Sari direct la conținut

Imigrantii ilegali si-au cerut drepturile pe strazile americane

Sute de mii de imigranti si sustinatorii lor americani – printre care si actorul Danny Glover – au demonstrat de 1 mai pe strazile marilor orase din Statele Unite, cerand Congresului adoptarea rapida a unui pachet de legi care sa permita acordarea cetateniei pentru aproximativ 12 milioane de persoane aflate ilegal in tara.

La New York, Chicago, Los Angeles sau Phoenix, demonstrantii au protestat impotriva raidurilor intreprinse in ultimele luni de agenti federali, care au dus la arestarea si deportarea a mii de imigranti ilegali, in special de origine hispanica.

Mii de persoane au demonstrat pe strazile din New York pentru drepturile imigrantilor, in timp ce numeroase magazine si restaurante din zonele in care traiesc comunitati importante de imigranti ilegali (Washington Heights sau Chinatown) au fost inchise.

In Cartierul Chinezesc din Manhattan, mii de protestatari s-au adunat pentru a cere Adminitstratiei americane rezolvarea statutului pentru imigrantii ilegali. Actorul Danny Glover si o serie de lideri ai comunitatii chinezesti din New York au vorbit celor cateva mii de participanti.

Cea mai importanta demonstratie a avut loc in Union Square si ea a adunat, potrivit politiei din New York, aproximativ 15.000 de persoane.

Foto: Adrian Novac

Purtand steaguri americane sau ale tarilor de orgine, manifestantii au protestat fata de actiunile autoritatilor din domeniul emigratiei care au efectuat mai multe actiuni in forta pentru arestarea si deportarea persoanelor aflate ilegal pe teritoriul american.

In plus, demonstrantii au protestat si fata de dublarea costurilor pentru taxele de cetatenie, care va intra in vigoare incepand de luna viitoare.

Manifestantii adunati in Union Square s-au deplasat apoi in apropierea cladirii Serviciului de Imigrare si Naturalizare din Manhattan, unde si-au continuat protestele. Demonstratii asemanatoare au avut loc in Los Angeles, New Jersey si Phoenix, in timp ce aproximativ 150.000 de persoane au manifestat pe strazile din Chicago.

Organizatorii demonstratiilor au recunoscut ca numarul participantilor a fost cu mult redus fata de marsurile desfasurate in urma cu un an, cand au iesit in strada peste un milion de persoane . Principala cauza, sustin organizatorii, este tocmai politica agresiva a Administratiei, care a deportat mii de imigranti in ultimele luni.

Potrivit autoritatilor din Departamentul de Securitate Nationala (DHS), in jur de 600.000 de persoane au ignorat in ultimele luni ordinele de deportare si continua sa locuiasca ilegal pe teritoriul american. In total, oficialii de la Washington afirma ca peste 12 milioane de persoane nu au documente care sa le justifice prezenta in Statele Unite.

Foto: Adrian Novac

Problema imigratiei ilegale este una extrem de importanta in Statele Unite, iar Casa Alba si Congresul sunt presate sa adopte un pachet de legi care sa permita in final obtinerea cetateniei pentru cei aflati ilegal pe teritoriul american. Presedintele George W.

Bush si democratii par sa fi ajuns la un compromis care sa permita acordarea unor vize de lucru celor aflati ilegali in Statele Unite, insa numai dupa plata unor amenzi si intoarcerea in tara natala inainte de aplicarea pentru cetatenia americana.

Tabara conservatoare din Partidul Republican respinge insa aceasta varianta, considerand-o inacceptabila. Congresul de la Washington va incepe dezbaterea asupra problemei imigratiei la 14 mai, iar analistii considera ca discutiile sunt complicate si de presiunea alegerilor ce vor avea loc in toamna anului viitor.

In ceea ce priveste majorarea preturilor pentru taxele de cetatenie, ea va intra in vigoare incepand de luna viitoare. In acest moment, depunerea unei aplicatii pentru cetatenie costa 330 de dolari, insa un plan controversat adoptat la inceputul acestui an va creste pretul la 595 de dolari.

Asociatia Avocatilor din New York va deschide saptamana aceasta un birou pentru a-i ajuta pe cei care incearca sa-si introduca actele inainte de cresterea tarifelor. Romanii care doresc sa aplice pentru cetatenie pot apela gratis la serviciile avocatiilor si juristilor ce se vor afla vineri, la „Boys and Girls Club” din Richmond Hill (Queens).

De serviciile gratuite pot beneficia rezidentii permanenti aflati in Statele Unite de cel putin cinci ani, precum si cei casatoriti, de cel putin trei ani, cu un cetatean american.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro