Cine sunt finlandezii de la Nokian și cum au ajuns la Oradea. „Era clar că Oradea e cea mai bună alegere pentru noi”
Producătorul finlandez Nokian Tyres va investi 650 milioane euro pentru a construi o fabrică de anvelope la Oradea. Salariile nete ar urma să fie de peste 5800 de lei, aproape dublu față de media salarială din zonă.
Din cele 40 de obiective de relocare, „era clar că Oradea era cea mai bună alegere”
„Era clar că Oradea era cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică”, a declarat pentru Reuters Päivi Antola, șeful Departamentului de relații cu investitorii Nokian. Ea a spus că Nokian a avut de ales între 40 de obiective de relocare, luând în considerare disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice, sursele de energie verde și accesul la calea ferată.
Rămân obstacole pentru economia românească deficitul mare de cont curent al României, îmbătrânirea populației și birocrația.
Economia României o va depăși pe tăcute pe cea a vecinilor săi
Economia României o va depăși pe tăcute pe cea a vecinilor săi, arată o analiză Reuters, ajutată de fondurile europene, de moneda stabilă și de investițiile străine determinate de relocările firmelor care operau în Rusia și Ucraina.
Fondul Monetar Internațional se așteaptă la o expansiune de 3,1%, în timp ce chiar și previziunile Comisiei Europene de creștere de 1,8% l-ar plasa cu mult înaintea Poloniei – în creștere cu 0,7% – și a Ungariei, confruntându-se cu o încetinire și o inflație vertiginoasă.
Un sondaj realizat de Ernst&Young în 2022 a arătat că peste 50 de companii străine intenționează să înființeze sau să își extindă operațiunile în România, în principal în lanțuri de aprovizionare și logistică, clasându-se pe locul patru în Europa după intenția de a investi.
„Suntem optimiști că investițiile vor crește în următorii ani, încurajate și de fondurile UE”, a declarat Alex Milcev, șeful departamentului fiscal și juridic la E&Y România.
Potrivit Reuters, oficiali din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului au declarat că supraveghează cinci posibile proiecte de relocare din Rusia, Belarus și Ucraina în valoare estimată la 705 milioane de euro.
Printre acestea, Finlanda Nokian Tyres (TYRES.HE) plănuiește să investească 650 de milioane de euro până în 2024 într-o fabrică din nord-vestul României, Oradea, o regiune bogată care se învecinează cu părțile sărace din Ungaria.
Despre viitoarea fabrică Nokian de la Oradea
Fabrica va avea peste 500 de angajați și va produce mai ales anvelope pentru SUV-uri și alte mașini de clasă mare, principalele piețe de vânzări vizate fiind cele din Europa Centrală. Finlandezii spun că au analizat 40 de amplasamente până au ales Oradea.
Construcția ar trebui să înceapă în primele luni din 2023 și primele anvelope, ca parte a producție de test, vor ieși de pe liniile de asamblare în a doua parte din 2024. Investiția va include și un centru logistic de distribuție anvelope.
„În al treilea trimestru din 2022 ne-am concentrat pe planurile de dezvoltare a companiei fără Rusia. Astăzi suntem bucuroși să anunțăm că vom investi 650 milioane euro într-o fabrică nouă, la Oradea”, spune compania, în raportul trimestrial, pe 1 noiembrie.
Capacitatea anuală va fi de 6 milioane de anvelope, cu posibilitatea de a extinde capacitatea.
Compania fabrica la St Petersburg 80% dintre anvelopele pentru autoturisme, iar în august șefii Nokian spuneau că trebuie rapid să găsească o soluție pentru a înlocui producția (oprită) de la fabrica rusă și promiteau că vor face curând anunțul pentru viitoarea uzină. Momentul a sosit.
Despre Nokian și ieșirea din Rusia
Nokian a început în iunie o „ieșire controlată” de pe piața rusă, iar acestă ieșire s-a concretizat total în octombrie, după ce operațiunile au fost vândute către Tatneft PJSC. Importurile din Rusia către Europa și America de Nord au încetat în iulie.
Nokian avea în Rusia o capacitate anuală de producție de 17 milioane de anvelope.
Ieșirea din Rusia a dus la prăbușirea acțiunilor Nokian, iar compania a avut pierdere operaționale de 200 milioane euro în al doilea trimestru al acestui an, din cauza „exit-ului” rusesc.
Nokian a avut în 2021 vânzări nete de 1,7 miliarde euro, în creștere cu 30% față de 2020 care a fost un an extrem de slab, din cauza pandemiei. Profitul operațional a fost 268 milioane euro, mai mult decât dublu față de 2020.
Trimestrul trecut (iulie – septembrie) vânzările Nokian în lume au crescut cu 5%, spre 466 milioane euro.
Compania are 4.900 de angajați și produce în Finlanda și SUA. În țara scandinavă fabrica se află în orașul numit…Nokia. Compania a fost înființată în 1988.
Nokian Tyres este listată la Helsinki și are o capitalizare de piață de 1,6 miliarde euro. În iulie 2021 capitalizarea era de 5,6 miliarde dolari, iar maximul istoric era atins în octombrie 2013: 6,8 miliarde dolari.
La mijloc de septembrie, reprezentanții Nokian Tyres se întâlniseră cu premierul Ciucă.