Pe spatiile verzi din Sectorul 4 infloresc afaceri dubioase Directori de primarie si ”Clanul Sportivilor” scot bani din Parcul Tineretului
Terenuri din parcul Tineretului au fost scose la mezat la preturi de garsoniera, iar cei implicati in afaceri sunt chiar angajati ai primariei sectorului 4 si personaje din lumea interlopa. Cateva dintre restaurantele care isi desfasoara activitatea in parc au inchiriat sau concesionat terenuri la preturi ridicole. In tot parcul sunt acum sapte restaurante si doua locuri de joaca pentru copii.
Pe aceeasi tema:
Nu mai putin de trei astfel de carciumi au fost subiectul unei anchete HotNews.ro. Saptamani la rand, autoritatile au refuzat cu inversunare sa ofere informatii din contractele incheiate cu diverse firme.
Inca de la intrarea in parc, dinspre Liceul Sincai se afla terasa Volare. Functioneaza intr-o toaleta publica si pe un teren de cateva sute de metri patrati din jurul acesteia.
In anul 2005, societatea comerciala SC Comparadox achizitioneaza spatiul din fostul wc public, in suprafata de aproximativ 130 de metri patrati, la un pret de aproape 14 mii de euro. Ulterior, printr-un act aditional, se concesioneaza pe o perioada de 20 de ani alti 150 de metri patrati de spatiu verde.
Actionarul Comparadox este Gheorghe Cojeanu, actualmente director in cadrul Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei sectorului 4. La momentul incheierii afacerii, Cojeanu era director in primarie de o jumatate de an.
Potrivit legii, directorul nu se afla in stare de incompatibilitate intrucat nu este functionar public, ci a fost numit in post de primarul Adrian Inimaroiu.
Cei angajati pe baza de contract nu intra sub incidenta legii functionarilor publici. Surse din cadrul institutiei au declarat sub protectia anonimatului ca intre cei doi exista o relatie foarte stransa. In mod surprinzator, directorul Cojeanu aflase de ancheta Hotnews inainte sa fie contactat pentru obtinerea unui punct de vedere.
Cojeanu ne-a sunat declarand ca afacerea este corecta si ca nu s-a incalcat legea.
In ciuda insistentelor HotNews.ro, primarul sectorului 4, Adrian Inimaroiu, nu a putut fi contactat pentru a prezenta un punct de vedere si o explicatie a situatiei.
Directorul Cojeanu a cumparat de 150 de ori mai ieftin, in rate
Avizul de vanzare a fost dat atat de o Comisiei din cadrul primariei de sector, cat si de una din cadrul primariei Capitalei.
Pretul de vanzare al spatiului cumparat de societatea Comparadox fost initial evaluat la doar 13.200 de euro, insa comisia de negociere din cadrul primariei a ridicat pretul la 14 mii de euro. La un calcul simplu, pretul pe metrul patrat la care s-a efectuat vanzarea depaseste cu putin 10 euro.
Mai mult, plata integrala a sumei urmeaza sa se faca in 36 de rate lunare, incepand cu luna ianuarie 2005.
Potrivit estimarilor agentilor imobiliari, metrul patrat de teren in Cartierul Tineretului se tranzactioneaza la un pret cuprins intre 1500-2000 de euro, adica de 150 de ori mai mare decat cel platit de firma directorului din Primaria sector 4.
Bonul fiscal se obtine cu politia
La doar 50 de metri de prima terasa se intinde o alta. Fara nume, carciuma pare specializata in evaziune fiscala. Reporterii HotNews.ro au intampinat probleme serioase in a obtine numele firmei care opereaza terasa.
Eliberarea bonului fiscal a fost posibila numai dupa sosirea unui echipaj de politie, care la randul ei a avut nevoie de 20 de minute de discutii pentru a convinge personalul ca trebuie sa se supuna legii.
Societatea care administreaza spatiul respectiv este SC Niro Prod Impex SRL. Actionarii acesteia sunt doi membri ai “Clanului Sportivilor”, anchetati pentru diverse infractiuni comise in sectorul patru al Bucurestiului.
