Sari direct la conținut

Programatorii din Romania, o problema pentru head-hunteri

HotNews.ro

Pe marile site-uri de recrutare din Romania firmele dezvoltatoare de solutii IT posteaza oferte de angajare tot mai atractive. Lipsa de programatori cu experienta le-a impins pe acestea sa renunte la cliseul din fisa cu cerinte “absolvent de facultate”, iar acum, un job in domeniu poate fi ocupat de oricine care poseda suficiente cunostinte de programare.

Programatorii de inalta clasa din Romania prefera sa lucreze in strainatate, iar in ultimul timp se constata si un deficit in zona clasei medii.

Acestia sunt cautati si datorita notorietatii, tara noastra fiind cunoscuta, alaturi de Rusia si Turcia, ca principalul furnizor est-european de „infractori digitali”. Lipsa programatorilor se va transforma in urmatorii ani in criza, din cauza dezvoltarii pietei de IT.

Recrutarea viitorilor specialisti

“Cautam programatori. Alatura-te unei echipe de profesionisti!!!

Cerinte:

– cunostinte de baza de programare

– capacitate de munca in conditii de stres

Oferta (bonusuri, beneficii):

-salariu de plecare motivant si posibilitatea de lucra intr-un mediu tanar si dinamic.

-training in cadrul companiei si certificari recunoscute international.

-relizarea unui plan de cariera si posibilitatea de avansare in cadrul companiei.”

Cam asa sunt prezentate majoritatea joburilor ofertate in cadrul departamentelor IT. Lipsa de programatori specializati de pe piata romaneasca, obliga firmele sa-si formeze proprii specialisti, recrutarea incepand inca de pe bancile facultatii.

Colectivele de programatori sunt foarte tinere, media de varsta se ridica undeva la 30 de ani, fiind mult mai profitabil pentru o firma de a-si forma proprii programatori, decat de a platii salarii mari pentru unii deja specializati. Deseori se foloseste si strategia de a angaja doi-trei specialisti, care automat devin traineri pentru echipa de juniori.

O alta metoda de “agatare” a viitorului programator pe site-urile de recrutare a fortei de munca, de catre firmele dornice de un angajat platit rezonabil, este nespecificarea salariului. Viitorul angajat aplica, cu speranta in suflet a unui salariu mai bun, speranta spulberata rapid de tichetele de masa oferite si onoarea de a lucra intr-o echipa competitiva.

Spre deosebire de site-urile straine in care salariul este specificat in majoritatea anunturilor, firmele romanesti nu se arata prea entuziasmate sa-l puna la vedere, deoarece lipsa de experienta a candidatului si perioadele de training prin care acesta va fi nevoit sa treaca, se fac pe banii si timpul companiei.

Plecarea specialistilor IT din Romania a fost pusa atat in spatele globalizarii, cat si a mirajului unui loc de munca la un gigant in domeniu, precum Google, Microsoft, IBM, etc.

Angajatii sunt tentati sa plece in orice secunda

Lica Constantin Alexandru, 23 de ani, absolvent Matemetica-Informatica, in prezent programator in cadrul companiei ITC Networks.

“Ca tanar absolvent fara experienta, nu iti ofera nimeni un salariu bun in Romania . Un salariu decent din care sa poti sa platesti o chirie si sa mananci ceva, da. Aproape 80% din ceea ce se face in facultate nu are legatura cu jobul de dupa.”

Marcel Florea, 24 de ani, absolvent Matematica-Informatica, in prezent analist cercetare marketing in cadrul companiei Conectys:

“Am fost tentat sa plec din tara dupa terminarea facultatii, si inca sunt. Singurele lucruri care m-au tinut in tara au fost parintii si iubita. Inceputul in cariera al unui tanar absolvent in ziua de azi este foarte greu. Poti sa-ti gasesti un job doar daca inveti in paralel. Programele in facultati sunt absolut invechite si intotdeauna firmele cer ceva la care nu esti pregatit.

In facultate nici bazele nu sunt predate cum trebuie, prefera sa foloseasca limbaje de programare invechite, pentru ca pe astea le cunosc profesorii. Cred ca programa trebuie indreptata catre specializari. In facultate nu te invata nimeni tehnologii la nivelul la care se lucreaza intr-o firma”

Marin Ana-Maria Corina, 23 de ani, absolventa Matematica-Informatica, programator in cadrul companiei Toptech, Grup Viveo:

“Sunt tentata sa plec in orice secunda, dar nu datorita postului, sau a banilor, ci datorita tarii in care traim. Cred ca un tanar absolvent de Informatica poate sa-si gaseasca un job bine platit in romania, trebuie numai sa stie sa caute si sa aiba curaj sa ceara cat i se cuvine, nu sa accepte orice. Aproape toti colegii nostri au nimerit chiar bine pe unde sunt.

In facultate nu poti sa te specializezi, daca vrei sa fii pregatit, inveti. Nimeni nu ne baga cu palnia pe gat informatiile. Daca ceri ajutorul profesorilor, ei nu pot sa te invete dacat o parte din chestii, pentru restul sunt depasiti.Toti, in afara de sefa, suntem pana in 25 de ani.”

Angajatorii: „Angajarea fara diploma se practica”

“Lipsa de programatori specialisti de pe piata romaneasca a devenit, din pacate, o realitate. Poate tocmai de aceea varianta de a forma un programator fara experienta este una practicata, din ce in ce mai des, de catre marile companii.

Angajarea de programatori fara diploma de licenta, nu este neaparat o politica de angajare, insa se practica atunci cand este vorba despre un candidat pasionat de acest domeniu si care detine toate cunostintele tehnice necesare ocuparii postului respective”, a declarat pentru HotNews.ro, Elena Nastasa, HR Generalist Avira Soft.

Si nu ca de vina ar fii absolventii, vina lipsei de specialisti in domeniul IT o poarta atat programa invechita, laboratoarele prost echipate din facultati cat si profesorii care sunt depasiti de noile tehnologii. Nici salariile romanesti, care nu se ridica la nivelul ofertelelor europene, nu reprezinta o piedica importanta impotriva emigrarii fortei de munca specializate.

“Exista toate sansele ca Romania sa se confrunte cu o criza de specialisti IT pe termen mediu, daca ne uitam la evolutia universitatiilor de profil. Dintre candidatii la un post de programator, cam 10-15% sunt bine pregatiti, 35% sunt acceptabili, iar restul sunt mai mult sau mai putin dezastruosi.

Recrutam tineri de pe banciile facultatii. Este absolut normal. Companiile trebuie sa se obisnueasca cu ideea ca nu se gasesc specialisti la orice colt de strada. Daca vrei sa supravietuiesti, trebuie, atat sa angajezi specialisti, cat sa ii si formezi. Programatorii nu sunt „furati” de catre competitori, ei sunt „pierduti” de compania la care erau angajati.

Uneori intentionat, alteori din prostie, birocratie sau nepasare.”, au declarat reprezentanti Evo-Software.

Salariile – pe specializari

Firmele mici, ofera in medie 7-12 milioane pentru un programator junior Java. Totusi, pentru a fii incadrat ca programator senior Java, trebuie sa ai intre 3 si 5 ani experienta de lucru efectiva. Aici nu intra experienta cumulata in decursul proiectelor derulate in timpul facultatii.

Salariul unui astfel de programator creste proportional cu experienta, deoarece se lucreaza cu foarte multe framework-uri din J2EE, cum ar fi JSP, JSF, Struts, EJB, Spring, etc., servere de aplicatii: JBoss, Websphere, Weblogic. De asemenea, experienta de lucru cu un RDBMS de tip Oracle IBM DB2, sau SQL Server reprezinta un motiv in plus de a tinti un salariu bun.

Pentru programatorii C/C++, lucrurile stau ceva mai bine, aici salariile de inceput se invart in jurul sumei de 300-400 de euro net fara experienta si 500-600 de euro net cu experienta de 1-2 ani. Cunostintele de C++ sunt apreciate, deoarece in majoritatea aplicatiilor importante se fac multe integrari cu librarii C++.

Programatorii cu experienta devin adesea un punct de interes pentru companiile mari. Pentru acestia, insa, nu mai sunt valabile sintagmele “conditii proaste de munca” sau “lipsa unei cariere”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro