Cum poate trece prin Camera o lege respinsa de Comisia de resort
Nici n-ati simtit cind a trecut prin Camera Legea pentru completarea Legii Audiovizualului, care prevede obligatia radiodifuzorilor de a include in grila de programe si de a difuza – la momentul transmiterii si in integralitatea lor – programele televizate finantate din fonduri publice ori cele stabilite prin angajamente internationale. Nu-i asa?
Nu stiu exact ce implica asta – dar, in lipsa altor nuante, imi pot imagina cum toti radiodifuzorii vor fi obligati prin lege sa transmita in direct (deci simultan) Festivalul George Enescu, filmele lui Sergiu Nicolaescu sau… mai spuneti voi ce programe televizate din bani publici va puteti imagina.
Problema e ca proiectul a primit aviz negativ din partea Comisiei de mass media si a fost trimis plenului in timp util pentru dezbatere si votare. La vot – sa vezi pozna! Nu e cvorum – legea ramine nevotata (majoritatea voturilor exprimate fiind impotriva ei).
O a doua sedinta a plenului Camerei vine si trece – odata cu ea trece si termenul limita pina la care se poate vota raportul Comisiei de mass media. Si uite asa legea – cu aviz negativ de la Comisie si cu un vot majoritar (dar nestatutar) negativ e considerata aprobata tacit. Asta s-a intimplat la 23 mai.
Pe 12 iunie s-a intamplat la fel cu un alt proiect de lege, cel care acorda personalitate juridica studiourilor teritoriale ale radioului public – deci si independenta financiara.
Toate aceste legi aprobate tacit din lipsa de cvorum (desi nu le vrea numeni) se acumuleaza in tasca Senatului, unde mai zac, de citva timp, si modificarile aduse legii SRR-SRTV (cele care ar fi facut depolitizarea mai usoara), si cele la legea audiovizualului (cele cu digitalizarea).