Spatiul pe care functioneaza terasa a fost inchiriat de la societatea SC Anmar, care in anul 2000 a incheiase cu Primaria un contract de concesionare a unei suprafete de 150 de metri patrati pe o perioada de 9 ani.
Ulterior s-a incheiat un contract de subinchiriere in favoarea SC Niro Prod Impex. Pretul platit de Anmar catre Primaria Capitalei este de aproximativ 3,6 milioane de lei lunar, sau 24 de mii de lei pe un metru patrat, sau 60 de eurocenti.
Potrivit estimarilor oferite de agentiile imobiliare, valoarea chiriei pentru un spatiul comercial aflat la parterul unui bloc din apropiere este de 18-20 de euro metrul patrat pe luna.
Perla Coroanei – lacul din Tineretului
Trofeul din Tineretului l-a constituit concesionarea intregului luciu de apa al parcului, doua insule si doua debarcadere.
In 2002, societatea SC Burs Prodcom a concesionat pentru o durata de 20 de ani tot lacul.
Mostra de igienizare (I) |
foto: HotNews.ro |
Pretul pare ridicol: 4500 de dolari pe an, plus 9000 de dolari anual investiti in puiet de peste, precum si o redeventa de 25% din profitul aferent exploatarii comerciale a lacului. De asemenea, printre obligatiile firmei se numara si pastrarea in conditii bune a lacului, precum si igienizarea acestuia.
In acest moment, cea mai mare suprafata de lac arata ca o mlastina, plin de gunoaie si puturos, fiind ingrijita doar zona aflata in apropierea teresei.
Mostra de igienizare (II) |
foto: HotNews.ro |
In afara de cei 4500 de dolari pe an – aproximativ 8.5 milioane de lei lunar – primaria nu mai incaseaza nici un ban.
Investitiile in peste se pare ca nu au adus nici un profit. In 2006, din exploatarea parcului, primaria nu a incasat nimic, intrucat SC Burs Prodcom nu a avut profit pe aceasta activitate. Informatii privitoare la contributiile pe anii trecuti nu au putut fi aflate.
In schimb, societatea a construit o terasa gigantica pe spatiul verde. Ocuparea celor 100 de metri din malul lacului se pare ca nu a fost suficienta pentru conducerea firmei. Astfel, s-a construit un pod catre o insula care la randul ei a fost transformata in restaurant. Au fost masacrati copaci, inlocuiti cu umbrele de plastic si s-au turnat betoane.
Chestionati in legatura cu taierea copacilor, reprezentantii Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti(ALPAB) au dat dovada de o logica de fier: “Daca aveati putin simt civic, trebuia sa depuneti o sesizare in momentul in care ati observat ca se taie copacii”.
Interesant este ca procentul de 25 de procente se plateste numai din taxa de pescuit si inchirierea de barci, nu si din beneficiile obtinute de restaurant.
De pescuit nu se pescuieste pentru ca nu e peste. Iar barcile se inchiriaza, insa nu se elibereaza nici un document fiscal.
Contracte secretizate
Inca de la jumatatea lunii iunie, HotNews.ro a incercat sa intre in posesia informatiilor din contractele incheiate de Primaria Capitalei cu diversi agenti economici pentru spatiile pe care in prezent functioneaza restaurante.
Dupa amanari repetate si zeci de telefoane, reprezentantii Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti au acceptat o intrevedere cu reporterii HotNews.ro si au oferit cateva detalii din contractele incheiate cu societatile comerciale ce activeaza in Parcul Tineretului.
Contractele insa nu au putut fi oferite invocandu-se un eventual prejudiciu adus celor doua parti in cazul dezvaluirii clauzelor contractuale.
7 restaurante si 2 locuri de joaca
Loc de joaca |
foto: HotNews.ro |
Unul dintre cele mai mari parcuri bucurestene are acum sapte restaurante si doua locuri de joaca pentru copii, si acestea facute din banii unei multinationale din industria alimentara.
E adevarat, exista si un loc de joaca pentru copii, insa a fost construit inainte de ’89, iar ulterior nu a mai fost imbunatit. Leagane subrede si tobogane ruginite este oferta pentru copii.