Speculatiile au derapat pe panta ilegalitatilor
Dincolo de cauzele specifice pe seama carora au fost puse, recentele caderi bursiere pe plan international au readus in atentie impactul speculatiilor care, mereu mai mult in ultimii ani, au derapat pe panta ilegalitatilor.
Deocamdata, nu se poate spune cu precizie daca este vorba de o intensificare in ultimii ani a ilegalitatilor in zona speculatiilor sau tendinta exista mai de mult si in ultimii ani doar s-a marit rata descoperirii lor, in urma atentiei sporite acordate acestora din partea investigatorilor dupa rasunatoarele falimente ale
marilor companii americane Enron si WorldCom, in care componenta malversatiunilor financiare speculative a fost copios reprezentata, si care au fost insotite, de altfel, la scurt timp, de o inasprire severa a reglementarilor in domeniu.
Cea mai frecventa infractiune pare sa fie antedatarea contractelor de optiuni de actiuni. Indeosebi firmele americane isi „rasplatesc” directorii prin stabilirea datei de cumparare a unor actiuni la propria companie in mod retroactiv intr-o perioada in care actiunile erau ieftine, ceea ce este un fel
indirect de a li se acorda profituri pe seama altor
actionari, care nu beneficiaza de aceasta antedatare si deci sunt supusi imprevizibilitatii pietei. Deci cum ar fi sa joci la loto numerele castigatoare dupa ce acestea au fost trase din urna, dar sa se considere ca de jucat ai jucat inainte de extragere!
Realitatea este ca speculatiile au deraiat masiv in ultimul timp spre ilegalitati. SUA – tara capitalismului cel mai avansat – este campioana in domeniu. Dar tendinta se manifesta deja puternic si peste Atlantic, si peste Pacific.
Speculatiile financiare – care tin de esenta capitalismului – au facut parte din domeniile reglementate in urma invatamintelor trase din marea criza din 1929-1933, cea mai teribila infruntare economica din istoria capitalismului. Aceste invataminte au dus la stabilirea unor reguli, unele nescrise, altele codificate chiar in legi, pentru desalbaticirea si moralizarea capitalului.
Printre multe altele, a fost atacata si zona speculatiilor. Se poate spune ca atunci a fost schimbata insasi conceptia speculatiei: i s-a refuzat acesteia rolul de a avea ca scop, cum fusese pana atunci, scoaterea din joc a celor mici, impunandu-se, dimpotriva, incurajarea acestora sa investeasca, folosirea contributiilor mici, dar multe putandu-se dovedi mai profitabila.
Au fost atunci infiintate institutii care sa monitorizeze strict regulile jocului, inclusiv in domeniul speculatiilor.
Gratie moralizarii capitalului, capitalismul si-a asigurat o supravietuire de succes, a obtinut in multe tari marea realizare a prosperitatii de masa, a reusit in competitia mondiala a productivitatii muncii si inovatiei tehnologice si, in cele din urma, a infrant zdrobitor comunismul ca forma de organizare economico-sociala.