Cat de vulnerabile sunt comunicatiile de securitate la Moscova
Mare scandal mare: o simpla „invartire de buton” si adio aparare antiracheta a Moscovei, anunta Komsomolskaia pravda, relatand cum o firma din capitala rusa a lasat fara energie electrica un punct secret de comunicatii.
„O situatie fara precedent”, i-a informat pe ziaristi comandantul trupelor speciale care se ocupa de protectia aeriana a Moscovei, Iuri Soloviov. „In casa de deasupra respectivului nod de comunicatii, care asigura sistemul de coordonare a scutului antiracheta al Moscovei, functioneaza o firma particulara.
In buncarul de dedesubt se afla peste 500 de canale de comunicatii ale Ministerului Apararii. Proprietarii casei au luat toate masurile pentru ca noi sa inchidem obiectivul – l-au decuplat, pur si simplu, de la retea de energie electrica. Comerciantii distrug capacitatea de aparare a statului!”, a concluzionat Soloviov, citat de KP.
Cautand pe Internet, afli ca adresa in cauza gazduieste Muzeul „Razboiului Rece”. Se precizeaza ca este vorba de un punct de comanda aparat. Despre ce este vorba? In anii 50, sub o casa cu un etaj, absolut banala, a fost construit, la o adancime de 60 de metri un buncar urias.
„In cazul unui razboi atomic, de aici pornea toata increngatura sistemelor de comunicatii pentru Ministerul Comunicatiilor, Posta Centrala, Centrul de coordonare a trupelor de aparare antiracheta ale orasului Moscova”, precizeaza situl muzeului. In 2006, buncarul a fost cumparat, la licitatie, de o firma care a amenajat muzeul.
Ulterior s-a dovedit ca nu toate incaperile buncarului sunt accesibile vizitatorilor – in unele inca exista regim militar.
Autoritatile s-au grabit sa-i linisteasca pe locuitorii Moscovei – nu va speriati, nu a fost decat un punct auxiliar de comunicatii. Oricum ar fi, tot important obiectiv militar ramane, apreciaza KP.