Sari direct la conținut

Primul roman ajuns la Polul nord: ”Romania se desertifica si noi vorbim despre topirea ghetarilor”

HotNews.ro

Teodor Negoita este primul roman care a atins Polul Nord, avand la activ 14 expeditii in cele doua regiuni inghetate ale planetei. Conduce singura baza romaneasca de cercetare din Antarctica si avertizeaza ca fenomenul de incalzire globala ar putea afecta iremediabil o zona de o valoare stiintifica inestimabila.

Pentru Romania, una din solutii este – in opinia lui Negoita – o lege care sa oblige fiecare cetatean sa planteze un copac.

HotNews.ro: Toata presa straina scrie zilnic despre incalzirea globala. Cum percepeti fenomenul in acea zona?

Teodor Negoita: Cauza incalzirii globale este evident cantitatea imensa de noxe propagate in atmosfera de tarile puternic industrializate. Asta este o problema cu caracter politico-economic si chiar nu stiu in ce masura vom putea opri acest fenomen. Probabil la un nivel foarte inalt se va face ceva.

[c:1:d]Ceea ce am observat insa, chiar de pe vremea cand am organizat primele expeditii romanesti, este ca ghetarii se transforma. Am fost obligati sa abordam multi ghetari, si am remarcat ca foarte multi dintre ei, care la un moment dat se revarsau direct in mare, s-au retras din cauza cantitatilor mici de precipitatii.

Practic, acestia coboara spre mare sub efectul gravitational: se acumuleaza gheata si zapada si curg spre mare. Nemaifiind precipitatii, se retrag.

Pe de alta parte fauna din nord este la randul ei afectata. Ma refer la pasarile migratoare, care si-au schimbat obiceiurile. Cresterea temperaturilor apei pune in pericol si viata ursilor a focilor, care sunt animale care traiesc pe gheata. Daca se topeste gheata nu mai au unde trai, nu se mai pot inmulti.

HotNews.ro: Care este cea mai recenta experienta legata de schimbarile climatice?

Teodor Negoita: La ultima expeditie, m-am imbarcat pe un spargator de gheata rusesc la Cape Town cu detinatia Polul Sud. Am mers spre meridianul Greenwich si apoi am coborat spre Polul Sud. Pe tot acest traseu am facut masuratori ale temperaturilor apei oceanului.

Fenomenul incalzirii globale este putin contradictoriu. La doua zile de la plecare din Cape Town am intalnit un iceberg imens, undeva in sudul Africii. Pe de o parte acest ghetar s-a rupt de calota din cauza incalzirii globale, dar a reusit sa ajunga pana in acea zona, ceea ce inseamna ca apele erau reci.

Pe de alta parte, cand am intrat in banchiza Antarcticii am gasit marile complet inghetate. Si am avut nevoie de cateva zile pentru a strabate gheata.

Situatia e totusi destul de grava pentru ca s-au desprins mase uriase, de zeci de kilometri patrati de banchiza.

Prietenie la capatul lumii, in compania unei foci Wedell

HotNews.ro: Care sunt primele efecte?

Teodor Negoita: Cresterea temperaturii Oceanului de Sud poate perturba viata marina foarte grav. O temperatura mai mare a apei permite o absorbtie mai mare de CO2 din atmosfera, fapt ce pune in pericol fauna marina.

Lumea a inceput acum sa se caleze pe schimbarile climatice in zonele polare. Topirea ghetii va duce la cresterea nivelului marii si deja o serie de insule din Pacific au fost inundate.

HotNews.ro: Credeti ca e un fenomen natural sau indus de om? Sunt multe voci care spun ca aceasta e evoluatia normala a pamantului. SUA, in frunte cu Administratia Bush, nu iau in seama rapoartele si semnalele de alarma trase de specialisti.

Teodor Negoita: Specialistii au ajuns la concluzia ca aceste emisii sunt o cauza importanta a efectului incalzirii globale. Cercetatorii polari de marca au spus deja ca in cateva zeci de ani Groenlanda se va topi complet. E greu sa faci totusi astfel de predictii.

HotNews.ro: Cum vedeti situatia in Romania?

Teodor Negoita: Romania e clar afectata. E evident ca exista un proces puternic de desertificare in anumite zone. Vorbim de Antarctica si Groenlanda, dar pe plan local nu se face nimic. Asemenea temperaturi au mai fost inregistrate si in alti ani, insa fenomenul de seceta s-a intensificat in ultima vreme. Trebuie sa ne gandim la defrisarile care s-au facut.

In urma cu zeci de ani, Scotia a facut acelasi lucru. Si-au taiat toate padurile, dar ulterior si-au dat seama de prostia facuta si au plantat la loc tot ce au distrus.

Mai avem aproximativ 40% din paduri neatinse, dar deja e distrus echilibrul. Avem nevoie de o suprafata mult mai mare de padure, trebuie sa construim o anumita protectie pe plan local. Avem nevoie de oxigen. Copacii absorb noxele, curata aerul, aduc ploi.

Cred ca atunci cand vorbim de schimbarile climatice globale trebuie sa ne gandim la ce facem la noi acasa. Nu am vazut sa se faca la noi o lege care sa oblige omul sa planteze un copac.

HotNews.ro: Credeti ca se poate da o astfel de lege?

Teodor Negoita: In 2002 eram la Shanghai si acolo s-a discutat despre un proces de impadurire in China. Si ei in ultimii ani au taiat enorm de mult, dar furtunile din desertul Gobi au inceput apoi sa ajunga pana in Beijing. Au dat o lege care obliga fiecare chinez sa planteze un pom. Ar fi foarte util ca oamenii sa inteleaga ca e nevoie de un program de impadurire la nivel national.

In zonele montane unde se taie in continuare e nevoie ca statul sa se implice. Apar tot felul de scuze cu retrocedari, cu vanzari, cu schimbari de proprietari. Nu asta e problema. Cine a taiat trebuie sa planteze, evident cu o subventie de la stat.

HotNews.ro: Credeti ca e o masura suficienta?

Teodor Negoita: Da. Clar. Iti asigura o protectie foarte buna pentru cea mai mare parte a teritoriului. Cand vor face si tarile din jur la fel, va fi si mai bine.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro