Cum poate utiliza Sassu TVR. Sfaturi bune de la Adrian Nastase(Solutii excelente din Stenogramele PSD)
“L-am rugat pe Valentin Nicolau sa faca nu numai o analiza a stirilor (…) care sunt persoanele publice care au aparut la talk-show-uri, care apar la emisiunea de seara de nu stiu cand, personalitatea nu stiu care, interviurile nu stiu care si nu arata foarte bine analiza aceea” (Nastase, la sedinta Delegatiei Permanente a PSD din ianuarie 2004)
TVR are in mod oficial si in premiera dupa 1990 un sef politic, provenit dintr-un partid al carui secretar executiv a fost. Parlamentul l-a validat miercuri, 12 septembrie, pe Alexandru Sassu. Inginer de profesie, dl Sassu s-a si apucat sa-si vare nasul unde pur si simplu nu se pricepe: la facerea stirilor. Dar dl.
Sassu aplica ceea ce a invatat de la PSD: calareste presa, la propriu si la figurat.
Saptamana trecuta, inainte de validare, a si tinut primele sale lectii publice de jurnalism in timpul audierilor de la Senat: ba ca unele emisiuni “s-au tabloidizat”, ba ca stirile sunt proaste, ba ca nu fac audienta, i-a dat inainte cu “misiunea televiziunii publice”.
M-am saturat de absolventi de politehnica, de inginerasi care n-au scris/filmat/ batut teren in viata lor, dar au in schimb pretentii obraznice de priceputi in jurnalism. Faptul ca ai o slabiciune pentru jurnaliste, sa zicem, e una, dar sa tii si lectii unor profesionisti, asta e cam mult.
E plina tara asta de policalificati, de multidisciplinari si de vizionari. De oameni competenti in meseria lor pare sa ducem lipsa, in rest totul e OK. (Apropo de asta, am citit stupefiat in EVZ un interviu cu Adomnitiei, care recunostea senin ca nu se prea pricepe la educatie. Nu mi-e clar de ce tine mortis sa ne si demonstreze asta, ocupand abuziv functia de ministru).
Sassu o va schimba pe Rodica Culcer de la Stiri, asta e sigur, si o va inlocui cu un valet PSD. Am lucrat cu Rodica Culcer la BBC prin 2002. I-am admirat profesionalismul, profunzimea viziunii si echilibrul. Venirea ei la Departamentul de Stiri s-a vazut in Jurnal: stiri bine facute, subiecte tratate dupa manual.
A adus oameni buni, in sfarsit avem ce vedea si la stirile de la TVR pe care le abandonasem complet sub guvernarea Nastase.
Ca politician, dl Sassu parea un simpatic, din categoria pesedistilor “de bine”, sau cum li se zice in jargon, “mai spalati”. Acum, dl Sassu se pregateste de treburi murdare. Cum ar veni, ce se naste din PSD, presa mananca. Este acesta un process de intentie impotriva domnului Sassu? Evident ca da.
Pentru ca dl. Sassu nu s-a deliminat nici o secunda de practicile partidului al carui secretar executiv a fost. N-am citit, n-am vazut, n-am auzit nici o luare de pozitie a domnului Sassu in comisia de cultura si mass-media, unde a ocupat functia de secretar de prin 2000 incoace.
Si daca n-a facut nimic din toate astea, ce motive am avea sa credem ca dl Sassu n-a luat cu el la TVR invatamintele PSD, ghidul de utilizare al televiziunii publice scris de Adrian Nastase, cel care l-a si primit in partid cu bratele deschise atunci cand a plecat din PD. Memoria publica a a uitat cam repede cum se purta PSD cu presa, si in special cu TVR.
Iar din PSD-ul de atunci facea parte si dl Sassu, dar si presedintele de acum, dl. Geoana.
Si iata ce spunea domnul Adrian Nastase, la o sedinta la care Mircea Geoana si alti lideri PSD prezenti n-au indraznit sa ridice capul dintre urechi si sa-i spuna: domnule presedinte, gresiti! Televiziunea publica trebuia sa fie independenta, libera si nesubordonata.
(Fragment din Stenograma sedintei Delegatiei Permanente a Partidului Social Democrat Bucuresti, sediul central PSD, 5 ianuarie 2004)
Dl. Adrian Nastase (continuare de pe caseta 1A)
Bun, o sa discutam separat chestiunea asta.
Televiziunea Romana va trebui sa incercam sa o facem mai eficienta. Cand am discutat cu – nu-mi mai aduc aminte, cu un prim-ministru nu stiu din ce tara – mi-a spus un lucru foarte interesant. Presa, mass media privata este legata de dreapta, iar televiziunea publica nu ne sustine.
Ideea fiind aceea ca de fapt angajamentele clare de dreapta, cum este acum si cu Antena 1 si cu multe alte radiouri si ziare care sunt pe anumite zone. La televiziune – m-am uitat duminica – era o emisiune de divertisment. Cine era marea vedeta a Televiziunii Romane? Marcel Iures, care vorbea despre statul care ne supara pe toti, ne enerveaza pe toti.
Cel care facea emisiunea nu a stiut sa-i spuna sau nu a vrut ca el a participat la campania electorala a lui Constantinescu si a fost intr-un clip care il recomanda pe Constantinescu poporului ca sa fie seful statului.
Chiar nu mai exista nici un alt actor din Romania capabil sa vina la prima emisiune de divertisment a anului? Noi am mai facut la un moment dat, l-am rugat pe Valentin Nicolau sa faca nu numai o analiza a stirilor. La stiri lucrurile se echilibreaza cumva, ca rar mai reusim noi sa mai dam o informatie pe pozitiv, dar, in orice caz, nu intra nimic pe negativ despre ceilalti.
Asta nu va intra, sa ne fie foarte clar, dar pe ansamblul emisiunilor la televiziune, care sunt persoanele publice care au aparut la talk-show-uri, care apar la emisiunea de seara de nu stiu cand, personalitatea nu stiu care, interviurile nu stiu care si nu arata foarte bine analiza aceea. A fost facuta pe o luna de zile. Vreau sa reluam aceste lucruri. La fel, TVR 2, la fel la Radioul National.
Dl. Nicolae Vacaroiu
Pe TVR 2. Nu va mai spun ca … pentru ca noi nu avem …
Dl. Adrian Nastase
TVR 2, in orice caz, a crescut foarte mult, ceea ce este bine,
dar daca discuta criticandu-ne pe noi nu e bine. Trebuie sa facem
analize. Acuma fiecare dintre noi ne-am uitat zece minute …
Dl. Nicolae Vacaroiu
O ora a fost numai cu scandalurile din agricultura, cu …
Dl. Adrian Nastase
Este foarte greu. Trebuie facuta o monitorizare de la cap la
coada, ca altfel, asa, nu ne dam seama. TVR 2, insa, a inceput sa creasca si devine un canal si ar trebui sa-l folosim mai bine. Uite, ajungem aproape de ora 18,00 si am vorbit numai eu. Mai avem niste probleme legate de monitorizari, de reactie rapida. Nu stim unele lucruri care par mai importante.
Noi monitorizam numai ziarele centrale, nu avem o monitorizare
atenta sau, in orice caz, eu am una, dar nu este …
Dl….
Cu presa locala.
Dl. Adrian Nastase
Cu presa locala. Bun. Este foarte important sa vedem cum
reactionam, ce introducem. Nu reusim sa dam suficient de … deci
grupul de reactie rapida …
Dl…
Cu presa locala trebuie sa revedem toate …
Dl. Adrian Nastase
Acum, ca este domnul Stireanu presedinte executiv, cred ca
lucrurile se vor rezolva. Este foarte bine, nu e o problema. Haideti sa mergem mai departe ca e foarte tarziu. E foarte bine, deci haideti, fiecare ce stie, cu experienta lui personala, ca altfel asa, discutam in general despre toate.
Fiecare cu experienta lui ce ziare a facut fiecare, ca asta trebuie sa vedem pana la urma, ne implicam cu bani, cu cunostinte, care sunt analistii pe care ii trimitem la televiziuni. Data viitoare poate facem un text asa si fiecare sa treaca 10 analisti pe care el ii recomanda pentru
televiziuni, radiouri si asa mai departe. (…)