Iliescu despre Geoana: „Un prostanac poate fi un om inteligent care calca in strachini”
Ion Iliescu: „Poate o sa avem unpresedinte condus de servicii. Vorba aceea, servicii contra servicii. „
Cuvinte cheie: Ion, Iliescu, Presedinte, peste 10 ani, prostanacul Geoana, pol social.
Raul Iliescu
Reporter: Generatia noastra e bucuroasa ca nu mai sinteti in prim planul vietii politice. Cit rau ne-ati facut, domnule Ion Iliescu?
Ion Iliescu: La ce generatie va referiti, domnule Istodor? La generatia 2008? Stiam ca cei tineri nu-si mai respecta parintii, dar nici bunicii? Nu am deloc senzatia ca nu mai sint in prim-planul vietii politice (desi, puteti fi sigur, nu m-a obsedat acest lucru, asa cum isi inchipuie unii).
Ma vedeti cumva scriindu-mi editia revazuta si adaugita din „Revolutie si Reforma” prin parcuri? Imi luati un interviu, nu imi administrati un Prestarium. Altfel, nu sint specialist in demonologie, oricit ar crede unii. Deci, nu stiu cit rau am facut. In ultima instanta, insa, cei ce pot emite judecati in privinta oamenilor politici, sint alegatorii.
Dupa cum s-au exprimat ei in alegerile din 1990, 1992 si 2000, puteti gasi raspunsul la intrebarea dumneavoastra. Stiu ca sint destui aceia care cauta si accepta doar acele raspunsuri care concorda cu pozitiile lor. Ii dezamagesc, dar nu mi-am propus sa le confirm ideile preconcepute…
Hora frustratiilor
Reporter: Refaceti prin polul social PSD-ul lui Iliescu si vechiul FSN.
Ion Iliescu: Nu ar fi rau daca am putea reface „intr-un fel” FSN-ul. El a grupat oameni care si-au asumat responsabilitati in momente cruciale pentru tara.
Ceea ce a caracterizat acea structura politica atit de eterogena, bazata pe multe improvizatii, a fost insa spiritul angajat, daruirea oamenilor pentru o cauza generoasa si o puternica sustinere populara, lucru reflectat in alegerile din mai 1990 si chiar din 1992, dupa scindarea FSN.
Acea angajare, acel elan lipsesc in cea mai mare masura partidelor de azi, dominate de grupuri de interese, de carierism si clientelism. De aceea, nu cred ca mai e posibila astazi reproducerea acelei stari de spirit.
Ceea ce pentru dumneavoastra suna peiorativ – FSN – pentru mine si altii care au fost activi atunci are alte conotatii! Desi atit pentru unii, cit si pentru altii, FSN ramine o parte a istoriei recente, un prim instrument al renasterii dezbaterii politice si al actiunii democratice.
Reporter: Este polul frustratilor?
Ion Iliescu: Ideea polului social nu are nimic comun cu ceea ce insinuati dumneavoastra. Este vorba de o ampla coagulare de forte politice, sociale, intelectuale pentru relansarea, necesara in primul rind in planul societatii civile, a unei veritabile stingi moderne, democratice.
Cu ecou, speram, mai ales in rindurile tineretului si ale celor mai largi categorii de oameni, care traiesc in saracie, fara orizont, puternic penalizati de actuala politica de dreapta a aliantei aflate la putere.
Reporter: De ce nu-i place „prostanacului” Geoana sa refaca „senilul” Iliescu, polul sau social?
Ion Iliescu: Ideea de „pol social”exprima nu doar nevoia de reconstructie a scenei politice, dar si dorinta de intoarcere la oameni si de a oferi o noua sansa pentru stinga romineasca, ceea ce nu cred ca ar avea de ce sa nu-i placa si domnului Geoana. Eu am zis „prostanac”, nu am zis prost. Un prostanac poate fi un om inteligent care „calca in strachini”. Ni se intimpla tuturor.
Presupun ca nu ati folosit in sens peiorativ sintagma „senilul Iliescu”, folosind ghilimelele de rigoare!
PSD azi
Reporter: Ce inseamna astazi PSD-ul in peisajul politic?
Ion Iliescu: Un fost partid de guvernamint ajuns in jur de 20 la suta in preferintele electoratului. Tendinta de scadere este preocupanta. Nu e treaba mea sa apreciez tipul de conducere al lui Mircea Geoana. Asta este prerogativa si obligatia celor care l-au ales.
Reporter: Au disparut coruptii din PSD?
Ion Iliescu: Ma intrebati de corupti. O sa va dau apa la moara. Incompetenta e mai rea decit coruptia. Combinatia dintre ele e ucigatoare. Stiu ca nu o sa conving pe nimeni, niciodata, de maniera decisa in care am luptat impotriva coruptiei. Oamenii se comporta insa deconcertant pentru o democratie: ei nu vor legi si institutii, ci singe, arestari in direct si tapi ispasitori.
Am crezut in puterea exemplului. Am tinut insa deseori discursuri politice unor oameni preocupati mai mult de afaceri, decit de politica.
Nu va faceti iluzii: nici acum lucrurile nu stau altfel, de unde se vede treaba ca, fie sistemul „s-a ticalosit” peste masura, incit a ajuns sa fie acceptat ca o fatalitate de un popor fatalist de felul lui, fie nu este suficient de ticalosit, pentru a mobiliza impotriva lui toate fortele sanatoase ale natiei, inclusiv „Academia Catavencu”!
Dor de Nastase
Reporter: Va lipseste Adrian Nastase? In calitate de presedinte, de ce ati acceptat imbogatirea lui Adrian Nastase? A fost o judecata dreapta a partidului?
Ion Iliescu: Recunosc ca, uneori, participind la unele reuniuni, mi se face dor de Adrian Nastase. De ironiile si de seriozitatile lui.
Reporter: In calitate de presedinte, de ce ati acceptat imbogatirea lui Adrian Nastase?
Ion Iliescu: Eu nu am participat la imbogatirea lui Adrian Nastase. Nu avem tablouri comune, doar la citeva vernisaje ochii ni s-au oprit pe aceleasi pinze. In ce priveste acuzele ce i se aduc, numai justitia se poate pronunta si sper sa o faca in mod obiectiv. Altminteri, desigur, avatarurile matusii Tamara si epopeea termopanelor i-au adus prejudicii atit lui cit si PSD.
Nu este rau ca opinia publica manifesta preocupare fata de averile unor pesedisti de frunte dar, in acelasi timp, nu pot sa nu constat ca aceleasi spirite vigilente ignora averile sfidatoare ale unora aflati acum la putere sau in sferele de sustinere ale actualei puteri, pe care nici o institutie a statului nu-i deranjeaza nici macar printr-un control de rutina.
DNA-comedie cu Saizescu
Reporter: Ce parere aveti despre anchetele DNA, absente pe vremea dumneavoastra? Cum va simtiti ca toti milionarii epocii dumneavoastra – Iancu, Tender, Hayssam- sint luati la intrebari?
Ion Iliescu: Anchetele nu erau absente, nu aveau insa ratingul de azi. Nu se transmiteau la televizor, in direct si la ore de virf. Nu trebuie uitat ca in timpul mandatului meu s-a creat PNA. Unii dintre „milionarii epocii mele” erau convocati si atunci la Parchet. Nu am protejat si nu protejez pe nimeni.
Fiecare trebuie sa raspunda pentru faptele sale, indiferent de pozitie si optiuni politice, intr-o judecata dreapta, fara partizanat politic si show-uri improvizate. Sintagma „milionarii lui Iliescu „, poate aminti un film de Geo Saizescu, adica o comedie, oricum.
Presedinte condus de servicii
Reporter: Ce parere aveti despre stilul de conducere al lui Basescu?
Ion Iliescu: Dumneavoastra vedeti un stil? Zicea cineva ca nu e bine sa dai sfaturi daca nu ti le cere nimeni. Presedintele este sinteza subconstientului colectiv al poporului si asta se va vedea si la urmatoarele alegeri.
Reporter: Ca presedinte, ati fost vreodata la Golden Blitz? Ati bea cu Becali vreodata?
Ion Iliescu: Nu am fost la Golden Blitz, deci nu am avut cum sa beau cu Gigi Becali. Sau, ma rog, zilele astea as bea un paharel, din solidaritate pentru drama de la Middlesbrough.
Reporter: Traian Basescu are dosar de colaborator al securitatii? Traian Basescu este condus de catre serviciile secrete?
I.I.: Eu nu am stat de veghe in lanul de dosare, ca altii. De aceea, nu-mi permit sa fac aprecieri necontrolate. Daca am avut insa un presedinte invins de servicii, poate o sa avem unul condus de ele. Vorba aceea, servicii contra servicii.
Comunismul si inundatia
Reporter: De ce nu ati deconspirat comunismul?
Ion Iliescu: Nu pentru ca am crezut in el in tinerete, cum insinueaza unii, ci pentru ca a facut-o istoria. Iar in Romania, poporul roman a facut-o in modul cel mai radical. E cam tirziu sa „deconspire” cineva comunismul azi. Sint oameni care nu au „suflat in front” in timpul dictaturii si nu s-au remarcat cu nimic in prabusirea ei.
Iar acum, peste timp, cu frustrari acumulate, o fac pe virulentii, improscind cu noroi in toti cei pe care ii considera adversari in viata politica. Ei n-au aflat ca sintem intr-o democratie, cind mai stingace, cind mai originala, cind mai pitoreasca, dar democratie, care presupune respectarea regulilor jocului si a drepturilor cetatenesti.
Anticomunistii post factum sint ridicoli, niste copii ai durerilor de crestere ale noii societati rominesti. Ar trebui lasati in pace, sa se maturizeze. V-ati gindit ca s-ar putea ca cineva, peste secole, sa condamne capitalismul? Nu cred in teorii de tipul sfirsitului istoriei.
Reporter: Ca hidrolog, ce parere aveti despre furia apelor Dunarii? Cum se gestioneaza cu adevarat o asemenea criza?
Ion Iliescu: O precizare. Nu sunt hidrolog, ci inginer hidro-energetician. Insa, vedeti ca ajungem la ce ati ironizat cel mai tare? La diguri, grifoni si sinergia faptelor? Nu as dori sa fac acum si in acest context, aprecieri asupra modului in care actualul guvern gestioneaza mai ales situatiile de criza, precum cele generate de inundatii.
Furia apelor ar trebui sa ne gaseasca, insa, in aceeasi barca. Nu e de glumit cu furia naturii. Domnul Tariceanu zice ca Ceausescu e de vina. Nu doresc sa il contrazic si eu pe domnul prim-ministru. O face destul domnul Basescu.