Cehia adopta cota unica si reformeaza sistemul sanitar
Modelul Slovaciei, care a inregistrat o crestere economica sanatoasa in ultimii trei ani, a determinat Cehia sa treaca la reforme radicale. Publicatia poloneza Gazeta Wyborcza, citata de Rador, anunta ca cehii vor sa introduca cota unica de impozitare si renunta la serviciul medical gratuit, in incercarea de a recupera avansaul pierdut in fata vecinilor din regiune.
Decizie politica
Primul pas a fost facut. Reformele guvernului de centru-dreapta al premierului Mirko Topolanek au trecut prin Camera Deputatilor gratie unui singur vot al unui deputat independent. Legea mai trebuie confirmata de Senat si de presedintele Vaclav Klaus, dar repartizarea voturilor arata ca nu vor fi probleme. Consecintele reformei vor fi simtite de cehi in anul 2008.
[c:1:s]In Camera Deputatilor, socialistii si comunistii nu au vrut sa auda de cota unica de impozitare si de reforma sanatatii. A protestat si Asociatia Ceha a Pacientilor, care a spus ca plata pentru tratament este contrara Constitutiei.
Marti, pentru cota unica de impozitare si introducerea platii in sistemul medical au votat partidele din coalitie – Partidul Civic Democrat (ODS), Democratii Crestini si Verzii.
Ce inseamna reforma in sanatate
Succesul lui Topolanek inseamna sfarsitul serviciului medical gratuit. Se apreciaza ca la 200 miliarde coroane, pe care statul le da pentru sanatate, cetatenii vor mai adauga 4 miliarde ale lor. (1 euro este cotat la 27,7 coroane).
Incepand din ianuarie, pentru fiecare vizita la medic si scrierea retetei cetateanul va trebui sa plateasca 30 coroane, pentru fiecare zi de spitalizare – 60 coroane, iar pentru ajutorul in cazurile de urgenta – 90 de coroane.
„Tarifele acestea nu sunt mari. Interesul este sa se reduca numarul vizitellor inutile la medic”, spune pentru „Gazeta” Lubos Palata, publicist la „Lidove Noviny”, citat de Rador. „Bunica mea merge la doctor de cate ori are timp. Se duce sa vorbeasca cu el, eventual ii da o reteta pentru o aspirina ieftina de 10 sau 15 coroane.
Din punctul de vedere al statului mult mai ieftin este daca merge dupa aspirina la farmacie, nu la medic”.
Daca medicul nu incaseaza taxa de la pacient, il paste o amenda de aproximativ 50.000 de coroane. Punctul acesta a fost criticat foarte aspru de cehi. Seful Camerei Cehe a Medicilor, Milan Kubek, a afirmat chiar ca aceasta prevedere il coboara pe medic la nivelul femeii de la WC-ul public, care incaseaza 1 euro la intrare.
Guvernul a fost insa neinduplecat. Un ceh merge la medic de 13 ori pe an, adica de doua ori mai des decat un cetatean mediu al Uniunii Europene. Foarte ridicat este de asemenea si consumul de medicamente pe o reteta. Foarte multe medicamente ajung la cosul de gunoi .
Cu toate ca 80% din cehi se opun platii tratamentului, guvernul a decis sa faca acest pas nu numai pentru a elimina vizitele inutile la medic. A dorit in primul rand sa reduca deficitul bugetar si sa sporeasca cresterea economica. Cehii trebuie sa faca acest lucru inainte de intrarea in zona euro probabil in anul 2012. Deficitul bugetar este mai mare decat in Polonia si se ridica la 4% din PIB.
Datorita reformei finantelor publice, in anul 2008 deficitul bugetar in Cehia se va reduce la 3,2%, iar in 2010 – la 2,5%.
Cota unica de impozitare
Al doilea pilon al reformei va fi cota unica de impozitare. Cehii platesc acum impozit in functie de venituri, intre 12 si 32%. In anul 2008 vor plati o taxa de 15%, iar un an mai tarziu – 12,5%.
„Sa nu uitam ca, desi se introduce cota unica de impozitare, reforma trebuie sa sporeasca veniturile la buget. Se modifica nu numai tariful, dar si modul de calculare a impozitelor” – explica Palata. Acestea vor fi calculate pe totalul cheltuielilor muncii suportate de patroni, inclusiv pe contributiile la sigurarile de sanatate si pensii. In anul 2008 vom plati efectiv un impozit de 23%, apoi 19,4%.
Dupa cum a calculat ziarul „Hospodarske Niviny”, doua treimi din familii nu vor beneficia de reducerea impozitelor, ba chiar vor plati mai mult.
Economistii lauda foarte mult reducerea impozitului pentru firme. Acesta va scadea treptat de la 24% cat este obligatoriu acum la 19% in anul 2010. Vor creste insa incarcaturile indirecte, de exemplu TVA-ul cel mai mic de la 5% la 9%.
Potrivit cititorului HotNews.ro care semneaza Adi, “in prezent, cehii au inca in vigoare sistemul de impozitare progresiva, cu cote cuprinse intre 15% si 32%. Ultima cota (32%) se aplica salariilor mai mari de 27600 coroane (aproximativ 950 EUR) brut.
Salariul minim pe economie este 8000 coroane (250 EUR), salariul mediu este undeva la 18000 coroane (600 EUR) – toate sumele in brut”.
“Ca idee generala, preturile in Praga sunt cam la nivelul Bucurestiului – chiriile un pic mai mici, mancarea mult mai ieftina, serviciile mai scumpe”, sustine cititorul HotNews.ro.