Filozoful clujean Tamas Gaspar Miklos, in fruntea demonstrantilor anti-Garda
Sambata, in fata unei asistente de cca. 3000 de persoane au depus juramantul primii 56 de barbati ai Garzii Maghiare. Pana la sfarsitul anului, se preconizeaza ca Garda va numara in jur de 2.000 de membrii.
Budapesta se arata insa sceptica in fata necesitatii constituirii unei organizatii cu alura paramilitara, chiar daca o parte a politicienilor au gasit un nou prilej de a-l acuza pe premierul Ferenc Gyurcsany ca ar fi vinovat de aparitia gruparii. Cum era de asteptat, societatea civila a reactionat imediat, organizand manifestatii concomitente.
“Nu dorim sa ne fie frica”, “Niciodata un nou ‘44”, “Nu avem nevoie de garzi” – glasuiau pancartele ce se puteau vedea pe strazile capitalei ungare.
Premierul Ferenc Gyurcsany a reactionat imediat: “Din punctul de vedere al democratiei constitutionale aparitia Garzii Maghiare este un fenomen mai mult decat periculos” – relateaza ziarul Nepszava.
Citeste si:
• Garda Maghiara trezeste reactii dure in Europa
Despre implicarea unui politician apartinand FIDESZ (formatiune politica aflata in opozitie in Ungaria), anume a dnei Witthner Maria, relateaza tot Nepszava in editia de luni, 27 august.
Potrivit ziarului, Wittner Maria a comparat constituirea Garzii si simbolica cifra a celor 56 de persoane care au depus juramantul, cu evenimentele din 1956. Ziarul mai remarca si “teza” participantilor, potrivit careia Garda Maghiara s-ar fi nascut datorita premierului Gyurcsany.
Vona Gabor, presedinte Jobbik si Garda Mghiara |
Foto: HotNews.ro |
Acelasi ziar relateaza si ca partidul Jobbik al carui presedinte este Vona Gabor care conduce si Garda, se afla in coalitie la nivelul autoguvernarilor locale cu FIDESZ.
Purtatorul de cuvant al FIDESZ, Szijjarto Peter a somat insa Garda Maghiara sa respecte legile tarii si drepturile tuturor cetatenilor.
Pe de alta parte, Vona Gabor a afirmat, relateaza Magyar Hirlap, ca misiunea Garzii Maghiare este cea de “schimbare reala a regimului politic si salvare a Ungariei”.
Ziarul mai prezinta si o declaratie a vicepresedintelui FIDESZ, Varga Mihaly, care sustine ca fara Gyurcsany, nu ar fi existat nici Garda. Referirea vizeaza scandalul inregistrarilor ce au pus pe jar Budapesta, si din care reiesea ca Ferenc Gyurcsany a mintit.
Bisericile “se spala pe maini”
Potrivit Magyar Hirlap, fetele bisericesti care au participat la ceremonia depunerii juramantului de sambata, adica Devenyi Ferenc (preot catolic), Balintna Vars?nyi Vilma (evanghelic), Csuka Tamas (reformat) – au participat in nume propriu, Bisericile din Ungaria negand ca ar fi fost solicitate sa participe la eveniment ori ca ar fi delegat preoti.
Informatia a fost difuzata si de principalele televiziuni din Ungaria. Mai mult, Biserica Evanghelica a demarat cercetari pentru a afla dedesubturile participarii unui reprezentant al Bisericii la sfintirea drapelului Garzii.
Tamas Gaspar Miklos, varful de lance al demonstratiei “antinaziste”
Cotidianul Nepszabadsagaduce in prim plan societatea civila din Ungaria, ocazie cu care il putem regasi pe clujeanul Tamas Gaspar Miklos, luand cuvantul impotriva constituirii Garzii.
El a calificat Garda ca fiind urmasa a “SS”-ului nazist si a felicitat partidele politice din Ungaria ca s-au delimitat – mai mult sau mai putin – de aceasta miscare de extrema dreapta.
Societatea civila reactioneaza in format A4 |
In Piata Gheorghe Doja, cei de la Liga Antifascista, Societatea Bibo Istvan si Societatea Nagy Imre au organizat o demonstratie. La adunarea publica au luat parte si reprezentanti ai asociatiilor de romi si evrei care au adus cu ei tablouri ale victimelor holocaustului. Scriitoarea de etnie roma, Daroczi Agnes, a subliniat ca nu este nevoie de traditii naziste in societatea maghiara.
Tamas Gaspar Miklos, la randul sau, a spus ca infiintarea Garzii nu priveste doar evreii sau romii din Ungaria, ci si pe secui, slovaci, iar ceea ce se intampla este antimaghiar, antinational, inuman si chiar nebunie.
Declaratiile filozofului clujean au fost preluate atat de majoritatea televiziunilor din Ungaria (vezi Duna TV), cat si de principalele cotidiene.
Picnic antifascist
Semnaturi impotriva Garzii Maghiare |
Miscarea Umanista a organizat o alta manifestatie in Parcul Olimpia, anume un “picnic antifascist”, unde fortele de ordine au participat in numar impresionant, dupa cum relateaza Nepszabadsag. De asemenea, nu mai putin de trei asociatii ale minoritatilor sexuale s-au raliat miscarii,
Varga Laszlo, presedintele Tineretului Maghiar de Stanga, a subliniat ca societatea civila este vie in Ungaria si ca vocea ei se va face auzita. El considera, de asemenea, ca miscarea antifascista este suficient de puternica.
Despre Tamas Gaspar Miklos:
Filozoful si politologul Tamas Gaspar Miklos s-a nascut la Cluj in anul 1948. A lucrat ca redactor la o publicatie saptamanala. Dupa primele conflicte cu Securitatea, a emigrat in Ungaria, in cursul anului 1978. Aici, a predat la Universitatea ELTE din Budapesta si a fost concediat din motive politice. A devenit unul dintre cei mai cunoscuti disidenti ai Ungariei.
Dupa 1989, a fost deputat din partea liberalilor (Alianta Liber Democrata – SZDSZ). Parasind lumea politica, s-a dedicat scrisului.