Sari direct la conținut

Pensie tripla, via Ungaria

Saptamana Financiara

Zeci de mii de romani de etnie maghiara au renuntat la pensiile romanesti, si-au asigurat rezidenta formala in Ungaria si incaseaza de la statul vecin o pensie de trei-cinci ori mai mare. Metoda va functiona pana ce statul roman va ratifica acordul de securitate sociala cu Ungaria.

Deocamdata, proiectul legii de ratificare a acordului, continand un singur articol, face anticamera la mai multe ministere.

Statul roman a scapat, in ultimii ani, de povara platii drepturilor de asigurari sociale (pensii, gratuitati la medicamente si tratamente, gratuitati la calatoriile cu mijloace de transport in comun etc.) pentru cateva zeci de mii de varstnici. Este vorba de cetateni romani de etnie maghiara, care profita de prevederile unei conventii bilaterale romano-ungare din 1961.

745 RON, pensia medie

Conventia prevede ca drepturile de pensie se stabilesc in functie de resedinta si de pregatirea educational-profesionala, nu de contributia respectivului la asigurarile sociale din statul in care a lucrat.

Cu alte cuvinte, un pensionar cu studii superioare, care in Romania are o pensie de 200 RON, poate primi in Ungaria intre 60.000 si 80.000 de forinti, adica intre 800 si 1.050 RON! Aceasta este o situatie ideala, dar niciun roman nu poate iesi in pierdere daca opteaza pentru o pensie ungureasca.

Conform presei din Budapesta, venitul lunar mediu in anul 2005 al pensionarilor originari din Romania cu resedinta in Ungaria a fost de 56.278 forinti, ceea ce depaseste nivelul pensiei medii din Ungaria! Pensia medie din sistemul romanesc de asigurari sociale este de 300 RON.

Ungaria a ratificat noul acord de securitate sociala cu Romania, incheiat de ministrii de resort inca de acum doi ani, dar partea romana trage de timp. Acordul prevede ca pensia si celelalte drepturi de asigurari sociale se vor stabili in functie de contributia individului, acesta urmand sa primeasca aceeasi suma, indiferent de resedinta.

Ratificare la ralanti

Potrivit lui Gheorghe Barbu, ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei, proiectul de lege privind ratificarea noului acord este gata, acesta continand, de altfel, un singur articol.

Documentul asteapta avizul mai multor ministere, printre care cel al Sanatatii, Externelor si Justitiei, apoi urmeaza adoptarea in sedinta de Guvern si trimiterea la Parlament. Abia la trei luni dupa ce Parlamentul voteaza favorabil acordul devine valid.

Romania a „livrat” zeci de mii de pensionari

In cele 12 judete transilvane cu populatie maghiara semnificativa, in fiecare luna, sute de persoane solicita suspendarea acordarii pensiei, motivat de plecarea definitiva din tara. Este cert ca majoritatea acestora opteaza pentru obtinerea resedintei si, respectiv, a pensiei din Ungaria, traind de fapt in Romania.

Asta in pofida faptului ca aceia care renunta la pensia romaneasca renunta implicit la orice alte drepturi de asigurari, inclusiv la cele de sanatate.

Articol integral in Saptamana Financiara

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro