Secretele famigliei Awdi
Clanul condus de Hassan Awdi, patronul, printre altele, al Rodipet si al Mesageriei Romane, este implicat in numeroase afaceri dubioase, mergand pana la simpatii declarate cu organizatia Hezbollah.
Sunt libanezi cu mai multe cetatenii, stabiliti in Romania la inceputul anilor ’90, venind din Liban direct sau via SUA, Brazilia, Belgia etc. Au inceput ca dealeri de electronice. Cand au prins cheag, si-au asigurat spatele politic, la cel mai inalt nivel. Apoi au dat lovitura dupa lovitura. Privatizari frauduloase, care le-au adus din cateva focuri milioane de dolari.
Banii i-au spalat si ii spala plimbandu-i prin SUA, folosindu-se de firme-fantoma infiintate in paradisul fiscal Delaware.
Activitatea infractionala a membrilor clanului libanez Awdi, condus de cetateanul american Hassan Awdi le este bine cunoscuta autoritatilor romane, in speta organelor justitiare. Totusi niciun dosar nu a ajuns mai departe de faza urmaririi penale. Nimic surprinzator pana aici: s-a procedat ca in atatea alte cazuri, in care protagonistii au stiut cum functioneaza sistemul mioritic de ungere.
Am obtinut insa proba implicarii clanului Awdi in activitati care aduc atingere sigurantei nationale intr-un mod si mai concret decat o face o „simpla” retea mafiota dedicata propasirii membrilor.
Fratele sefului de clan, partener de afaceri al acestuia, s-a lansat in politica, incercand sa acceada in Parlamentul libanez cu un mesaj razboinic: in biografia publicata pe site-ul propriu de Internet, Muhamad Ali Awdi se declara un sustinator al organizatiei teroriste Hezbollah!
Firme-fantoma transformate in mari investitori americani
Clanul Awdi detine o avere uriasa, realizata in Romania prin afaceri ilicite. Daca ar fi sa ne luam dupa clasamentul intocmit anul trecut de un cotidian central, familia Awdi se afla pe pozitia a 9-a in clasamentul celor mai avuti „arabi” din Romania, cu maximum 6 milioane de dolari. Topul este condus, detasat, de sirianul Fathi Taher, cu o avere de 200 milioane de dolari.
Un alt libanez ale carui afaceri s-au conexat, la un moment dat, cu ale conationalului Hassan Awdi este Khalil Abi Chahine, familia acestuia ocupand pozitia a 4-a in top, cu 50-60 milioane dolari.
Cu siguranta, averea lui Hassan Awdi si a acolitilor sai este mult mai mare – doar ca nu e la vedere, fiind scoasa din tara prin mecanisme pe care le vom explica. Precizam, pentru inceput, ca numai hotelurile si restaurantele din reteaua Yourhotels (a clanului Awdi) valoreaza, de departe, mult peste suma pomenita mai sus.
Si ca tot familia Awdi a cumparat Rodipet SA, in 2003, pentru mai mult de 6 milioane de euro. Iar anterior a cheltuit alte zeci de miliarde ROL pentru alte societati de stat (ce-i drept, mult subevaluate).
Hassan Awdi si acolitii sai au inregistrat mai multe firme-fantoma in statul-paradis fiscal american Delaware. Firmele exista doar in acte, neavand personal angajat, doar administratori – in persoana lui Hassan Awdi sau a unui interpus al acestuia. Aceste firme au un numar de actiuni (de obicei, 100 sau 1.500) fara valoare nominala.
Awdi si acolitii sai au falsificat acte originale de firma, prezentand spre traducere, in Romania, copii masluite, in care apar 15.000 de actiuni, fiecare valorand 100 dolari – in total, 1,5 milioane de dolari!
Traducerile rezultate le-au autentificat la notariat si, cu actul notarial, s-au prezentat la Registrul Comertului, inregistrand firme romanesti „puternice”, avand ca unic actionar firme din SUA, cu capital social de 1,5 milioane de dolari.
Procedura (confirmata de traducatori si notari care au dorit sa-si pastreze anonimatul) este des uzitata de smenarii care cauta portite legislative pentru a accede in mediul de afaceri romanesc, dand impresia de soliditate financiara.
Dupa ce tunul este dat, banii sunt rapid scosi din tara, iar „investitorii” folosesc diverse proceduri pentru a li se pierde urma sau pentru a face cvasi-imposibila tragerea lor la raspundere in justitie. Revenind la clanul Awdi, un exemplu este firma Alfa EL Bucur SRL (fosta Alfa El Romania SRL). Asociat al acesteia este Alfa El Corporation din SUA.
Conform documentelor de la Registrul Comertului, capitalul social al Alfa El Corporation este de 1.500.000 dolari, asociat fiind un anume Gomidas Harotinian (un interpus al lui Hassan Awdi), iar „ofiter” autorizat – Hassan Awdi; conform documentelor obtinute din SUA, capitalul Alfa El Corporation este de 100 actiuni fara valoare nominala – adica ZERO!
Capitalul depus la infiintare de Alfa El Bucur a fost de 100 dolari, pentru ca, in urma unui sir de inginerii financiare, sa ajunga la 3,3 milioane dolari! Capitalul a fost majorat prin aport in natura, respectiv prin includerea unui imobil achizitionat de Hassan Awdi, in 2001, cu… 15.000 de dolari.
Ce-i drept, achizitia s-a perfectat in urma unei licitatii trucate, imobilul valorand, in realitate, mult mai mult – aproape de suma la care este cotat in prezent de Awdi.
Manevra l-a propulsat pe Hassan Awdi pe locul 13 in topul investitorilor americani din Romania! Acelasi mecanism, de inregistrare a unei firme americane cu capital zero, pentru infiintarea mai multor firme in Romania cu „aport de capital american”, a fost utilizat de cuplul Hassan Awdi – Gomidas Harotinian, in cazul Enterprise Business Consultants Inc (100 actiuni fara valoare nominala in
Delaware; 15.000 de actiuni cu valoare de 1,5 milioane dolari la Registrul Comertului).
Se dau tunuri, se sterg urmele
Folosindu-se de firmele infiintate in maniera descrisa si de altele, infiintate legal, clanul Awdi a castigat licitatii de privatizare a unor importante firme romanesti (Rodipet, Mesageria, Alunisul SA), platind preturi derizorii.
De pilda, in cazul Alunisul SA a achitat mai putin de 3 miliarde de lei, in conditiile in care un singur activ din cele 20 imobiliare ale societatii privatizate valora mai mult decat suma respectiva! Dupa privatizare, activele au fost valorificate prin vanzarea lor la pretul real al pietei – uneori si de sute de ori mai mare decat cel de achizitie.
O alta modalitate de imbogatire ilicita folosita de clanul Awdi este cea de neplata a datoriilor, urmata de „pierderea” acestora intr-un lant de firme-suveica. Exista sute, poate mii de documente care atesta cesionari de actiuni si vanzari de actiuni si de active in cadrul zecilor de firme controlate de clanul Awdi. Denumirile si adresele firmelor se schimba foarte des.
Iata cateva exemple: Yourhotels SRL – fosta Eurohotels & Suites SRL, fosta Caraiman Resort Mamaia SA; Monalisa Investments SRL – fosta Monalisa Trading Co SRL; Alfa El Bucur SRL, fosta Alfa El Romania SRL. Elegant Mall SRL – fosta Casa Bucur SRL, fosta Restaurant Bucur J&P SRL; Delicia Ambiente SRL – fosta Alunisul SA.
Conexiuni cu Phil Bloom si familia Nastase
Toate acestea au fost posibile intrucat clanul Awdi a stiut sa se orienteze corespunzator, atasandu-se la o retea cu conexiuni la cel mai inalt nivel. Si nu ne referim doar la faptul ca Hassan Awdi a fost finantator al PSD.
Afaceristul american Philip Bloom, arestat si judecat in SUA pentru mita si contrabanda in Irak, este membru fondator si copresedinte al „Democrats Abroad Romania” – o filiala autohtona a Partidului Democrat din SUA. Printre membrii de onoare ai organizatiei se numara Hassan Awdi, Lucian Russu, presedintele Biomedica, si sotia acestuia, Viorica Russu.
