Sari direct la conținut

UPDATE: Statul maghiar, George Soros si UDMR, opozantii principali ai proiectului de la Rosia Montana

HotNews.ro

Presedintele Gabriel Resources, Alan Hill, acuza statul maghiar si pe George Soros ca sunt principalii opozanti ai proiectului Rosia Montana, avandu-i ca aliati in Romania pe cei din UDMR. Hill sustine ca statul vecin vrea “aurul Ungariei din Transilvania”, iar reprezentantii UDMR raspund unor ordine venite la de Budapesta.

Printre liderii UDMR mentionati de Hill se numara senatorul Peter Eckstein Kovacs si ministrul mediului Attila Korodi.

Presedintele Gabriel Resources a declarat ca, desi organizatiile sale se opun exploatarii zacamantului de aur de la Rosia Montana, George Soros investeste in minerit si detine actiuni din Newmont, o companie care este actionar minoritar in Gabriel Resources Ltd, detinatorul a 80,7% din Rosia Montana Gold Corporation.

„Pana in dimineata aceasta am vorbit cu grija despre iredentism – dorinta de recastiga teritorii pierdute in tarile invecinate. Acum voi aborda problema direct pentru ca trebuie sa ajungem la agenda secreta de lucru a unora dintre cei care se opun proiectului nostru”, a mai precizat Hill, citat de NewsIn.

In sprijinul afirmatiilor despre legatura intre actiunile UDMR si dorintele statului maghiar, Hill a prezentat o scrisoare a lui Soros catre Newmont: “UDMR, care si-a exprimat opozitia clara fata de de proiect in trecut, a preluat recent controlul asupra Ministerului Mediului.

In aceste conditii, este putin probabil ca proiectul sa primeasca licentele necesare pentru a putea continua”, a citat Hill din documentul respectiv.

El sustine ca are informatii cum ca o companie maghiara ar dori sa initieze un proiect in Rosia Montana, fara utilizarea cianurii, dar nu a vrut sa dea mai multe detalii. Hill sutine insa ca exploatarea aurului din zona fara cianura este imposibila.

Reprezentantii Ministerului Mediului au replicat, intr-un comunicat de presa, ca decizia cu privire la proiectul Rosia Montana este in sarcina unui comitet de analiza din care fac parte si alte ministere („Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Sanatatii Publice, Ministerul Culturii si Cultelor etc.”), astfel ca orice aluzie la politizarea decizie este „nepotrivita”.

„Procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana se deruleaza, ceea ce inseamna ca orice antepronuntare este prematura.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile tine sa precizeze ca procedura de evaluare in cazul proiectului Rosia Montana se supune rigorilor legale valabile pentru orice investitie care are un impact semnificativ asupra mediului”, se precizeaza in comunicat.

Biroul de presa al ministerului mai adauga ca „ceea ce trebuie inteles este ca MMDD nu analizeaza volumul sau dimensiunea economica a investitiei, ci calitatea acesteia, din punct de vedere al respectarii tuturor normelor de mediu.

Rolul Ministerului Mediului, si al procedurii de evaluare pe care acesta o deruleaza, este de a garanta ca orice investitie cu impact semnificativ asupra mediului, care se realizeaza in Romania, se face in beneficiul cetatenilor, nu doar in cel al investitorilor.”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro