Sari direct la conținut

„Arestarea” lui Mladici si frenezia mass-media (de Marian Chiriac)

HotNews.ro

Vestea ca fostul lider militar al sirbilor bosniaci a fost arestat, ba chiar in Romania, nu este – pina la confirmarea finala – decit un zvon alimentat de interese neclare ca si de goana dupa publicitate cu orice pret. Nu este insa pentru prima oara cind se intimpla acest lucru.

Informatiile despre o presupusa arestare a „generalului fugar”, cautat de catre Tribunalul Penal de la Haga, au inceput sa apara inca de marti seara, cind un post de televiziune local din Serbia a anuntat ca a demarat o operatiune de capturare a lui Ratko Mladici.

Doua ore mai tirziu, mass media din Bosnia precum si cele din Serbia si Muntenegru au inceput sa relateze contradictoriu despre aceasta presupusa operatiune. La scurt timp, informatia a fost preluata si de servicii internationale de stiri precum Reuters sau Sky News.

In plus, miercuri de dimineata un post de televiziune local din Republica Srpska (entitate a Republicii Bosnia si Hertegovina, locuita majoritar de sirbi) a dat chiar informatia ca Mladici ar fi fost arestat in Romania, in urma unei operatiuni comune a fortelor speciale romane si britanice.

Pentru a sustine aceasta informatie era citat un domn, Orhan Dragas, director al Institutului pentru securitate de la Belgrad. Zvonul a ajuns dupa amiaza si la urechile unor jurnalisti romani, in general mai bine informati despre situatia din fosta Iugoslavie.

Acum zvonul spunea chiar ca arestarea lui Mladici ar fi fost filmata de un operator roman, corespondent al TVR si al emisiunii Pro Patria.

Desi nu a putut fi confirmata din nici o sursa independenta si desi oficialii de la Belgrad negau arestarea lui Mladici, „informatia” despre prinderea sa in Romania a fost difuzata de un post national de televiziune si ulterior preluata de alte publicatii sau canale TV.

Toate relatarile incep prin a spune ca Mladici a fost arestat in Romania, citindu-se insa doar surse la mina a doua. Asta pentru ca Orhan Dragas e un domn cu o reputatie nu prea grozava, iar organizatia sa este una obscura.

Nu in ultimul rind, se spune despre jurnalistul din Republica Srpska ca este celebru prin goana sa dupa senzational. Desigur, toate acestea sint informatii pe care noi le dam sub rezerva anonimatului.

Ce ramine insa cert in toata aceasta frenezie a mass media? Ca „arestarea” lui Mladici s-a mai produs de citeva ori pina acum si ca de fiecare data credibilitatea mass media a avut de suferit.

Asadar fostul general al sirbilor bosniaci, acuzat de Tribunalul de la Haga de genocid si crime impotriva umanitatii pentru implicarea sa in moartea a 8000 de persoane in timpul atacarii orasului Srebrenita, a mai fost „aproape arestat” si in iulie 2005, cind se sarbatoreau zece ani de la asediul acestui oras, apoi in noiembrie 2005, cind se marcau tot zece ani de la semnarea acordurilor de pace de la Dayton, care au pus capat conflictului bosniac.

De fiecare data, relatarile presei s-au dovedit false, ceea ce a dus doar la cresterea nemultumirii victimelor atrocitatilor din timpul razboaielor din fosta Iugoslavie, ca si la sporirea atitudinilor extremiste si a insatisfactiei fata de solicitarile Tribunalului de la Haga si ale comunitatii internationale.

Logic este ca aceste zvonuri sa fie alimentate doar de factiunile radicale din Serbia, interesate sa cistige capital politic in contextul in care situatia la Belgrad este foarte delicata.

Intai de toate, tocmai au inceput negocierile mediate de comunitatea internationala privind viitorul statut al provinciei Kosovo, iar faptul ca albanezii de aici vor obtine autonomie sporita, de nu promisiuni ferme privind independenta, nu face decit sa genereze nemultumiri in rindul multor sirbi.

Pe de alta parte, urmeaza ca in scurt timp in Muntenegru sa fie organizat un referendum care e posibil sa duca la desprinderea acestei republici din Uniunea statala formata alaturi de Serbia.

La toate acestea, se adauga si presiunea comunitatii internationale, ce doreste ca dupa zece ani de la terminarea razboiului, sa fie in sfirsit prinsi Ratko Mladici si Radovan Karadzici, doi lideri care au jucat un rol nefast in procesul care a dus la destramarea Iugoslaviei.

Asa ca la Belgrad nu e deloc liniste si se vorbeste tot mai insistent de alegeri anticipate. Si desigur, unii sint interesati sa cistige cit mai mult capital politic in acest context agitat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro