe salariile din acest sector, despre care Hotnews.ro a fost prima publicatie care a scris.

A doua modificare este deja in vigoare, sub „palaria” mai larga a Ordonantei 123/2005, care are ca obiect drepturile de autor. Aceasta ordonanta, trecuta pe sest prin guvern de noul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, fara nici un fel de negociere cu asociatiile de profil, elimina orice limita superioara pentru taxele platite de firmele care comercializeaza produse IT.

Cu alte cuvinte, da liber la impunerea unor taxe cu mult mai mari decit cele existente pina in prezent.

Istoria ordonantei

Pina la aparitia Ordonantei 123/2005, colectarea taxelor pentru drepturile de autor (numite remuneratii compensatorii) se facea conform Legii 285/2004.

Fostul ministru al Culturii, Mona Musca, a demarat negocieri cu asociatiile de profil pentru stabilirea unor limite care sa convina atit autoritatilor, cit si jucatorilor de piata. Aceste praguri au fost stabilite intre 0,5% (pentru imprimante, scannere, CD-writter, DVD-writter) si 1,5% (audio-recorder, minidisk recorder).

Pragurile fusesera acceptate de toate partile implicate in negocieri, si urma ca ele sa fie prinse intr-o noua lege.

Numai ca Mona Musca si-a dat demisia din functia de ministru al Culturii, iar in locul sau a venit Adrian Iorgulescu. In paralel cu postul de ministru, Iorgulescu este si presedinte al Uniunii Compozitorilor din Romania si, mai ales, presedinte al organismului de gestiune colectiva UCMR-ADA (colector al drepturilor de autor in domeniul muzicii).

Acesta a promovat, intr-o sedinta de Guvern din 19 septembrie, Ordonanta 123, fara nici un fel de consultare cu actorii de pe piata sau cu asociatiile de profil.

Efectele Ordonantei se pot reduce la o singura fraza: vor pierde producatorii/distribuitorii de produse si servicii din IT si vor cistiga organismele de gestiune colectiva (OGC), adica exact UCMR-ADA (al carei presedinte e Adrian Iorgulescu) si celelalte organisme similare.

Ce prevede Ordonanta 123/2005

Cea mai importanta prevedere a Ordonantei 123/2005 este eliminarea din lege a oricaror marje si limite procentuale pentru stabililirea remuneratiei compensatorii (adica a banilor ce vor fi varsati de firme catre OGC-uri).

Eliminarea limitelor maxime va duce, logic, la explodarea pretentiilor OGC-urilor in negocierile cu firmele care produc si comercializeaza.

„Vom fi, practic, la mina acestor OGC-uri. Chiar daca Ordonanta nu va trece de Parlament, efectele ei vor ramine un timp, suficient pentru ca preturile la produsele si serviciile taxate sa creasca”, ne-a declarat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor.

Si reprezentantii Softwin ne-au declarat ca nu sint de acord cu Ordonanta 123 promovata de Adrian Iorgulescu, si nici nu au fost consultati de reprezentantii Ministerului Culturii in vederea unor negocieri. In opinia acestora, eliminarea pragurilor maxime in negocieri va duce, in final, la cresterea preturilor de desfacere ale produselor si serviciilor.

Ministrul Culturii , Adrian Iorgulescu, nu a raspuns la intrebarile adresate de Hotnews.ro pina la aparitia acestui articol.

Pambuccian: Ordonanta nu va trece de Parlament

Presedintele Comisiei IT din Parlament, Varujan Pambuccian, a declarat pentru Hotnews.ro ca Ordonanta 123/2005 nu va trece de Comisia pe care o prezideaza. „Nu are nici o sansa sa treaca asemenea prevederi. Am vorbit cu colegii mei si vom respinge prevederile abuzive”, a spus Pambuccian.

Camera de Comert Americana critica dur Ordonanta

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) considera ca eliminarea din Legea drepturilor de autor a limitelor superioare ale platilor compensatorii din domeniul copiei private lasa loc unor nedreptati in timpul viitoarelor negocieri intre organismele de gestiune colectiva si utilizatori.

Reprezentantii AmCham s-au aratat ingrijorati de „posibilitatea ca prin functionarea actualului sistem de colectare a drepturilor de autor, autoritatile sa stranga mai multi bani din platile compensatorii decat din colectarea drepturilor de autor de la canalele de productie primare”, cum ar fi editurile sau casele de productie.

Radu Enache, membru al Consiliului Director al AmCham si Co-coordinator al Comitetului de IT&C, explica: „Noua initiativa inaintata de Organismele de Gestiune Colectiva (OGC) si sustinuta de ORDA propune eliminarea mentiunii unui plafon maximal lasand astfel loc, in opinia noastra, unei potentiale nedreptati si manipulari in timpul viitoarelor negocieri dintre OGC si reprezentantii

utilizatorilor. Industria IT&C locala se angajeaza sa plateasca drepturile cuvenite prin lege detinatorilor drepturilor de autor, dar in conditiile unui mecanism de colectare si management al banilor transparente, nearbitrare si eficiente”.

Situatia din Europa

Nicaieri in Europa nu exista o astfel de prevedere arbitrara, care sa lase loc unei cresteri explozive a preturilor. Plafoanele superioare sint stabilite in toate tarile la nivele acceptabile, atit in ceea ce priveste echipamentele periferice si media.

Astfel, in Germania, pentru echipamente periferice exista taxe cuprinse intre 0,0614 euro si 1,28 euro/produs, iar in Ungaria taxele se situeaza intre 0,06 euro si 2,1 euro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro