Rabdarea investitorilor s-a terminat
Sesiunea de tranzactionare a inceput fara mari variatii, investitorii asteptand datele despre inflatie si discursul lui Ben Bernanke. Pe final de sesiune americana insa, o avalansa de ordine de vanzare s-a abatut asupra actiunilor de tehnologie.
Se prea poate ca de la Apple sa fi plecat totul. Compania a publicat rezultate financiare trimestriale care au depasit estimarile (profit pe actiune de 1,14 dolari si venituri de 7,1 miliarde fata de 0,78 si respectiv 6,4 miliarde).
In acelsi timp Apple a anuntat investitorii ca in trimestrul urmator situatia nu va mai fi la fel de buna, estimand un profit de 0,55 dolari pe actiune si o cifra a vanzarilor de numai 4,8 miliarde.
Cotatia Apple a scazut 6,19% la 89,07 dolari si a trimis puternic “in jos” majoritatea actiunilor de tehnologie. De ce? veti intreba. Pentru ca si rabdarea investitorilor are o limita. Sa va reamintesc cateva evenimente…
Vineri saptamana trecuta AMD a lansat o avertizare catre piete: cifra profitului si cea a veniturilor vor fi mai mici decat estimarile. Piata a sanctionat doar actiunile AMD.
La cateva zile apoi, Intel a publicat rezultatele financiare: un profit mai mic cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut si a anuntat ca ca marja de profit se va pastra la un nivel redus si in urmatorul trimestru. Piata a sanctionat doar actiunile Intel.
Apple ar fi deci a treia mare companie din sectorul de tehnologie care a dezamagit investitorii. Rabdarea acestora s-a terminat, acestia vanzand “en-gross” actiuni din intreg sectorul.
Joi 18 Ianuarie indicele de tehnologie Nasdaq100 a scazut 1,86% la 1.793,68 puncte cedand mai bine de jumatate din cresterea de la inceputul anului si pana in prezent, dar indicii Dow Jones si S&P500 au reusit sa se mentina mai bine: -0,07% la 12.567,93 respectiv -0,3% la 1.426,37 puncte.
Nici Europa nu a reusit sa inchida pe plus: DAX30 din Germania a scazut 0,18% la 6.689,62 puncte, indicele pan-european EuroStoxx50 -0,23% la 4.137,31 in timp ce FTSE100 de la Londra a inchis aproape neschimbat la 6.210,3 puncte.
Calendarul macroeconomic de astazi a fost destul de incarcat. Indicele Preturilor de Consum a crescut in luna Decembrie cu 0,5% fata de 0,4% estimari, iar indicele core-CPI (adica acela din care s-au extras alimentele si energia) a crescut cu 0,2% (in linie cu estimarile).
Numarul autorizatiilor de constructie emise a crescut cu 5,5%, iar numarul caselor la care deja s-a inceput constructia a crescut cu 4,5%.
Initial dolarul a crescut fata de Euro la 1,2895, dar apoi a urmat un usor profit-taking, mai ales ca datele economice nu au fost de natura sa schimbe estimarea prezenta acum in piete ca FED-ul nu va mai opera o reducere a dobanzii in primul trimestru al anului.
Discursul lui Ben Bernanke, guvernatorul FED, in fata comisiei de buget a Senatului s-a referit la aspecte legate de deficitul bugetar. “Traim acum ceva care seamana cu linistea dinaintea furtunii” a spus domnia sa, mentionand apoi riscurile ce deriva din lipsa de masuri decisive.
“Economia americana ar putea fi slabita serios, iar costurile vor fi suportate de generatiile viitoare”, mai ales in ceea ce priveste costurile programelor de asigurari sociale si de sanatate.
Cum insa acestea sunt aspecte pe temen lung si foarte lung pietele financiare, mai interesate de mersul de zi cu zi al cotatiilor, nu au reactionat puternic. Dolarul a inchis insa intr-o usoara scadere: la 1,2952 fata de euro, la 1,9741 fata de lira sterlina si la 1,2473 fata de francul elvetian.
Yenul japonez s-a depreciat insa la 121,25 fata de dolar si la 157,04 fata de euro din cauza ca Banca Japoniei, la sedinta din noaptea trecuta, nu a ridicat dobanda de referinta.
Cotatia contractului futures pe petrolul Crude cu expirare in Februarie (tranzactionat la NYMEX) a scazut 3,33% la 50,50 dolari pe baril, ca urmare a faptului ca stocurile de petrol au inregistrat o crestere cu 6,8 milioane de barili, mult peste estimarile din piata.
Aceasta nu se putea produce decat prin cresterea importurilor, ceea ce induce ideea ca nu toate tarile membre OPEC isi respecta promisiunea de reducere a productiei.
Vineri, in afara de indicele sentimentului consumatorului elborat de Universitatea din Michigan (varianta preliminara pentru luna Ianuarie) nu vor fi publicate date macroeconomice importante.
Va voi tine la curent…