Lucian Russu este cumparatorul celor trei apartamente pe care matusa Tamara Cernasov le-a achizitionat de la Alexandru Bitner, omul de casa al familiei Adrian & Dana Nastase. Viorica Russu este medicul Scolii Romano-Americane a sirianului Fathi Taher.
Hussein Ali Awdi, membru al clanului condus de Hassan, apare asociat in Ilona Impex (in prezent in lichidare) cu Vicenzo Iervolino, patronul magazinelor de imbracaminte Stefanel. Acesta este partener de afaceri cu Carlo Borgioli, asociatul Irinei Miculescu si al Rodicai Miculescu (mama si sora Danei Nastase) in firma MIGBA Eximp SA.
Global Business Group (GBG), firma lui Philip Bloom, a intermediat afaceri de sute de milioane de dolari perfectate de autoritatile romane cu companii americane (ex.: vanzarea a cinci avioane Boeing catre TAROM, pentru 110 milioane dolari). Succesul GBG s-a datorat conexiunilor lui Bloom.
Biroul de unde isi administra afacerile se afla chiar in Ministerul Transporturilor – asta in vremea cand ministru era Traian Basescu. GBG a finatat chiar campanii publicitare pentru politicianul Traian Basescu. Iar in anul 2002, tot GBG a produs materiale publicitare pentru „Nastase si partenerii” – firma de avocatura a premierului de atunci Adrian Nastase.
Sustinerea terorismului – o certitudine
Partener de afaceri in Romania cu fratele sau Hassan, Mohamad Ali Awdi s-a nascut tot in Liban, la Khoder-Bekaa, in 1967. Tatal celor doi (si, se pare, a inca cel putin doi frati – vezi mai jos), Ali Hussein Awdi a fost Mukhtar-ul (primarul) din Khoder timp de 40 de ani. Mohamad si-a luat MBA-ul in Afaceri Internationale la Universitatea West Hartford, SUA.
In biografia lui, publicata pe propriul site de Internet, se precizeaza ca acesta va candida la viitoarele alegeri parlamentare din Liban, ce vor fi organizate in 2009 si ca intentioneaza sa formeze un nou partid politic, denumit „Tanarul cedru”. Din mesajul politic inserat in pomenita biografie retinem ca Mohamad este un aparator fervent al cauzei organizatiei teroriste Hezbollah.
Citam: „Mohamad este constient de importanta relatiilor dintre Liban si Statele Unite; totusi, respinge ferm Rezolutia Consiliului de Securitate al ONU 1559 (aceasta Rezolutie, prin care se cere si desfiintarea aripii militare a Hezbollah, a fost votata, in septembrie 2004, de 9 din cele 15 membre ale Consiliului de Securitate, printre care si de Romania; celelalte 6 state n-au votat impotriva,
s-au abtinut, din pricina conexiunilor cu lumea musulmana, unde Hezbollah nu este considerata organizatie terorista – n.a.).
Pentru Mohamad, problema dezarmarii Hezbollah este una domestica, desi respinge ideea dezarmarii, din moment ce rezistenta este inca activa, in incercarea de a elibera Fermele Sheeba de ocupatia israeliana. Rezolutia 1559 este legitima, dar periculoasa pentru Liban.
Prin urmare, trebuie facute toate eforturile pentru a evita o noua prabusire a Libanului in haos, ca rezultat a implementarii orbesti a acestei controversate rezolutii”.
Suveica de la Casa Bucur
Unul dintre marile tunuri date de clanul Awdi a fost achizitionarea de catre firma Monalisa Trading Co SRL (actionari Hassan Awdi si sotia acestuia) a pachetului majoritar de actiuni al Alunis SA, de la Fondul Proprietatii de Stat (FPS).
Tranzactia a fost perfectata pentru mai putin de 3 miliarde ROL, in conditiile in care societatea valora de zeci de ori mai mult! Contractul cu Monalisa este datat 17 aprilie 2000, cand inca la conducerea Fondului se afla celebrul terminator al proprietatii de stat, taranistul Radu Sarbu. Licitatia a fost, evident, trucata. Iata probele:
1. Hassan Awdi il imputernicise (prin contract de mandat comercial) pe un anume Badeanu sa supervizeze Alunis SA inca din 3 ianuarie 2000, cu trei luni si jumatate inainte de privatizare!
2. In patrimoniul imobiliar al Alunis SA, totalizand 20 de braserii si restaurante, a fost inclus, in mod abuziv, monumentul istoric Casa Bucur (fosta Casa Soare) din Bucuresti, strada Poenaru Bordea nr. 2. Protestele si notificarile scrise ale proprietarilor de drept, Stefan Soare si Ioana Mott, s-au dovedit inutile.
In procesul-verbal al lictatiei s-a mentionat doar ca imobilul face obiectul unui litigiu. Valoarea de instrainare a activului Restaurant Casa Bucur a fost de 15.000 de dolari. Awdi a vandut activul altei firme pe care o controleaza, pentru 500.000 de dolari, iar aceasta si-a majorat astfel capitalul social de la mai nimic la 3,3 milioane dolari!
3. Iata un paragraf din punctul de vedere al APAPS (fost FPS) in privinta privatizarii Alunis SA, exprimat la solicitarea Politiei Capitalei, 3 ani mai tarziu, cand la conducerea institutiei se afla pesedistul Ovidiu Musetescu, alt renumit samsar de active ale statului:
„Chiar daca asupra imobilului situat in Bucuresti, str. Col. Poenaru Bordea, nr. 2, sect. 4, SC Alunis SA nu a detinut niciun drept de proprietate conferit prin certificat de atestare a dreptului de proprietate privata, faptul ca acest imobil i-a fost dat spre administrare denota ca societatea a avut cel putin un drept de folosinta asupra acestui imobil.
In consecinta, orice afirmatie in sensul ca acest imobil nu ar putea fi considerat activ si deci nu ar putea face parte din patrimoniul societatii este eronata”. Mirific!!! Probabil ca Stalin, daca ar fi trait si ar fi avut inca puterea, l-ar fi decorat pe autorul acestor randuri – Dan Cucuiu, directorul Directiei Control din APAPS.
4. La licitatia pentru achizitionarea pachetului majoritar la Alunis SA au participat Monalisa Trading Co, Romanel International Group SA si Ioan Cristea. Cristea si Romanel au facut figuratie, doar Monalisa a licitat.
Romanel nici nu putea fi admis ca un potential cumparator, avand lichiditate, solvabilitate si rentabilitate foarte slabe, conform chiar evaluarii FPS! Patronul Romanel este un alt libian, Khalil Abi Chahine.
In continuare, va sfatuim sa cititi textul privind alternativ schema, pentru a nu va pierde in hatisul creat de clanul Awdi, in incercarea de a inhata Casa Bucur.
Dupa achizitionarea Alunis SA, Monalisa Trading Co SRL s-a transformat in Monalisa Investments, avandu-i ca actionari persoane fizice pe Hassan Awdi si sotia acestuia, iar ca persoana juridica – firma Supremo Foods Co, cu sediul in SUA, Connecticut.
Supremo Foods Co din SUA este detinuta de Hussein Ibrahim, are aceeasi adresa cu Enterprise Business Consultants Inc (vezi mai departe) si Alfa Corporation si mai apare ca actionar persoana juridica in Supremo Corporation SRL si in Bueno Corporation SRL (reprezentata tot de Hassan Awdi).
Enterprises Business Consultants Inc este firma lui Gomidas Harotinian, un interpus al lui Hassan Awdi. Harotinian mai apare ca actionar in Alfa El Corporation, unde manager este Hassan Awdi.
Enterprises Business Consultants Inc este asociata, alaturi de Abou Hamdan Mohamad si a fost asociata in Piramid Corporation SRL, firma care are sediul la aceeasi adresa din Otopeni cu Supremo Corporation SRL. Piramid Corporation este detinuta, in prezent, de Hussein Awdi, frate mai mic al lui Hassan. Enterprises Business Consultants Inc este asociat unic in Casa Bucur SRL.
In extrasele bancare ale Enterprise Business Consultants Inc apar ca beneficiari de plati, inca din anul 1997, atat Hasan Awdi, cat si firmele Supremo Foods si Alfa El Corporation.