Casatoriile din interes, sansa unui pasaport american pentru romani
“Tanar serios, 28 de ani, caut domnisoara pentru casatorie din interes in Illinois”. “Romanca de 26 de ani caut un roman serios cu care sa imi fac actele doar de convenienta. Nu sunt dispusa la nici un compromis personal, doresc sa platesc cash pentru o casatorie pe bani, strict pentru acte, strict afacere, nimic mai mult.
Ofer plata in 4 transe: 25 la suta la casatorie, 25 la suta la depunerea actelor, 25 la suta la venirea green-card-ului temporar pentru 2 ani si 25 la suta la depunerea pentru cel definitiv. Daca stam casatoriti si pentru cetatenie dupa venirea green-card-ului definitiv, adica inca un an, platesc inca 50 la suta din pretul initial la venirea cetateniei.
Fara santaje intre timp, fara rate lunare, bani gheata, in 4 etape. Sunt foarte serioasa si astept acelasi lucru. Tembelii sau escrocii sa se abtina, nu raspund decat raspunsurilor care includ un telefon si un pret. Mutumesc“.
Acestea sunt doua dintre anunturile care apar constant in ziarele romanesti din Statele Unite sau pe portalurile folosite de diaspora de peste Ocean si dezvaluie o tendinta ce pare sa ia amploare: sute de romani aflati ilegal pe teritoriul american incheie casatorii din interes pentru a-si obtine statutul legal pe continent.
Avocati specializati in domeniul imigratiei ne-au declarat ca tendinta este in crestere dupa ce Congresul de la Washington nu a reusit luna trecuta sa adopte o legislatie favorabila milioanelor de imigranti ilegali. Casatoria cu un cetatean american a ramas astfel, pentru foarte multi, singura solutie prin care isi pot reglementa statutul.
Potrivit mai multor surse, romanii care apeleaza la casatoriile de convenienta sunt ajunsi in America prin programe ce ofera contracte de munca de cate trei luni, unii aflandu-se pe teritoriul american de peste 5 ani.
In afara statutului legal sunt si cei care nu s-au intors in Romania la sfarsitul unor excursii in Statele Unite sau cei care au decis sa ramana aici dupa terminarea studiilor, chiar si in lipsa unui contract de munca sau dupa expirarea vizelor.
Odata cu respingerea proiectului de lege a imigratiei si inasprirea politicii anti-imigrare a Administratiei, casatoria din interes reprezinta singura optiune viabila pentru majoritatea celor aflata pe teritoriul american.
15.000 de dolari mariajul. Doar la avocat
Diferite surse au declarat pentru HotNews ca preturile unei astfel de casatorii, realizate cu ajutorul unor cabinete de avocatura sau agentii specializate, au crescut constant in ultimii ani. Daca la inceputul anilor 2000, un avocat din New York cerea 3.000 de dolari pentru incheierea unui mariaj din interes, pretul unei casatorii aranjate depaseste astazi 15.000 de dolari.
In celelalte state americane, preturile sunt la aproape jumatate fata de sumele vehiculate in metropola de la malul Atlanticului.
D.R., 27 de ani, din Bucuresti, spune ca in urma cu doi ani, cand s-a casatorit in Manhattan, a trebuit sa-i dea viitoarei sotii 7.500 de dolari, care reprezenta jumatate din suma solicitata. “Restul il va primi cand sunt cetatean cu acte”, afirma bucuresteanul, care imi declara ca o parte din bani ajung la cel care i-a facilitat intalnirea cu fata originara din Puerto Rico.
“Am vazut-o pe viitoarea sotie doar o data inainte de nunta, cand ni s-a facut cunostiinta”, afirma D.R.. El sustine ca, dupa casatorie, intermediarul s-a ocupat de acte, de poze, de scrisorile ce trebuiau aratate ofiterilor de la Serviciul de Imigrari.
Anunturi pe portalurile diasporei |
foto: Adrian Novac |
Un caz fericit
“Pregatirea pentru interviul cu cei de la Imigrari este, de cele mai multe ori, cea mai importanta etapa fiindca acestia au experienta mare si isi pot da seama imediat daca minti“, sustine si C.F., 30 de ani, din Oradea. Venita in Statele Unite in urma cu sapte ani, ardeleanca a intalnit in 2003 un american care s-a oferit sa o ajute.
“Fiindca suntem prieteni, el s-a oferit sa se casatoreasca cu mine gratis, iar acest lucru a insemnat enorm”, spune C.F., adaugand: “cabinetul de avocatura la care am apelat m-a ajutat in primul rand cu actele mele, caci viza imi expirase dupa sase luni de stat la New York, dupa care avocatii ne-au pregatit dosarul cu poze de la casatorie, scrisori de dragoste, depuneri de taxe, conturi bancare pe numele la amandoi“.
Cazul lui C.F. este unul reusit, caci la nici trei luni de la depunerea dosarului a primit dreptul de munca si cel de calatorie, dupa care a venit green cardul sau cartea verde. “La sase luni de la casatorie, m-am dus in tara sa-mi vad parintii caci nu mai ajunsesem acolo de aproape 4 ani“, imi declara C.F.
Cand iti fuge barbatul cu banii
A.M., 32 de ani, din Bucuresti, nu a fost la fel de norocoasa. Ea a oferit 3.000 de dolari unui american, cu care s-a casatorit in urma cu 4 ani. La cateva zile dupa casatorie, americanul a disparut cu banii si de atunci nu mai are nici o veste de la el.
Pe langa paguba financiara, A.M. se afla intr-o situatie delicata caci nu reuseste sa divorteze de cetateanul american si sa se casatoreasca cu actualul ei prieten.
“A fost un risc pe care mi l-am asumat atunci insa am pierdut mult din cauza asta“, afirma A.M.
Riscurile pentru americani sunt la fel de mari ca si pentru strainii cu care se casatoresc. Luna trecuta, autoritatile americane au acuzat 13 bulgari si 15 americani de aranjare si participare in casatorii ilegale, intr-o schema care functiona de aproape 10 ani.
Casatoriile dintre cetateni americani si bulgari au avut loc in Carolina de Sud si Georgia, iar autoritatile au devenit suspicioase dupa ce au descoperit ca sotii nu locuiau impreuna in nici una dintre familiile infiintate.
In 2005, agentii de la Serviciul de Imigratie au descoperit un caz similar, in care erau implicati sute de chinezi si vietnamezi dintre care unii oferisera chiar si 60.000 de dolari pentru casatoria cu un cetatean american.
Agentii care s-au ocupat de acest caz in Orange County (California) au declarat ca “mariajele ilegale si alte forme de fraude de identitate reprezinta amenintari la adresa securitatii nationale si a sigurantei publicului, deoarece ele creeaza o vulnerabilitate prin care imigranti ilegali, criminali si teroristi pot intra in Statele Unite si pot ramane aici ilegal”.
Daca sunt gasiti vinovati, toti cei implicati, inclusiv cetatenii americani, sunt pasibili de cinci ani de inchisoare si o amenda de 250.000 de dolari.
Sunt preferati romanii, polonezii si albanezii
“Incercam sa reducem la minimum sansele ca agentii de la Imigrari sa descopere ca mariajul este facut din interes“, sustine “Mister Hector“, care se ocupa de intermedierea de casatorii de convenienta intre cetateni americani (in general femei originare din Puerto Rico sau Republica Dominicana) si est-europeni.
“Preferam sa lucram cu polonezi, romani si albanezi“, sustine barbatul care solicita in jur de 12.000 de dolari pentru incheierea casatoriilor si garanteaza ca “in sase luni de zile primesti green card-ul fara probleme“.
Potrivit unor oficiali de la Washington, romanii aflati ilegal pe teritoriul american si proportia mare a numarului de dosare pentru vize respinse de Ambasada Americana la Bucuresti (25 la suta, conform unor surse) reprezinta doua dintre motivele pentru care SUA nu sunt favorabile includerii Romaniei in randul tarilor care n-au nevoie de viza pentru a ajunge peste Ocean.
Cotidianul “International Herald Tribune“ afirma saptamana trecuta ca autoritatile americane sunt pe cale sa anunte extinderea programului de eliminare a vizelor iar Romania, alaturi de alte cateva tari considerate aliate ale Statelor Unite, va fi exclusa deocamdata din acest proiect.
Potrivit datelor postate pe pagina de internet a Ambasadei Romaniei la Washington, jumatate de milion de romani locuiesc oficial in Statele Unite. Numarul total al romanilor aflati pe teritoriul american este insa aproape dublu.