Sari direct la conținut

Privatizarile in energie, deblocate

Romania Libera

autoritatile de la Bucuresti par hotarate sa rezolve problema privatizarii celor trei complexuri energetice Rovinari, Turceni si Craiova pana la sfarsitul acestui an.

Pe lista pretendentilor s-au inscris deja companii mari din Italia, Franta, Germania si Cehia, dar lista este inca deschisa. Miza afacerii o constituie cele 12 grupuri energetice cu o putere de peste 4.000 MW si care asigura aproximativ 30% din productia de energie electrica a Romaniei.

Standardele de mediu

Urgentarea procesului, care a fost demarat inca din 2004, cand au fost realizate primele studii de fezabilitate, este motivata de necesitatea atingerii standardelor de mediu.

Pentru respectarea lor, investitiile pe care ar trebui sa le realizeze cele trei complexuri depasesc doua miliarde de euro,

bani pe care statul, proprietarul lor, nu-i are.

In aceste conditii, privatizarea ramane solutia cea mai la indemana pentru a face rost de acesti bani fara de care, incepand de anul viitor, ar trebui sa se treaca la masuri extreme, si anume inchiderea, pana in 2012, a tuturor grupurilor care nu respecta conditiile de mediu.

Deocamdata se asteapta noua strategie energetica, care va fi gata la sfarsitul lunii mai, pentru ca, in functie de obiectivele strategice care vor fi stabilite in acest document, se va opta fie pentru privatizarea complexurilor Turceni, Rovinari si Craiova in actuala lor organizare, fie in combinatie cu alte unitati de producere a energiei din domeniul hidro.

Deocamdata, ministrul Economiei, dar si seful AVAS, institutie la care au fost transferate unitatile, cel putin pe hartie pana acum, s-au ferit sa avanseze suma care ar putea fi obtinuta din vanzarea lor.

integral in Romania Libera

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro