Spovedania ofiterului Daianu
Candidat PNL la alegerile pentru Parlamentul European, fostul ofiter Danial Daianu povesteste in detaliu, intr-un interviu pentru HotNews.ro, de ce si cum a ajuns sa lucreze pentru Departamentul de Informatii Externe si din ce motiv a plecat trei ani mai tarziu, in 1978. cand generalul Ion Mihai Pacepa, fostul sef al spionajului romanesc, pleca in Statele Unite.
Generalul Pacepa a declarat insa pentru HotNews.ro ca iesirea lui Daianu din sistem ii ridica semne de intrebare: „in anii cand eram la carma DIE, aceasta a avut o regula sacrosanta: DIE nu este o institutie in care se intra la cerere si din care se iese la cerere.”.
Pentru Pacepa, Danial Daianu este unul dintre cei 2708 de fosti subordonati, pe care n-a ajuns sa-l cunoasca cu adevarat. “Acum il citesc din cand in cand, dar mi-e si mai greu sa stiu cu cine am de-a face. Ma indoiesc ca prezinta un pericol national”, mai spune fostul sef al DIE.
Citeste si:
• Ion Mihai Pacepa, scpetic ca Daniel Daianu a parasit DIE in 1978
Dan Tapalaga: Cum v-au recrutat la DIE?
Daniel Daianu: Recrutat…mi s-a oferit o slujba. N-am fost recrutat. Eu am lucrat ca ofiter. Nu am fost recrutat ca ofiter.
Dan Tapalaga: Dar cum s-a intamplat?
Daniel Daianu: Ei cautau oameni foarte bine pregatiti. Fie ca erau ingineri, diplomati de profesie, sau, cum era cazul meu, care am facut comertul exterior.
Dan Tapalaga: Dar va amintiti imprejurarile, momentul, ziua?
Daniel Daianu: Ce conteaza? Astea sunt detalii irelevante. Absolut irelevante. Ce conteaza momentul? Ti se face oferta. Eu stiu ca eram foarte dezamagit atunci ca nu am putut sa lucrez in sistemul bancar. Deci nu se mai putea lucra in sistemul bancar, banca romana de comert exterior. O intreprindere de comert exterior nu ma atragea.
Eu si in facultate si dupa am fost inclinat spre analiza. Si acolo mi s-a oferit, totusi, o activitate de analiza.
Dan Tapalaga: V-ati pus problema atunci, cand vi s-a facut aceasta oferta, cum spuneti, sa o refuzati? Sa spuneti nu. Nu vreau sa lucrez la DIE.
Daniel Daianu: Dar am si declarat. Am avut o perioada de vreo doua trei luni, in care… Cred ca si dansii se gandeau atunci daca, totusi, sa ma angajeze. Eu am avut o serie de dileme, de intrebari, inca din timpul scolii, la care raspunsurile nu erau destul de lamuritoare.
Imi dau seama ca prezenta mea in activitatea de sinteza a fost si o urmare a judecarii ca nu as fi bun de operativ, ca nu sunt bun de operativ. Sunt un om care isi face probleme. Si problemele au persistat, si framantarile mele…si in finalmente am cerut sa plec. Asta s-a intamplat.
Adica, am pornit cu framantari, am continuat cu framantari, care au condus la acest deznodamant, dupa o perioada de timp.
„Nu am facut nimic impotriva unui cetatean roman”
Dan Tapalaga: In toti acesti trei ani vi s-a cerut sa scrieti note informative despre diverse persoane?
Daniel Daianu: Eu nu am facut referire la oameni. Deci, eu nu m-am ocupat de activitatea operativa. Deci nu m-am ocupat de asa ceva.
Dan Tapalaga: Exclusiv de sinteza?
Daniel Daianu: Nu-mi cereti acuma… Sunt ca in fata unui complet de judecata. Nici nu ar trebui sa avem un asemenea dialog. Nu este firesc. Ce sa va spun? Sa va asigur ca nu am facut nimic impotriva unui cetatean roman? Eu nu am lucrat in strainatate.
Dan Tapalaga: Spuneti ca va simtiti ca in fata unui complet, dar stiti bine ca in lipsa unor clarificari publice, presa si opinia publica sunt libere sa speculeze.
Daniel Daianu: Pot sa speculeze orice. Daca eu va spun ca nu am facut asa ceva, si faptul ca in 78 mi-am dat demisia…
Dan Tapalaga: Nevoia de clarificare n-ar trebui sa va deranjeze. Sub nici o forma.
Daniel Daianu: Nu ma deranjeaza nevoia de clarificare. Dar maniera… Maniera in care puneti intrebarile. Eu va intreb pe dvs: nu va este suficient ca va spun ca am avut framantari, am continuat cu framantarile, aceste framantari au condus la plecare, la cerere. Eu nu am plecat pentru ca am fost lasat la vatra. Eu am plecat la cerere din Directia de Informatii Externe.
Sa stiti ca nu orice activitate sau orice compartiment din Securitate sau din Ministerul de Interne a lucrat impotriva interesului national. Nu, exista interese nationale care au dainuit dincolo de regimul politic.
Dan Tapalaga: Eterna distinctie dintre securistii buni si securistii rai…
Daniel Daianu: Nu-i adevarat. Nu exista om imaculat. Oriunde ai fi, trebuie sa ai constiinta. Eu va intreb.
Putem condamna cu nonsalanta, in bloc, de pilda, conducerea Partidului Comunist din Cehoslovacia care a initiat miscarea de reforma? Pe Dubcec, pe Mlinar, ii condamnam? Dar sunt astazi lideri in Europa, in Uniunea Europeana, care au fost maoisti in tinerete, au fost trotkisti…Ii desfiintam, ii scoatem din istorie? Exista o logica a sistemului si exista o varietate de circumstante.
Si exista varietate de atitudini individuale. Eu nu vreau sa judec pe altii. Dar va invit si pe dvs sa-mi judecati circumstantele particulare.
Dan Tapalaga: Eu nu va judec. Pun intrebari. Atata tot.
Daniel Daianu: Lucrurile sunt foarte clare. Eu nu am prezumtia in momentul de fata de nevinovatie. Prezumtia este de vinovatie. Adica trebuie sa dovedesc ca nu am facut ceva rau, ceea ce se prezuma ca am facut. Asta e logica intrebarilor dvs.
„Bunicul meu a fost ilegalist”
[c:2:s]Dan Tapalaga: Pentru ca in Romania ultimilor 17 ani, toata discutia despre colaboare, apartenenta la fosta Securitate, pleaca de la prezumtia ca asta n-a fost in regula. Ca a fost o colaborare vinovata.
Daniel Daianu: E clar ca dvs. impartasiti acest punct de vedere. Nu sunteti intr-o pozitie oxfordiana, sa spuneti ca sunt simplu vehicul de transmitere a intrebarii. Eu ma trag dintr-o familie cu vederi de stanga. Bunicul meu a fost ilegalist, a murit in 46, fusese batut. Nici n-a apucat sa vada zorii asa zisului socialism in devenire. N-a apucat. Asta a fost familia mea.
Eu nu am avut in familie membri PNTCD, ai partidului liberal, care sa spuna: mai baiete, uite cum s-a facut istoria. Eu am evoluat in aceasta societate asa cum era ea croita, mi s-a oferit un loc de munca pe care nu l-am judecat asa cum il judecam astazi. Aveam, cat aveam atunci? 23 de ani. Aveam dubii si intrebari, ca tanar atunci. Pentru ca, va spun.
Eu citeam literatura economica de pe bancile facultatii. Deci imi puneam intrebari. Era clar ca economia nu mergea asa cum imi doream. Existau restrictii de deplasare. Dar, acceptam sistemul, asa cum era. Atunci nu imi dadeam seama ca as putea sa fac ceva sa-l schimb. Am facut acel pas. Perfect. Am avut mari dileme, si vi le-am spus. Ce sa va spun? Ca am stat in carantina doua-trei luni. Pentru ca si-au dat seama ca nu sunt un om potrivit pentru aceasta activitate.
„Am plecat la cerere din DIE”
Dan Tapalaga: Ce inseamna ca ati stat in carantina?
Daniel Daianu: Doua trei luni practic nu am facut nimic. Asta va pot spune. Pentru ca, la un moment dat, si dansii au stat in cumpana daca sa fiu angajat sau nu. Deci doua trei luni nu am facut absolut nimic. Si viata a aratat ca si dubiile dansilor, si indoielile mele, viata le-a validat…Am invatat limba portugheza atunci. M-am caznit sa invat pentru ca analizam economia mondiala.
Si pot sa va spun: ma ocupam de America Latina. Deznodamantul era inevitabil. Era doar o chestiune de timp. Si am profitat de fuga gereralului Pacepa. Insa am profitat in sensul ca in loc sa urc in sistem am cerut sa plec. Pentru ca nu puteam, imi faceam foarte multe probleme. Probleme despre care unii ar spune ca denota slabiciune. Si am plecat. Am plecat la cerere.
Am incercat sa intru in invatamant. Eu eram un student bun, eram considerat un student eminent. Prima data mi se deschideau portile, dupa care, dupa doua trei zile, mi se spunea ca nu am post.
Dan Tapalaga: Asta era consecinta…
Daniel Daianu: Nu stiu. La mine scria ofiter, clar, ca am lucrat in ministerul de interne. Stiti dvs, cand se iese din sistem esti legendat….(se corecteaza repede) …cand nu iesi din sistem, cand treci dintr-o munca in alta. La mine, in livretul militar si in cartea de munca, asta scrie: ofiter. Pentru perioada aceea. Eu va asigur ca nu mai gasiti pe o carte de munca asa ceva scris.
Dan Tapalaga: De ce?
Daniel Daianu: Nu-mi cereti…Ganditi-va si dvs. Incercati sa faceti rationamente logice. Sa vedeti ca asa este. Si am intrat dupa aceea ca documentarist intr-un centru de documentare. Dupa aceea am intrat in cercetare, dupa un an de zile am dat un examen. Si dupa aceea, am facut ce mi-a placut…
„Sunt o exceptie care intareste regula”
Dan Tapalaga: O secunda as vrea sa mai ramanem la episodul iesirii din DIE. Si eu am profitat cumva de fuga generalului Pacepa pe care l-am intrebat ceva despre iesirea dvs. din sistem. Iar raspunsul suna asa: „Nu mai eram in Romania cand Dl. Daianu a incetat sa mai lucreze in sediul DIE, si nu am cum sa stiu daca a fost concediat sau transformat in ofiter acoperit.
[c:3:d]Ambele constituiau posibilitati reale. „Demisia” sa din DIE imi ridica insa semne de intrebare. In anii cand eram la carma DIE, aceasta a avut o regula sacrosanta: DIE nu este o institutie in care se intra la cerere si din care se iese la cerere.” Cum comentati?
Daniel Daianu: Uitati ca, uitati ca poate sa fie o exceptie care intareste regula. Si, daca vreti o dovada…este o dovada care…aaa…tine iar de o logica elementara. Un ofiter care pleaca, nu numai din DIE, cred, nu sunt un om suficient de familiarizat, dar cand te duceai la noul loc de munca, nu-ti aparea in cartea de munca si in livret: ofiter in rezerva.
Pai cum mai erai acoperit? Asta e logica elementara. Pai, cand il acoperi pe unul (rade…) ii scrii in cartea de munca ofiter, si apoi redactor si lucrator in comertul exterior. Si tanar fiind, m-am intrebat, cum o sa imi gasesc de lucru? Cum ma angajez in invatamant daca mi se va scrie acolo ofiter. Si am intrebat: mi se va scrie ofiter aici? Si mi s-a spus: da. Pentru ca dvs. plecati la cerere. Dvs. nu mai lucrati pentru noi.
Dan Tapalaga: De ce sa va scrie asta? Pentru ca va facea mai mult rau, nu? In sensul ca unde ajungeati erati perceput….
Daniel Daianu: Da. Si am fost perceput asa. Si pot sa va spun ca am avut colegi in institutul de economie socialista care au considerat ca sunt securistul Daianu. Si astazi sunt oameni care au considerat ca venise un om de la ministerul de interne.
Dan Tapalaga: Pai si nu puteati sa le spuneti: va rog taiati chestia asta cu ofiter din cartea de munca.
Daniel Daianu: Omul care pleca de acolo prin cerere…Si asta va spun, cred ca va confirma domnul general Pacepa…poate ca am fost singurul caz care a plecat. Eu nu stiu, poate. Va intreb: cand vrei sa conspiri pe cineva…nu poti sa trimiti pe cineva sa lucreze in alt domeniu de activitate si sa devoalezi ca a fost ofiter pana atunci. Am avut oameni care m-au privit cu ostilitate. Cine, securistul de Daianu? Aceste reactii au fost si dupa 89.
„Poate ca am o labilitate pe care altii nu o au”
Dan Tapalaga: Ati spus: timp de 17 ani am evitat sa intru in politica iar unul din motive era apasarea…
Daniel Daianu: M-a apasat. Si stiti de ce m-a apasat? Chiar daca eu ma consider un om care se poate uita in oglinda. Sistemul a fost rau, domnule Tapalaga. Poate imi reprosez si pasul acela, cand am ezitat. Si v-am spus: am avut doua trei luni de carantina. Nu am nonsalanta, nu am o atitudine care sa imi permita sa trec usor peste diverse episoade din viata mea. Ma macinam. Sunt un om care ma macin.
Si ca ministru, cand am fost, ma macinam. Pentru orice problema. Am simtit-o ca o povara. Filozofia asiatica face adesea apel la sentimentul de vinovatie si de rusine. Sunt un om pentru care acest sentiment conteaza foarte mult. Pentru mine conteaza enorm ce spun oamenii despre mine. Daca pot sa ies in piata sa cumpar paine, cum ma trateaza oamenii.
Cand oamenii imi zambesc si imi multumesc, eu sunt tare multumit. Cand oamenii gandesc rau despre mine sunt extraordinar de marcat. Si momentul de acuma, din aceste zile, m-a marcat, sa stiti. Asa sunt eu facut. Poate ca am o labilitate pe care altii nu o au. Pentru ca sunt unii care sunt de stanca, nu isi fac probleme. Eu sunt un om care isi face probleme. Asta e structura mea sufleteasca.
Nici nu mi-a placut viata politica. Ati vazut. Eu sunt inclinat mai mult catre zona tehnicului, mi-au placut finantele. Politica nu imi place, nu sunt un politician de profesie. Chiar si aici pe listele PNL, sa stiti ca am ezitat pentru ca viata de parlamentar european nu cred ca este incantatoare. Cei mai multi sunt politicieni.
Am cativa prieteni acolo, care sunt confrati de-ai mei din domeniul finantelor, cum este Rozati. Un foarte bun economist polonez care a fost si ministru de externe. Si daca in ultima instanta am acceptat aceasta oferta, am facut-o pentru ca am fost incurajat pentru a activa, daca va fi cazul, in Comitetul de politica monetara si de buget, unde se plamadeste bugetul Uniunii.
Asta a fost argumentul. Pentru ca eu nu am nevoie sa ma duc. Eu lucrez pentru o banca reputata in Romania. Am fost incurajat si de colegii mei de la Banca Nationala. Deci n-am nevoie sa se resuscite aceasta istorie. Si ii spun domnului general Pacepa: asta este situatia.
[c:4:s]Si domnia sa stie, puteti sa-l intrebati sa vedeti ca asa este, pentru ca domnia sa stie cum se faceau „legendarile”. Toti care mergeau in institute sau in intreprinderi de comert exteriror, la nici unul nu scrie ca este ofiter, de unde vine…Va rog sa-i transmiteti domnului Pacepa, ca nu pleca nimeni…
„Daca generalul Pacepa nu pleca, as fi avut probleme mari”
Dan Tapalaga: Asta a si spus domnul general Pacepa: ca nu pleca nimeni din DIE.
Daniel Daianu: Pai nu pleca ….V-am dat argumentul: eu am plecat. Pentru ca nu mai puteam. Nu puteam sa fiu tinut. Chiar inainte de plecarea generalului, mi s-a spus: domnule, nu se poate pleca. Si daca domnul general Pacepa nu pleca, eu as fi avut mari probleme. Pentru ca eu, pana la urma, tot hotaram sa plec. Pentru ca eu doream sa fac altceva. Si nu poti forta pe un om sa faca altceva decat ce doreste.
Dan Tapalaga: Domnul general Pacepa spunea, citandu-l pe Putin, „There are no ex-KGB officers. A KGB officer leaves us only feet first.” Si mai spunea ca asta se aplica si serviciilor romanesti de informatii.
Daniel Daianu: Acuma va spun un lucru…Eu nu am ramas in strainatate, deci nu am defectat…
Dan Tapalaga: Dar v-ati gandit, dupa ce ati iesit din DIE, sa plecati din tara?
Daniel Daianu: Domnule Tapalaga…In acel deceniu de plata a datoriei externe, mie imi era clar ca sistemul se afunda tot mai mult. Eram tare nemultumit…Va mai spun ceva care vi se pare iarasi…Eu am o mama pe care o iubesc foarte mult. As fi avut mari probleme sa imi las mama…Nu vi se pare convingator. Si ati avea de ce sa nu vi se para convingator.
M-am gandit, intr-adevar, in ultimii ani sa plec din tara. In ultimii ani. Insa nici nu se putea pleca. Eu in strainatate nu puteam sa merg. Am avut si niste idei nastrusnice…Inclusiv in timpul unui campionat mondial. La doua campionate mondiale. Sa traversez inot …Pentru ca nu mai puteam. Eram deprimat. Vedeam magazinele acelea goale.
Puteai sa cumperi o ciocolata buna de la duty free-uri numai daca aveai un copil. Totul era deprimant. Si eu intelegeam si economic ca sistemul se prabuseste. Si de aceea am scris ce am scris…
Criticile fostului ofiter Daianu impotriva regimului comunist
[c:5:d]Dan Tapalaga: Ati scris in 86 un articol care critica economiile din est si le profetea cumva sfarsitul.
Daniel Daianu: Au fost trei articole. A fost un articol, eu i-am spus crestere oneroasa, pentru ca daca ii spuneam crestere pauperizanta…terminologia conta mult atunci ca sa treaca un articol.
Am folosit o modelare prin care am incercat sa arat ca economia de comanda era caracterizata de penurie, este conceptul folosit de Ianos Kornay, iar strategia lui Ceausescu de a plati datoria externa inainte de termen, cele 10 miliarde de dolari, ducea la saracirea populatiei si practic la foamete. Si am incercat sa ilustrez prin modulare asa ceva.
Si printr-o terminologie foarte tehnica, v-am dat un exemplu, in loc de pauperizant am folosit oneros, a reusit sa apara acest material. Dupa aceea iarasi a fost un material legat de plata datoriei externe, care a fost evocat in presa din Ungaria si din Polonia. Au venit economisti atunci in Romania, au vrut sa discute cu mine…presa de acolo semnala inceputul unor reforme.
Credeau ca daca a scris Daianu asa ceva, e un semnal ca vor incepe reforme si in Romania…Pe urma e un articol pe care l-am semnat cu bunul meu prieten Pilat, care a murit acum doi ani, si in care noi pledam pentru reforma sistemelor economice.
Dan Tapalaga: Acum, multi s-ar intreba, cum a fost posibil sa publicati textele acestea?
Daniel Daianu: Au fost texte foarte tehnice. Trebuie sa fii un bun economist ca sa intelegi. Eram privit ca un iconoclast. Va spun acest lucru. Si textele acestea …a durat un timp pana sa apara. Foloseam o terminologie din analiza macro si micro, analiza foarte serioasa. Foarte putini studenti de la ASE o parcugeau. Era o tehnica atunci ca sa folosesti cateva citate ca sa lasi esenta sa ramana.
Si eu am facut acest lucru. Tot in acei ani, am folosit citate din Ceausescu intr-un material in care foarte transparent am pledat pentru reforme de piata. Pentru ca puteai sa folosesti citate din Ceausescu ca sa-ti sprijini ideile. Si am facut acest lucru. (…) Noi am vut niste caiete de studii, cu circulatie foarte limitata. (…)
„Sa explice raportul Tismaneanu de ce marxismul captiveaza in continuare”
Dan Tapalaga: Sunteti de acord cu concluziile raportului Tismaneanu: regimul comunist a fost ilegitim si criminal?
Daniel Daianu: Da, sunt de acord ca sistemul a fost rau. Sistemul a fost genetic rau. Asta cred eu. Spre deosebire de altii care pot argumenta ca a fost aplicat gresit, eu cred ca sistemul avea in gena…Manifestul comunist, Statul si revolutia, lucrarea lui Lenin, imaginarea sistemului ca o fabrica pe care o conduci de sus…deci avea in gena organizarea si filozofia de tip totalitarist.
[c:6:s]Insa, insa…ce cred ca raportul Tismaneanu trebuie sa explice. Si asta ramane pentru dezbaterea publica. Trebuie sa explice de ce totusi marxismul captiveaza in continuare? De ce functioneaza partide comuniste? Chiar reformate, dar functioneaza. Participa la jocul democratic. Vedeti, un partid nazist nu participa la jocul democratic. Nu i se da voie. Aici ar trebui sa se dea niste raspunsuri.
Ori lumea occidentala este in continuare opaca la ceea ce s-a intamplat in fostele tari comuniste. Daca regimul a fost criminal, si in gena are gandirea totalitara, de ce sunt lasate sa participe la jocul democratic. De ce marxismul captiveaza in continuare? Nu poti sa spui: sunt naivi! Nu poti sa termini discutia aici. Nu este suficient.
Nu poti sa spui ca Sartre este un naiv si cu asta s-a terminat. Noi trebuie sa mergem inainte cu discutia.
Dan Tapalaga: Raportul Tismaneanu vine cu solutii si vorbeste despre lustratie, despre interdictia de a mai participa la jocul democratic, de a candida. Judecand dupa rigorile seci ale raportului, nenuantate, dvs. n-ati mai putea candida la Parlamentul European. Cum vedeti lustratia?
Daniel Daianu: Eu nu stiu daca la 17 ani mai are sens asa ceva. Eu nu in 90 am decis sa nu intru in viata politica anticipand lustratia. Tot astfel, nu eu m-am propus pentru un guvern CDR. Am fost solicitat. Am avut acest sentiment ca e cazul sa stau linistit.
Desi, imi pun intrebarea: de ce sunt eu vinovat ca m-am nascut in acel sistem? Ca mi s-a pus cravata rosie, ca am fost facut UTC-ist, ca am devenit membru de partid. Dupa o anumita logica orice membru de partid este condamnabil. Inseamna sa lustrezi 4 milioane de oameni? Oamenii n-au facut acest pact cu Diavolul, nici pe departe.
„Volodea Tismaneanu a declarat ca a fost neomarxist. Si eu am evoluat.”
Dan Tapalaga: Si atunci, criteriile cum le stabilim pentru o lege a lustratiei?
Daniel Daianu: Vinovatiile trebuie individualizate. Eu nu merg pe categorii de oameni. Nu merg pentru o pledoarie pro domo, ca e cazul lui Daianu. Nimeni nu a fost infailibil. Toti avem sa ne reprosam ceva intr-o viata.
Dan Tapalaga: Dar tentativa de stabilire individuala a unor vinovatii este un esec lamentabil. CNSAS a complicat si mai tare lucrurile.
Daniel Daianu: Sa va intreb asa: aveti o suta de persoane. Stiti ca una e nevinovata, nu stiti care, si 99 sunt vinovate. Ce faceti? Ii trimiteti la inchisoare pe toti si spuneti ca ati rezolvat problema? Intr-o democratie se poate tolera asa ceva? Trei ani am fost in acel serviciu. Ai fost trei ani de zile, esti demolat. Nu mai existi pentru societate. Eu nu clamez aici iertare.
In sinea mea ma simt cu constiinta curata. Eu ma pot privi in oglinda. Nu am lovit un om. Am cautat sa ajut oamenii. Si cred ca am un spirit al dreptatii. Oamenii evolueaza. Chiar Volodea Tismaneanu a declarat ca a fost neomarxist pana a plecat din Romania. Chiar daca neomarxismul inseamna scoala de la Frankfurt. V-am spus, eu m-am tras dintr-o familie de stanga, la fel cum s-a tras si Volodea.
[c:7:d]Tatal lui a fost ilegalist, bunicul meu a fost ilegalist. Si eu am evoluat. …Nu putem cu mintea de acum sa judecam evolutii umane, de-a lungul a patru decenii. Barroso a avut vederi maoiste in tinerete, Jospin a fost trotkist, Joska Fisher era in strada. Pai, si Reagan a avut vederi de stanga cand era tanar actor. Daca judecam asa, pe toti ii terminam.
De aceea eu pledez totusi pentru intelegere. Si sa platasca acela care n-a avut constiinta. Ca puteai sa fii lipsit de constiinta si oriunde erai. Puteai sa nu ai nici o treaba cu Securitatea si cu Partidul Comunist si sa fii o canalie. Eu mai cred ceva.
Ca in afara de fortele represive institutionalizate, exista o logica a sistemului: sistemul acela obliga oamenii in mod constient si pe altii in mod inconstient la complicitati.
Dan Tapalaga: Generalul Pacepa spune: domnul Daianu era unul dintre cei 2708 subordonati ai mei.
Daniel Daianu: Domnul Pacepa a lucrat ani de zile in acel sistem, stie mult mai multe decat stiu eu. Eu am hotarat sa plec dupa trei ani. Am spus: domnule, vreau sa plec.
Dan Tapalaga: V-au mai cautat dupa aceea cei de la DIE?
Daniel Daianu: Sigur ca am fost supravegheat, orice ofiter plecat este…Intrebati-l pe domnul Pacepa.
Dan Tapalaga: Dar v-au cerut sa reveniti?
Daniel Daianu: Nu, asta nu. O singura data s-a incercat, va spun: eu locuiam pe Dorobanti si au vrut casa mea sa o foloseasca…Stiti, pe acolo trecea Ceausescu. Si le-am spus: eu nu fac asa ceva. Dar sunt convis ca eram supravegheat.
De ce nu are Daianu dosar la CNSAS
Dan Tapalaga: V-ati vazut dosarul la CNSAS?
Daniel Daianu: L-am cerut. Cu luni in urma, anul acesta. Am vrut sa vad cine vorbea de mine in institut.
Dan Tapalaga: De ce aveti curiozitatea asta abia acum?
Daniel Daianu: Ani de zile am fost adeptul pozitiei mai bine nu, ca sa nu am dezamagiri. Pentru ca am avut banuieli si fata de niste oameni foarte apropiati.
Dan Tapalaga: Banuiesc ca va faceau toti securistul institutului.
Daniel Daianu: Asta era pe fata. Nu toti, aveam doi sau trei care, la o adica, spuneau: nu discut cu tine ca esti securist. Pe mine m-ar fi intersat alte relatari, de alta natura.
Dan Tapalaga: V-ati vazut dosarul in cele din urma?
Daniel Daianu: Nu, nu l-am vazut.
Dan Tapalaga: De ce?
Daniel Daianu: Banuiesc ca dosarele de ofiteri nu se dau.
Dan Tapalaga: V-au raspuns de la CNSAS ca nu au dosarul acolo?
Daniel Daianu: Da. Da. Deci, despre ofiteri nu se dau dosarele. Despre fosti ofiteri.
Dan Tapalaga: Ar trebui sa le dea, totusi, nu? Cei de la SIE, care le au in arhiva.
Daniel Daianu: Nu comentez. Eu va spun atata: as fi vrut sa vad cine sunt cei care au spus vrute si nevrute despre mine.
Dan Tapalaga: Credeti ca a fost nedreptatita Mona Musca?
Daniel Daianu: Imi puneti o intrebare foarte dificila. Doamna Mona Musca a gresit atunci cand a ascuns ca a colaborat. Putea sa spuna. A doua greseala este cand, alaturi de Adrian Cioroianu, s-a erijat in port drapel al proiectului. Nu trebuia. Mie imi pare foarte rau pentru dansa.
„Judecati viata fiecarui om”
Dan Tapalaga: O judecata simplista, maniheista ar spune asa: e cinic, un fost colaborator al Securitatii iese din politica si un fost ofiter merge in Parlamentul European!
Daniel Daianu: Chiar dumneavoastra v-ati structurat in anume fel intrebarea: deci o gandire maniheista, unilaterala. Iar aprecierea dvs, iertati-mi indrazneala, omite un aspect esential: eu nu am iesit in 1989 din Directia de Informatii Externe. Modul in care este formulata intrebarea oculteaza exact un aspect esential.
Eu am iesit in 1978! Opinia mea este ca viata unui om nu se pune intr-un singur talger.
Se pune in doua talgere. Iar daca exista aceasta pata in viata mea, va rog sa judecati toata istoria vietii mele si sa o circumstantiati. In opinia mea, nu este corect sa se spuna ca toti cei care au intrat in Ministerul de Interne, in Ministerul Fortelor Armate, au facut-o stiind ca acestea sunt structuri opresive, mecanisme institutionalizate. Atunci orice membru de partid este de blamat.
Doctrina politica a organizarii sistemului nu era a Securitatii, era a partidului. (…) Caut sa inteleg un sistem. Pentru ca asta am cautat toata viata mea. Pentru ca de aceea am si iesit.
Daca eram un om cinic, care nu-si facea probleme, care era preocupat de mers in strainatate sa-si aduca sticle de whisky si tigari si sa traiasca bine ca un privilegiat al sistemului, nu ieseam din sistem! Nu putem sa luam din viata unui om doar un episod din viata unui om, trebuie sa judecam viata in ansamblu. Asta este pozitia mea. Si nici nu e cazul sa ma contrapuneti doamnei Mona Musca.
Judecati viata fiecarui om. Daca ar fi dainuit sistemul, nu va puneati aceasta intrebare. Ca poate si dvs. erati membru de partid azi. Te avertiza cineva ca se va prabusi sistemul? Vezi ca pasul acesta te va urmari toata viata! Asta era logica sistemului! Repet, important este ce ai facut.
[c:8:s]Puneti-va intrebarea asta: cati au mai facut ce a facut Daianu? Si daca mai gasiti cativa…Nu puteti porni de la logica generalului Pacepa, ca acolo nu se pleaca decat mort. Uite domnule ca am plecat si nu sunt mort. N-am dus-o extraordinar. Am dus-o cum au dus-o si ceilalti romani. Insa am fost privat de avantaje pe care altminteri le-as fi avut daca ramaneam acolo.
Insa sufleteste eram linistit, eram multumit. Sa stiti ca pe mine ma doare enorm cand mi se spune securist. Enorm ma doare. Pentru ca nu am facut nimic rau.
–
„N-am fost Gabriel Andreescu sau Radu Filipescu. N-am avut curajul lor”
Dan Tapalaga: Va doare pentru ca sintagma asta inseamna ceva rau.
Daniel Daianu: Da, pentru ca asa cum este proiectata in mentalul colectiv in momentul de fata, asa este. Asta este, si in buna masura este adevarat. Nu pot sa spun ca nu au existat structuri de control. Asta e o tampenie. Au existat structuri de control. Dar important era ca fiecare sa aiba dialogul cu constiinta si sa ia o decizie. Pe care eu am luat-o. Ma doare pentru ca nu am ce sa-mi reprosez.
De ce sa fiu eu facut raspunzator pentru un sistem pe care nu l-am creat eu, pentru ca trei ani de zile am avut o activitate de care m-am despartit cu ani buni inainte de 89. Am facut atat cat am avut curajul. Eu n-am fost Gabriel Andreescu si nici Radu Filipescu. N-am avut curajul lor. Dar am simtit ca sistemul nu e bun si eu consider ca am incercat sa fac ceva. Si asta este consemnat.
Va mai spun ceva: in 88 am primit un telefon de la Geneva, de la Comisia Economica ONU pentru Europa, sa elaborez un raport despre economia Romaniei. Da, dupa un minut am mai primit un telefon. Va imaginati ce fel de telefon. Am avut o intalnire dupa aceea. Asta e o dovada ca eram sub urmarire permanenta. Asta trebuie puse in talger cand se judeca.