Sari direct la conținut

Președintele unei țări UE sare în apărarea lui Viktor Orban: Planul nu poate fi sancționarea Rusiei / Ar trebui să fim sclavi americani?

HotNews.ro
Presedintele croat Zoran Milanovic, Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia
Presedintele croat Zoran Milanovic, Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

​Președintele croat Zoran Milanovic afirmă că sancțiunile impuse de Occident împotriva Rusiei nu pot reprezenta o soluție pentru a opri războiul din Ucraina, comentariile sale amintind de declarații făcute de premierul maghiar Viktor Orban la finele săptămânii trecute, relatează Index.hr.

„Planul nu poate fi înlăturarea lui Putin. Planul nu poate fi reprezentat de sancțiuni. Acestea sunt baliverne. Nu vom obține nimic. Nici măcar pe [Slobodan] Milosevic nu l-au înfrânt cu sancțiuni. Ei [statele occidentale] merg din război în război. Ce ar trebui să fim? Sclavi americani?”, a afirmat acesta duminică, la celebrarea a 31 de ani de la recunoașterea oficială a Croației ca stat independent de către comunitatea internațională.

Comentariile lui Milanovic au venit în contextul în care premierul croat Andrej Plenkovic, cu care se află în conflict deschis, a declarat în timpul unui interviu acordat săptămâna trecută presei franceze că decizia țării sale de a nu participa la misiunea UE de a sprijini armata ucraineană este una „istoric de greșită”.

Parlamentul de la Zagreb a respins prin vot participarea Croației la această misiune a blocului comunitar în data de 16 decembrie a anului trecut.

Președintele croat vorbește de un „război proxy” dus împotriva Rusiei

Milanovic a refuzat să ia în considerare propunerea guvernului ca Croaţia să se alăture misiunii UE pentru Ucraina, afirmând că țara sa nu trebuie să fie implicată în război şi că propunerea ar încălca Constituţia, întrucât nu clarifică baza pentru declararea Ucrainei ţară aliată, în contextul în care ea nu este nici membră a UE, nici a NATO.

Comentând declarațiile făcute săptămâna trecută de premierul Plenkovic, președintele croat a declarat că acestea reprezintă „un scuipat adresat în presa franceză reprezentanților Croației și cetățenilor Croației”.

„Niciodată nu insulta în presa străină reprezentanții aleși democratic de către cetățenii tăi. Aceasta este o etichetă de conduită minimă”, a subliniat el.

„Washingtonul și NATO duc un război proxy împotriva Rusiei prin Ucraina și viceversa. Însă dacă nu ai un obiectiv final, dacă nu ai vreun plan, se va sfârși ca în Afganistan”, a adăugat Zoran Milanovic.

Viktor Orban a cerut din nou ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei

Comentariile sale au venit la doar două zile după ce premierul ungar Viktor Orban, un oponent vocal al sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, a cerut din nou ridicarea acestora.

„Dacă acest lucru s-ar întâmpla, preţurile la energie ar scădea imediat, totodată inflaţia s-ar înjumătăţi într-o clipă” a argumentat el vineri.

El a adăugat însă că el nu vede vreun lider occidental care să susțină acest lucru.

„Din cauza sancţiunilor eronate ale UE, trebuie să plătim suprataxe pentru energie, dar când preţul energiei importate a crescut de la 7 miliarde de euro la 17 miliarde de euro, guvernul a propus să ne unim forţele şi să creăm un fond de protecţie a cheltuielilor generale”, a mai spus Viktor Orban.

Orban a subliniat de asemenea că Bruxelles-ul are o viziune despre viitor care este diferită de cea a maghiarilor.

Urmărește ultimele evoluții din a 327-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro