Gimme hope, Geoana (de Doc)
“Nici macar pesedistii nu inteleg strategia lui Geoana“, scrie Cotidianul. Iar eu imi amintesc de refrenul saltaret al unei melodii, care zicea cam asa:
Gimme hope, Geoana
Hope, Geoana
Gimme hope, Geoana
‘Fore the motion come…
Poate ca PSD ar trebui sa-l adopte ca imn de partid.
Poate ca cel mai bine a zis premierul: dl Geoana pare sa-si fi planificat pasul unul, dar nu si pe cei cu numarul doi si trei. Dl Tariceanu cunoaste bine metaforele dansante: sa-ti planifici astfel pasii se poate lasa cu un contact neplacut cu podeaua.
Bun, acum presedintele PSD chiar da semne ca si-ar fi planificat si pasii urmatori: odata se propune premier, apoi e numit, votat si-si vede cu ochii visul din decembrie 2004. Simplu. Simplitate. Sfanta simplitate! In 2004 visul a esuat din pricina ca a fost ales un presedinte care n-a dorit sa colaboreze la transformarea lui in realitate.
Individul cu pricina continua sa stea la Cotroceni, si tot el este cel care trebuie sa-l numeasca pe dl Geoana premier si de data asta.
Habar n-am cu ce argumente l-ar putea convinge liderul PSD s-o faca. Cand consilierul Preda a declarat transant ca presedintele nu are in vedere o astfel de numire, reactia purtatorilor de mesaj a fost virulenta: e iresponsabil, impertinent, neconstitutional samd. Ma indoiesc ca asemenea istericale il voi putea convinge pe presedinte sa-si schimbe parerea.
Un alt argument care ar putea sa fie adus este ca altfel PSD va sabota orice majoritate; ca nu exista alta solutie decat un guvern minoritar, caruia i se vor face zile fripte in Parlament. Perfect posibil.
Numai ca, odata, mai exista posibilitatea alegerilor anticipate – e destul de greu sa sustii public, simultan, si impotrivirea la un guvern minoritar, pe motiv ca ar fi haos politic, si impotrivirea la anticipate, care, in ce priveste cabinetul minoritar Tariceanu II, au fost respinse pe motivul perfect opus al pastrarii stabilitatii politice.
Apoi, cabinetul Tariceanu II chiar a demonstrat ca, intr-un mod complet absurd pentru o democratie ne-originala, un guvern minoritar poate fi foarte solid pur si simplu adoptand proiectul politic al opozitiei. Ce s-a intamplat cu legea pensiilor a reprezentat o festa extrem de urata jucata de liberali celor de la PSD.
Orice guvern minoritar viitor ar putea face acelasi lucru, preia si isi insuseste in campania electorala legile populiste; ba chiar, cum a facut guvernul actual, se lauda cu ele prin scrisori trimise electoratului interesat.
Un argument autentic ar putea reprezenta cazul in care liderul PSD poate sa puna pe masa presedintelui, la negocieri, o majoritate parlamentara clara sustinand un cabinet al sau.
Formal vorbind, presedintele nu este obligat sa tina seama de asa ceva, dar argumentul este unul puternic, mult mai puternic fata de brodari pe tema “noi am castigat alegerile”, o expresie inexistenta in Constitutie. Numai ca nu se intrevede o astfel de majoritate pe care ar putea sa o adune dl Geoana. Cu PNL e destul de dificil, imediat dupa inlaturarea lor de la putere.
Indiferent de modul mai contondent sau nu in care se va petrece asta, ambelor partide le va fi dificil sa explice electoratului lor insotirea aceasta curioasa. Mai ales pentru cei din PNL va fi foarte dificil; sigur nu se poate exclude cazul in care dorinta lor de a ramane intr-un fel sau altul la putere va fi mai puternica decat dorinta de a evita o noua pierdere in sondaje.
Oricum, pana una alta, nu exista putine motive sa credem un astfel de scenariu. O alta majoritate ar putea face cu cei de la PD si PLD. Un cabinet sustinut de PSD, PD si PLD, condus de social-democrati? Se poate. Dar fara dl Geoana.
De exemplu, presedintele ar putea sa incredinteze sarcina formarii noului guvern, sa zicem, de ce nu, dlui Puscas – presupunand ca si-o va dori – punand restul parlamentarilor PSD in situatia de a sustine un astfel de cabinet sau a face un pas spre anticipate, si spre disolutie.
Sigur, asta e doar o ipoteza, dar e mai plauzibila decat cea ca cei de la PD vor accepta brusc, din motive de neinteles, sa sprijine un cabinet Mircea Geoana.
Nu ma indoiesc ca o asemenea analiza pot s-o faca (si o fac) si alte persoane din interiorul PSD; intrebandu-se ce plan si-a facut, daca si-a facut, liderul lor; iar pe “Inventar…” sondajul despre motiunea din 10 septembrie ramane pe moment deschis. Pana cand lucrurile se vor clarifica, sa reluam, impreuna cu cei de la PSD, refrenul:
Gimme hope, Geoana
Hope, Geoana
Gimme hope, Geoana
‘Fore the motion come
Gimme hope, Geoana
Hope, Geoana
Hope before the motion come…