Legea ANI: UDMR sprijina proiectul initial in schimbul legii minoritatilor
Proiectul legii Agentiei Nationale de Integritate a fost modificat, pentru a doua oara, de aceasta data in Comisia Juridica de la Senat. Dupa ce deputatii au macelarit legea, senatorii au votat cateva articole in varianta initiala a Guvernului. Surpriza majora a venit din partea UDMR, al carei reprezentant a sustinut varianta initiala.
Conform surselor HotNews.ro, UDMR ar fi negociat cu PD schimbarea pozitiei, obtinand in schimb sprijinul democratilor pentru trecerea prin Parlament a legii minoritatilor.
Etapele „ciopartirii” legii ANI
Varianta initiala a Guvernului
In textul initial al Guvernului se prevedea ca Agentia de Integritate „controleaza averilele, verifica conflictele de interese si incompatibilitatile persoanelor care exercita functii de demnitari publici”.
In proiectul de lege, la Articolul 2, desfasurarea activitatii de control a averilor, intereselor si incompatibilitatilor se facea de inspectorii de integritate ai Agentiei. In continuare, acestia se puteau sesiza din oficiu sau erau sesizati in scris de orice persoana, a carei identitate ramanea confidentiala.
Deputatii ciopartesc principalale atributii ale ANI
Odata ajuns la Parlament, proiectul de lege avea sa fie „macelarit” de deputatii Comisiei Juridice. La initiativa UDMR, deputatii au eliminat din primul articol al proiectului de lege orice referire la controlul averilor si al incompatibilitatilor, lasind ANI doar cu atributii de verificare a declaratiilor de avere, si nu a averilor propriu-zise.
Potrivit modificarilor efectuate de Comisia Juridica din Camera, ANI nu mai avea ca obiect de studiu „averea” personala a demnitarilor, ci doar „declaratia de avere” a acestora. Mai exact: nu poate sa compare declaratia cu realitatea, ci doar sa verifice o foaie de hartie.
Tot deputatii UDMR, cu ajutorul celor de la PSD, au mai dat o lovitura legii. Orice persona care sesizeaza Agentiei anumite nereguli in averea unui demnitar trebuie sa aiba dovezi in acest sens, fie acte doveditoare, fie declaratii care pot fi verificate. Aceasta prevedere il obliga pe cel care denunta sa faca o ancheta proprie in acest sens.
Acelasi UDMR a introdus un amendament prin care denuntatorii sunt obligati sa-si desconspire identitatea, fapt care reducea drastic numarul celor care vor sa faca astfel de sesizari.
Senatul intervine si modifica din nou legea
Ajunsa la Senat, in dezbaterea comisiei Juridice, primele articole ale Agentiei de Integritate revin, partial, la varianta Guvernului.
Astfel, la propunerea senatorului UDMR Peter Eckstein Kovacs, ANI poate sa verifice din nou averile demnitarilor si conflictele de interese, dar, in contrapartida, verificarea incompatibilitatilor a fost eliminata.
Totusi, activitatea agentiei va fi supusa controlului judecatoresc. Altfel spus, inspectorii ANI nu vor avea un rol de control, neavand atributii jurisdictionale, ci doar vor efectua verificari si vor constata, eventual, o diferenta vadita pe care o vor comunica organelor de justitie.
In ceea ce priveste articolul care prevedea sesizarile venite din partea cetatenilor, acestea trebuie sa indice, “in mod obligatoriu”, dovezile pe care se intemeiaza. Senatorii au decis sa treaca in lege “dovezile sau informatiile pe care se intemeiaza, precum si sursele de unde acestea pot fi solicitate”.
Negocieri intense intre partide pentru ANI
Primele dezbateri ale proiectului de lege privind controlul averilor demnitarilor a debutat cu scandal. La Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, toti parlamentarii UDMR, PC, PRM si PSD au sustinut in cor ca legea este prost facuta, in timp ce ministrul Justitiei, Monica Macovei, a incercat sa-si sustina proiectul.
In ciuda protestelor vehemente ale societatii civile, UDMR a pus pe masa Comisiei juridice 36 de amendamente. O alta serie de amendamente a fost depusa de grupurile PSD si PC, care au schimbat radical proiectul de lege.
Surpriza a intervenit la Senat, in cadrul comisiei juridicie unde cel care a sustinut revenirea la forma initiala a Guvernului a fost senatorul UDMR, Peter Eckstein Kovacs, care a fost sustinut in unanimitate de catre senatorii PSD.
Schimbarea radicala de pozitie a celor mai inversunate partide politice impotriva proiectului de lege este explicata prin negocierile care au fost purtate. Conform unor surse parlamentare, parlamentarii PD au negociat cu UDMR si PSD pentru revenirea partiala la forma initiala a Guvernului.
„Datorita presiunilor care au fost facute de mass-media, societatea civila si reprezentantii Comisiei Europene, UDMR, PSD, PC si PRM sunt dispuse sa faca modificari partiale. Nu se va reveni in totalitate la proiectul Guvernului si se vor gasi solutii de compromis mascate in formularea articolelor”, a declarat pentru HotNews.ro sursa parlamentara.
Conform aceleiasi surse, UDMR a fost convins a cedeze teren la Agentia de Integritate in schimbul colaborarii PD la proiectul legii minoritatilor.
Contactat telefonic de Hotnews.ro, presedintele comisiei juridice si senatorul UDMR, Peter Eckestein Kovacs a negat negocierile dintre UDMR si PD.
„Nu am negociat nimic si cu nimeni legat de statutul minoritatilor. Am cazut pur si simplu de acord cu membrii comisiei juridice sa facem modificari la anumite articole din proiectul de lege”, a declarat Eckstein Kovacs.
Dezbaterile asupra legii ANI sunt abia la inceput si vor continua saptamana viitoare in Comisia Juridica, textul final urmand sa fie adoptat de plenul Senatului, care este camera decizionala.