Redescoperirea politicii (de Emil Hurezeanu)
Institutul memoriei poloneze a fost infiintat in 1945, pentru a studia crimele naziste. In 1991, obiectul de cercetare al institutului a inclus si crimele comunismului, alaturi de cele naziste. In 1999, acest organism a primit si mandatul de a pedepsi aceste crime.
Ultimul dosar scos la lumina poarta numele generalului Wojciech Jaruzelski. Acesta este acuzat de declansarea Legii Martiale, la 13 decembrie 1981, prin care regimul urmarea lichidarea Sindicatului Solidaritatea. S-au operat atunci mii de arestari, au murit zeci de oameni in beciurile politiei politice.
Solidaritatea n-a fost lichidata, ci, in clandestinitate, si-a sporit randurile si influenta morala in societatea poloneza. Venirea lui Gorbaciov la putere si inceputul reformarii comunismului, rolul Papei Ioan Paul al II-lea in iesirea din logica confruntarii, in tara sa natala, au creat conditiile unui proces istoric inimaginabil la Bucuresti.
Liderii Solidaritatii, aruncati in inchisori, au negociat, cativa ani mai tarziu, iesirea Poloniei din comunism cu fostii lor tortionari. N-a fost varsata nicio picatura de sange. Au urmat primele alegeri libere, dupa o jumatate de secol, in vara anului 1989.
Ani dupa aceea, fostii anti-comunisti, intre care Adam Michnik, au continuat sa poarte un dialog cu vechii comunisti, considerand ca alternativa unui „anti-comunism stalinist” este mult mai riscanta pentru stabilitatea climatului public.
Lucrurile s-au schimbat insa in ultimii ani, iar venirea la putere a Partidului Dreptate si Justitie, al presedintelui Lech Kaczinsky, a reactivat liniile de ruptura mai vechi.
Generalul Jaruzelsky, la 82 de ani, are acum toate sansele sa fie condamnat la inchisoare. Schimbarea de macaz din Polonia nu este doar de natura conjuncturala. Presa occidentala, indeosebi franceza, constata cu un oarecare regret faptul ca Polonia se intoarce la logica confruntarii, dupa 16 ani de logica a reconcilierii.
O perioada de importante progrese in aceasta tara, membra in Nato si UE din primul val, beneficiara unui volum imens de investitii straine si a iertarii datoriilor externe, scena unei tranzitii fara cusur spre democratie.
Si totusi, un Institut al memoriei, chiar mai mult decat justitia, o generatie de politicieni si alegatori polonezi diferita cere acum revizuirea istoriei si judecarea unui lider comunist. Acest exemplu ne da serios de gandit. Sa observam ca este condamnata o persoana pentru raspunderea sa individuala.
Nici dictatura militara a lui Pinochet, nici nazismul lui Hitler n-au facut obiectul unor condamnari ca atare, in justitie, ci doar al blamului moral definitiv. Dar crimele si criminalii acestor regimuri, uneori dupa ani de amanari sau tentative de amnezie, au trecut proba justitiei.
Jaruzelski, spre deosebire de Ceausescu, a acceptat sfarsitul comunismului prin negocieri.
Revolutia poloneza din 1989 n-a fost confruntarea dintre statul comunist si rascoala strazii, ci compromisul pentru organizarea de alegeri libere, in care si partidul comunist a fost inclus. In Polonia nu s-a tras un foc de arma, in Romania au fost omorati peste 1.000 de nevinovati.
Si totusi, polonezii il condamna pe Jaruzelski, iar chilienii l-au condamnat pe Pinochet, pentru crimele mai vechi ale regimului lor, in timp ce primul poate fi considerat de unii drept comunist patriot, iar celalalt a girat in Chile o economie puternica si o societate prospera.
Romania este departe de aceste exemple.
Nicolae si Elena Ceausescu au fost executati in mod sumar, in urma unei inscenari judiciare, ai carei regizori au preluat abuziv puterea. Ani in sir, Romania a fost terenul unor experimente economice si politice semi-falimentare, datorate unor exponenti ai comunismului si serviciilor sale secrete, transformati in lideri ai democratiei.
Memoria lor incarcata si interesele egoiste au facut casa buna cu incompetenta. Lipsa lor de raspundere pentru falimentul comunist al Romaniei s-a asociat cu lipsa de raspundere pentru plonjarea tarii, dupa 1989, in haos economic si deznadejde sociala.
Polonia isi condamna fostul lider comunist cu fata umana sub chipiu. Romania, cu mortii Revolutiei si mutilatii morali ai tranzitiei, se joaca de 16 ani de-a dosarele, de-a lustratia, de-a guvernarea, cu pretul unui prezent care-si alunga copiii in toate colturile pamantului.
Situatia din Polonia ii scandalizeaza pe occidentali, situatia din Romania ii lasa indiferenti. Parca-ar fi romani.