Sari direct la conținut

Influenti afaceristi britanici au facut lobby la Blair pentru muncitorii romani

HotNews.ro

Intilnirea secreta a avut loc la resedinta celui mai influent PR-ist englez

Lupta dintre partizanii si adversarii liberei circulatii a muncitorilor romani si bulgari in Marea Britanie se ascute pe masura ce data aderarii se apropie.

Prestigiosul cotidian britanic The Guardian a dezvaluit ca, in aceasta vara, premierul Tony Blair a participat la intilnirea unui grup de influenti oameni de afaceri din Insula, acestia incercind sa-l convinga ca au nevoie de forta de munca din Romania si Bulgaria.

Intilnirea, ramasa secreta pina acum, a avut loc la luxoasa resedinta a lui Roland Rudd, fost jurnalist al Finalcial Times, acum un mogul al PR-ului britanic.

Conform The Guardian, intilnirea s-a desfasurat la resedinta din Kensington a lui Roland Rudd, cunoscut in cercurile de afaceri britanice ca un apropiat al lui Peter Mandelson, comisarul european pentru comert si fost consilier al lui Tony Blair.

Cotidianul britanic mentioneaza ca, la inceputul acestui an, Euan Blair, fiul premierului englez, a facut un stagiu de pregatire in cadrul companiei Finsbury, controlata de Roland Rudd. Conform The Guardian, ciudatenia intilnirii rezida in faptul ca ea nu a fost consemnata oficial in agenda premierului Blair, desi intilnirile acestuia cu oameni de afaceri sunt uzuale.

La intilnirea de taina au participat citiva dintre cei mai influenti oameni de afaceri din Anglia, toti clienti ai firmei de PR a lui Roland Rudd: Roger Carr, presedintele gigantului energetic Centrica, Philip Hampton, presedintele companiei Sainsbury, si Nigel Ruud, presedintele companiei Boots.

Conform unei surse citate de The Guardian, oamenii de afaceri au fost prezenti la intilnire ca reprezentanti ai grupului de lobby Business for New Europe (BFNE), infiintat in martie 2006, la initiativa lui Roland Rudd.

Acest grup de presiune are un scop precis: lobby pentru libera circulatie a fortei de munca in Marea Britanie.

BFNE a trimis, in luna august, o scrisoare deschisa (vezi documentul atasat) care a facut vilva in Marea Britanie. Prin aceasta scrisoare, oamenii de afaceri reuniti in BFNE cereau deschiderea neconditionata a granitelor pentru muncitorii romani si bulgari dupa 1 ianuarie 2007, mergind astfel contra curentului de opinie inregistrat la acel moment in Insula.

„O asa-numita pauza in fluxul migrationist dinspre Bulgaria si Romania ar afecta interesele Marii Britanii”, se arata in scrisoarea deschisa a BFNE.

La intilnirea secreta cu premierul Tony Blair au mai participat si David Levin, CEO al United Business Media, si Vijay Patel, CEO al Waymade Healthcare. Un purtator de cuvint al Guvernului britanic a confirmat intilnirea din vara, refuzind insa sa dezvaluie subiectele abordate in timpul discutiei.

Cel mai fierbinte subiect al verii in Marea Britanie

Conform The Guardian, ultima pozitie a lui Blair legata de muncitorii romani si bulgari, facuta publica saptamina trecuta, a fost favorabila unei circulatii neingradite a acestora pe teritoriul Marii Britanii.

Dar campania de presa impotriva accesului romanilor si bulgarilor, dusa in principal de marile tabloide din Insula, a reusit sa creeze un adevarat curent de opinie.

In ultima saptamina, marii industriasi strinsi in BFNE au primit un ajutor nesperat din partea unuia dintre cele mai mari sindicate britanice. Reprezentantul acestuia a anuntat ca este favorabil liberului acces al romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Marea Britanie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro