Sari direct la conținut

Cum ironizează fostul comandant al trupelor americane din Europa „oferta” de Crăciun a lui Vladimir Putin: „Am negociat și eu cu rușii”

HotNews.ro
Generalul Mark Hertling, Foto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia
Generalul Mark Hertling, Foto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Mark Hertling, unul dintre foștii comandanți ai trupelor americane din Europa, a ironizat duminică anunțul făcut în Ajunul Crăciunului de președintele rus Vladimir Putin potrivit căruia Moscova este dispusă să negocieze „soluții acceptabile” pentru încheierea războiului din Ucraina.

„Putin a spus în Ajunul Crăciunului că este ‘pregătit să negocieze’. După ce am ‘negociat’ [și eu] cu forțele armate și ministrul Apărării al Rusiei, am învățat lecții: chiar și în ceea ce privește lucrurile mărunte, oficialii ruși nu negociază… ei pretind, apoi mint, iar apoi încalcă înțelegerile”, a scris Hertling pe pagina sa de Twitter.

Deși s-a retras oficial din serviciul forțelor armate americane, Hertling a rămas activ în spațiul public din SUA, fiind intervievat de numeroase publicații după izbucnirea războiului din Ucraina pe 24 februarie datorită expertizei sale în ceea ce privește armata rusă.

La mai puțin de o lună de la declanșarea războiului de către președintele rus Vladimir Putin, Hertling a explicat ce greșeli de proiectare au făcut inginerii ruși când au proiectat tancurile țării, invocând în acest sens o delegație primită la Moscova din care a făcut parte ca fost tanchist.

În luna mai el a redistribuit o înregistrare video șocantă care arată cum tancurile rusești trec peste vehicule civile ale ucrainenilor de dragul amuzamentului, afirmând că militarii care fac asemenea lucruri ar trebui aduși în fața curții marțiale.

„Gunoaiele care au capturat Mariupolul trag în case și strivesc mașinile localnicilor cu tancurile pentru amuzament. Este evident că rușii au venit aici nu ca să apere (minoritățile ruse), ci pentru a fura, ucide și distruge. Apărătorii nu se comportă așa”, era mesajul în limba ucraineană care însoțeștea la momentul respectiv filmarea redistribuită de Hertling, comandant al trupelor americane din Europa între 2011 și 2012.

Hertling a anunțat la mijlocul lunii noiembrie că Rusia a impus „în sfârșit” sancțiuni împotriva sa.

„Oferta” de pace făcută de Vladimir Putin

Într-un interviu acordat de Ajunul Crăciunului televiziunilor de stat de la Moscova, președintele Rusiei a declarat că Moscova este gata să negocieze cu toate părţile implicate în conflictul din Ucraina.

„Cred că acţionăm în direcţia cea bună, ne apărăm interesele naţionale, interesele cetăţenilor noştri, ale poporului nostru. Şi nu avem altă variantă decât să ne protejăm cetăţenii”, a afirmat Vladimir Putin sâmbătă.

„Suntem gata să negociem cu toţi cei implicaţi în vederea unor soluţii acceptabile, dar asta depinde de ei – nu noi suntem aceia care refuză să negocieze, ei sunt”, a susținut liderul de la Kremlin.

În cadrul aceluiași interviu el a dat însă asigurări că armata rusă va distruge sistemul de apărare aeriană Patriot pe care Statele Unite au anunțat că-l vor furniza Ucrainei.

„Desigur, îl vom distruge, (sigur) 100%!”, a spus el, adăugând că Occidentul încearcă să „divizeze” Rusia istorică, justificând invazia în Ucraina prin faptul că a vrut „unirea poporului rus”.

Președintele american Joe Biden a anunțat oficial joia trecută că SUA vor furniza Ucrainei o baterie antiaeriană Patriot ca parte a ultimului pachet de asistență militară pregătit la Washington pentru forțele armate ale Kievului.

Biden a făcut anunțul în timpul vizitei istorice pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat-o la Washington, aceasta fiind prima deplasare în afara țării a liderului de la Kiev după începerea invaziei rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 306-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro