Sari direct la conținut

Legea 118/2007: De la astrologie medicala la terapie prin masaj

HotNews.ro

Pentru cei care au criticat Parlamentul Romaniei ca in lunile aprilie si mai a fost preocupat doar de suspendarea Presedintelui Basescu si aranjamente de culise , adoptarea Legii 118-2007 privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de Medicina Complementara/ Alternativa ii contrazice.

In intelepciunea sa, Parlamentul Romaniei ( in speta Camera Deputatilor ) ne-a fericit cu o lege care trezeste ilaritate si de ce nu indignare. Este de remarcat viteza cu care a fost promovata aceasta lege. Dupa ce timp de cativa ani initiativa Presedintelui Comisie de Sanatate din Camera Deputatilor Acad.

Prof.dr.Mircea Ifrim nu a fost acceptata datorita avizului negative al Colegiului Medicilor din Romania, in doua saptamani a trecut “ca expresul prin garile satesti” , a obtinut toate avizele, a fost votata in plen pe 2.05.2007 si a fost promulgata de Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu pe 8.05.2007. Sa mai spuna cineva ca legile zac in parlament.

Ar fi numeroase comentarii de facut dar, pentru inceput ma voi opri asupra a trei aspecte:

In primul rand, exista o dezinformare in insusi textul de lege: in art. 2 al. 3 se specifica ca anexa cuprinde domeniile de practica recunoscute pe plan mondial.

In realitate in tarile Uniunii Europene nu exista mai mult de 5-6 practici recunoscute (in toate acupunctura si homeopatia) iar anexa Legii Romane cuprinde 50 de domenii !!! De fapt, aceasta anexa, nu este decat o copie a domeniilor inregistrate, atentie inregistrate nu si recunoscute la Organizatia Mondiala a Sanatatii, organizatie care nu are competenta de validare si recunoastere a

specialitatilor medicale si paramedicale. Tarile Uniunii Europene si SUA au recunoscut doar domeniile in care exista stuudii multicentrice si metaanalize care sa fundamenteze o serie de rezultate. Sunt foarte curios sa cunosc astfel de cercetari care sa valideze astrologia medicala, terapia holografica, ayurveda, Feng Shui, terapia prin masaj tui, na, etc.

In aceste conditii de ce nu este introdus in anexa si masajul tailandez care ar putea constitui o medicina alternativa/complementara la tratamentul cu Viagra ?

In al doilea rand, Legea 118 nu numai ca introduce o noua profesie, practician de medicina complementara/alternativa, dar o si declara ca profesie reglementata infiintand un Ordin al acesteia, dandu-i atributii de drept public.

Desi, in Uniunea Europeana sunt definite foarte clar profesiile reglementate, aceasta contributie originala a Romaniei nu ar deranja daca prin aceasta lege nu s-ar da atributii Colegiului Medicilor din Romania de a gira prin numele sau, in unele situatii, astfel de activitati si daca in articolul 8 nu s-ar preciza ca practicianul care nu poseda diploma de medic, nu ar putea fi confirmat decat

dupa “o pregatire specifica de scurta durata”, recunoscuta de Ministerul Sanatatii Publice. Cu alte cuvinte , dupa cursuri de scurta durata de management medical vom avea cursuri de scurta durata de practicieni in medicina. In acest domeniu nu suntem originali.

In momentul in care China s-a confruntat cu o criza de medici in mediul rural, au aparut asa zisii “medici desculti”: persoane care au efectuat o pregatire de 6 luni si au primit diploma de medic.

Ne intrebam atunci de ce mai sunt necesare universitati si facultati de medicina, de ce exista rezidentiat, de ce exista studii complementare (competente, supraspecializari, educatie medicala continua), cand problema poate fi rezolvata atat de simplu ?

In sfarsit, nu trebuie sa omitem articolul 19 in care se specifica ca practicile si procedurile de care beneficiaza persoanele… sunt prevazute in contractul cadru si sunt decontate din bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate.

In momente in care, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu are un buget care sa acopere nevoile reale de sanatate ale populatiei si de sanatate publica, iata ca, va trebui, incepand cu luna august sa-si fragmeneteze fondurile si sa dedice bani care sa acopere bioritmologia, tehnica radianta, cristaloterapia, Qigong-ul medical, practicile traditionale Su Jock, sau stimularea electrica si

neuromagnetica. Nu stiu daca aceasta insiruire nu provoaca rasul – plansul.

Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania si-a manifestat public dezacordul pentru o astfel de maniera de a trata medicina romaneasca si solicita o dezbatere reala privind aceasta problema in care alaturi de institutiile abilitate prin lege sa-si spuna opinia, sa participle si cetatenii Romaniei, cei care contribuie la formarea tuturor bugetelor pe care cu atata usurinta le gestioneaza “alesii nostri”.

Articol de Prof. Dr. VASILE ASTARASTOAE

Secretar al Colegiului Medicilor din Romania, publicat in revista Viata Medicala

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro