Sari direct la conținut

Realizatorul unui documentar despre Rosia Montana, finantat de Garbiel Resources, ii acuza pe ecologisti ca au o atitudine burgheza

Realizatorul filmului “Mine Your Own Business“, care investigheaza proiectele miniere controversate din diferite tari, inclusiv cel de la Rosia Montana, afirma ca opozantii occidentali ai lucrarilor din Muntii Apuseni au o atitudine “burgheza” si ca ii priveaza pe localnici de locuri de munca in timp ce incearca sa protejeze “vietile saracacioase“ ale acestora.

Citeste si:

  • Realitate sau propaganda ieftina? Documentar ce infiereaza militantii anti Rosia-Montana
  • Intr-un interviu acordat corespondentului la New York al publicatiei “Belfast Telegraph”, ziaristul nord-irlandez Phelim McAleer, autorul controversatului documentar, afirma ca a fost “socat” de ceea ce a descoperit in timpul filmarilor la documentarul “Mine Your Own Business”, in special in legatura cu atitudinea “burgheza a ecologistilor occidentali

    care cred ca vorbesc in numele localnicilor atunci cand se opun proiectului” dezvoltat de Gabriel Resources.

    Documentarul “Mine Your Own Business”, realizat de Phelim McAleer si Ann McElhinney, vorbeste despre controversele care inconjoara cateva dintre cele mai mari proiecte miniere in Romania, Madagascar sau Ciad, accentul fiind pus pe scandalul care inconjoara mina de la Rosia Montana.

    Proiectul filmului a fost initiat si finantat de compania Gabriel Resources, iar fonduri importante au fost oferite de Moving Picture Institute si de Institutul pentru Afaceri Publice din Australia.

    McAleer afirma ca a realizat documentarul “pentru a descoperi adevarul” si dintr-o simpla “curiozitate jurnalistica”, respingand criticile legate de implicarea reprezentantilor companiei Gabriel Resources in productie.

    “Este cel mai independent film pe care l-am realizat vreodata”, sustine McAleer, adaugand ca oficialii firmei canadiene “nu au avut nici macar acces in camera de editare”.

    Ziaristul nord-irlandez, care a fost si corespondent al publicatiei “Financial Times” in Romania si Bulgaria, sustine ca celebritatile occidentale ecologiste sunt o elita bogata care actioneaza in detrimentul intereselor populatiei locale.

    “In Romania, am descoperit ca tot ceea ce ecologistii spuneau era exagerat, denaturat sau minciuni pur si simplu!”, declara McAleer, afirmand ca “Vestul si-a inlocuit padurile de foioase cu ferme si autostrazi iar acuma asteapta tarile in curs de dezvoltare sa-si salveze habitatul natural”.

    “Belfast Telegraph” aminteste ca printre opozantii proiectului de la Rosia Montana se numara celabra actrita Vanessa Redgrave si finantatorul miliardar George Soros.

    In afara de Rosia Montana, documentarul realizat de McAleer vorbeste si de proiecte miniere controversate din Madagascar si Ciad, criticand din nou faptul ca ecologistii denatureaza interesele populatiei locale si ca nu fac altceva decat sa-i “sacrifice“ pe bastinasi.

    “De ce trebuie ca oamenii din Ciad sa fie porcii de guineea ai isteriei noastre ?“, se intreaba jurnalistul nord-irlandez, afirmand ca pe locul unde se ridica astazi orasul New York fusese o padure de stejari:“De ce noua ni s-a permis sa ne taiem padurile si sa facem peisajul de nerecunoscut ?“

    In opinia lui McAleer, eradicarea saraciei va rezolva multe dintre problemele actuale. “Saracia e cea care face ca padurile sa fie defrisate, nu marile corporatii“, crede jurnalistul, caci “odata ce le dai oamenilor o slujba bine platita, ei vor vrea sa pastreze padurile pentru recreere, pentru turism“.

    “Belfast Telegraph“ precizeaza ca “Mine Your Own Business“ este considerat primul film documentar anti-ecologist, in timp ce prestigiosul cotidian “The New York Times“ il numeste “cea mai controversata” pelicula de acest fel.

    Filmul nu are inca un distribuitor pe piata americana, unde a fost prezentat doar in campusurile universitatilor republicane si in cercurile conservatoare. Proiectia sa a fost deseori intrerupta de protestatari apartinand organizatiei Greenpeace, afirma “Belfast Telegraph“.

    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro