Sari direct la conținut

Cum a devenit Patriciu cel mai bogat roman

HotNews.ro

Surpriza majora in mediile de afaceri: Dinu Patriciu a vandut 75% din actiunile grupului Rompetrol Holding catre compania de stat KazMunayGaz din Kazahstan.

Potrivit unui comunicat al companiei din Kazahstan, valoarea de piata a grupului Rompetrol a fost calculata la 3,616 miliarde dolari, ceea ce inseamna ca valoarea tranzactiei a fost de 2,712 miliarde dolari.

Dinu Patriciu a lasat insa de inteles, marti seara, ca nu aceasta ar fi valoarea exacta a deal-ului. Dar daca ea este situata in apropierea celor 2,7 miliarde, Patriciu devine automat cel mai bogat roman si intra in prima jumatate a clasamentului miliardarilor lumii, intocmit de Forbes.

Potrivit structurii actionariatului grupului Rompetrol, Dinu Patriciu va primi 80% din suma tranzactiei, restul de 20 de procente revenindu-i partenerului sau, Philip Stephenson.

Patriciu va fi presedintele Consiliului de Administratie al companei. Rompetrol va fi administrata in comun de cei doi actionari, firma kazaha urmand sa numeasca majoritatea membrilor consiliului de administratie al Rompetrol.

Tranzactii record la BVB

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a cerut Bursei de Valori Bucuresti informatii despre modul in care a fost notificata tranzactia cu actiunile Rompetrol Grup, a declarat pentru HotNews.ro Luminita Ciocan, purtator de cuvaint al CNVM.

Motivul? Pe Bursa de Valori Bucuresti s-au inregistrat luni cresteri ale volumului de tranzactionare cu actiuni ale companiilor care fac parte din Rompetrol Grup.

Actiunile grupului Rompetrol listate la Bursa de Valori Bucuresti au crescut luni, dupa ce in piata au aparut informatii privind vanzarea a 75% din companie catre KazMunaiGaz din Kazahstan.

In cele din urma, tranzactiile cu titlurile Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services au fost suspendate de la tranzactionare la ora 13.23.

Reamintim ca semnarea contractului a avut loc la 24 august, la Alma Ata, dar actiunilor unor companii din grup au continuat sa fie tranzactionate si luni, 27 august, la BVB, iar CNVM va verifica modul in care Bursa a fost notificata de aceasta tranzactie.

BVB a oprit de la tranzactionare actiunile Rompetrol Rafinare SA, Rompetrol Well Services SA si Vega Ploiesti abia la ora 13.20.

Potrivit comunicatului companiei din Kazahstan, tranzactia va fi supusa aprobarii Comisiei Europene.

Citeste si:

  • Dinu Patriciu: Nu am vandut Rompetrol, am vandut doar o participatie
  • Ce reprezinta grupul Rompetrol
  • KazMunayGaz isi va dubla capacitatile de rafinare
  • Cum s-au vandut actiunile Rompetrol la BVB

    [c:1:d]Cine este KazMunaiGaz

    KazMunayGaz (KMG) este companie de stat kazaha, aflata in plina expansiune. In luna august KMG a inceput lucrarile la un complex petrochimic gigant, evaluat la 5.2 miliarde de dolari si situat linga orasul Atyrau, in vecinatatea cimpurilor energetice de la Tengiz si Kashagan, care vor asigura aprovizionarea complexului cu petrol si gaze naturale.

    Noul complex petrochimic urmeaza sa exporte 50% din productia sa catre China, 25% catre Europa si 15% catre Rusia.

    Compania Morgan Stanley, care a fost desemnata consultantul pentru tranzactionarea partilor sociale din Rompetrol care sa fie oferite spre vinzare, mentiona in luna aprilie ca ar exista sase ofertanti pentru Rompetrol, printre care, posibil, si Gazprom.

    De la inceputul acestui an, pe pietele internationale s-a estimat ca Rompetrol va oferi spre vinzare circa 10-25 la suta din actiunile sale, intr-o operatiune menita sa atraga fonduri pentru finantarea ulterioara a dezvoltarii companiei.

    Banca de investitii Wood & Company estima ca in urma unei astfel de operatiuni, Rompetrol putea sa atraga intre 140 si 472milioane de Euro.

    Compania kazaha este una dintre cele mai mari din Asia Centrala si in ultimii ani a mai incercat sa patrunda pe pietele din estul Europei.

    Astfel, KazMunaiGaz a mai facut oferte de preluare a unor active ale companiilor petroliere Unipetrol din Cehia sau Mazeikiu Nafta, din Lituania, dar ofertele nu s-au concretizat.

    „Surpriza si prin nume, si prin pret”

    Pentru analistul economic Ionut Popescu, tranzactia a reprezentat o surpriza: „Si numele companiei, si pretul oferit sunt surprinzatoare”.

    „Numele companiei e o surpriza din doua motive. In primul rand, toata lumea se astepta la o companie occidentala; in al doilea rand, pretul e foarte bun”, spune Ionut Popescu.

    In ceea ce priveste pretul tranzactiei, analistul economic Catalin Dimofte ofera cateva explicatii: „o companie petroliera ca Rompetrol nu e o „commodity”, o marfa pentru care mai exista la piata inca 100 de inlocuitori, companii identice.
    Prin urmare, negocierea pretului unei astfel de companii se face si pe alte considerente – ce si cate companii asemanatoare (ca dimensiuni, tehnologie, localizare) ar fi putut KazMunaiGaz cumpara? Probabil nu foarte multe… iar asta o stia si dl. Patriciu”.

    In ceea ce priveste modul in care isi va gestiona Patriciu lichiditatile obtinute in urma tranzactiei, Ionut Popescu crede ca acesta se va indrepta spre doua sectoare: media&comunicatii si imobiliare.

    Privatizare cu scandal si dosar penal

    Modul de privatizare al societatii Petromidia a intrat in atentia DNA si a avut la baza un memorandum realizat in 2004, de catre un departament din administratia prezidentiala.

    Documentul a devenit public inca pe vremea cand Ion Iliescu era presedinte, insa Dinu Patriciu l-a acuzat pe consilierul Ioan Talpes ca se reazbuna deoarece compania Rompetrol nu a cedat unui santaj la care ar fi fost supusa in martie 2004.
    „Ni s-a cerut sa fuzionam cu RAFO ONESTI sub amenintarea ca vom avea foarte multe de suferit daca nu acceptam aceasta fuziune. Aceste incercari de santaj s-au produs in data de 2 si 3 martie acest an.

    Ele au fost exercitate, in prima zi, 2 martie, de domnul Marian Iancu, administrator al grupului VGB, o firma foarte bine cunoscuta in industria petroliera, iar pe 3 martie de catre domnul Ovidiu Tender”, declara Dinu Patriciu in iunie 2004.

    Va prezentam, in esenta, pasajele cele mai relevante realizat din asa numitul “Memorandum Petromidia” Intertitlurile apartin redactiei:

    O privatizare de 50 de milioane de euro

    “Societatea PETROMIDIA, cu capital majoritar de stat, a fost scoasa la privatizare de catre Fondul Proprietatii de Stat. La data de 25 ianuarie 1999 s-a semnat Contractul de vanzare-cumparare nr. 40 prin care F.P.S. vinde, iar AKMAYA SANAYI VE TICARET A.S. – firma din Turcia – cumpara un numar de 23.574.469 actiuni, respectiv 65,323% din capitalul social, in valoare de 238.260.000 USD.
    Investitii angajate prin contract de firma AKMAYA pentru S.C. PETROMIDIA – S.A. au fost in valoare de 226.573.000 USD. In acest fel, valoarea totala a tranzactiei a fost de 464.837.000 USD.

    In seara incheierii negocierilor, conducerea companiei AKMAYA a fost surprinsa de pozitia ministrilor industriei si transporturilor, prin intermediul carora reprezentantii companiei turce erau acuzati de frauda.
    Prin Contractul de vanzare-cumparare de actiuni, al doilea, nr. 29 din 31.10.2000, Fondul Proprietatii de Stat vinde, iar The Rompetrol Grup BV cumpara un numar de 25.258.810 actiuni, respectiv 69,9%, din capitalul social, in valoare, de data aceasta, de numai 36.306.491,95 USD.
    Pretul total al tranzactiei a fost de doar 50.517,620 USD.
    In Raportul Departamentului Securitatii Nationale se afirma ritos: „Se poate aprecia ca incheierea celui de-al doilea contract cu ROMPETROL s-a realizat in conditii extrem de dezavantajoase fata de primul, aducandu-se un prejudiciu statului de peste 200.000.000 USD.”

    Datorii de 600 de milioane, sterse de Guvernul Nastase

    In legatura cu realizarea Contractului de privatizare nr.

    29 s-au constatat grave deficiente, din care “Memorandumul Petromidia” mentioneaza: nu a fost realizata nici una dintre conditiile convenite in contract, in legatura cu plata actiunilor sau cu realizarea celorlalte conditii de pret – majorarea capitalului social, investitii in tehnologie, in mediu, plata obligatiilor la buget etc.; nu a fost respectata si pusa in aplicare nici o

    clauza de penalitate si/sau rezolutionare in legatura cu nerespectarea obligatiilor; nu au fost duse la indeplinire obligatiile de plata la buget conform facilitatilor initiale; a fost acordata de catre F.P.S., fara mandat, o reesalonare a platii ratelor stabilite pentru actiuni; s-a acceptat, de catre F.P.S., majorarea capitalului social in alte conditii decat cele convenite in contract, in

    sensul ca unele majorari sunt fictive – cele provenite din reevaluari -, iar altele sunt, prin aporturi in natura, nefolositoare.
    In Nota de fundamentare pentru emiterea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/24.10.2003 se propune, conform memorandumului, „reglementarea obligatiilor bugetare ale S.C.

    PETROMIDIA – S.A., prin emisiune de obligatiuni ale societatii subscrise de stat si platite prin stingerea obligatiilor bugetare”, adica acordarea unui imprumut pe o perioada extrem de lunga si in conditii extrem de avantajoase pentru investitor.
    Nota de fundamentare sustine practic o anulare a tuturor obligatiilor contractuale prevazute in contractul de privatizare, asigurandu-se conditii noi, fundamental schimbate fata de cele avute in vedere la privatizare, adica investitorul cumpara un pachet important de actiuni, care ii asigura controlul absolut al societatii, la un pret absolut derizoriu, adica la 25.000 lei/actiune, fara nici o

    alta obligatie, ci numai o dobanda egala cu EURIBOR plus 1,5% la valoarea obligatiilor totale de 600 milioane USD.

  • Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
    Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro